ONG: Schweighofer încurajează tăierile ilegale de lemn în România. Compania respinge acuzaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesatorul austriac de lemn Holzindustrie Schweighofer a fost acuzat, într-un raport prezentat miercuri de organizaţia non-guvernamentală US Environmental Investigation Agency (EIA), că a încurajat defrişările ilegale din România, compania respingând însă concluziile documentului.

Raportul prezentat miercuri furnizează noi dovezi privind practicile Holzindustrie Schweighofer în România, potrivit EIA, citată de portalul MarketWatch.

Astfel, Schweighofer procesează cantităţi mari de lemn tăiat ilegal în România, produsele din lemn şi biomasa fiind vândute ulterior în ţări din Uniunea Europeană.

„Schweighofer este unul dintre cei mai mari procesatori de lemn din Europa şi, din păcate, printre cei care încurajează puternic defrişările ilegale din România”, a declarat directorul executiv al EIA, Alexander von Bismarck.

De asemenea, tot miercuri, organizaţia non-guvernamentală World Wide Fund for Nature (WWF) a depus o sesizare la Biroul Federal pentru Păduri din Viena, referitor la încălcarea reglementărilor UE privind procesarea lemnului şi a cerut o investigaţie aprofundată care să vizeze Schweighofer.

În replică, Holzindustrie Schweighofer susţine că raportul include informaţii „tendenţioase şi incorecte” şi că firma încearcă să ajute la stoparea fenomenului tăierilor ilegale, prin oferirea de date privind trasabilitatea lemnului cumpărat, refuzarea livrărilor suspecte de lemn, respectarea legislaţiei şi impunerea respectării prevederilor legale furnizorilor.

De asemenea, compania arată că acceptă doar transporturi care au completate toate datele cerute de lege, însă potrivit legislaţiei trebuie marcaţi doar buştenii cu diametrul de peste 20 cm, iar datorită tehnologiilor de producţie ale fabricii peste 50% din lemnul achiziţionat are diametrul mai mic de 20 cm.

În luna iulie Ministerul Mediului a anunţat că a sesizat Parchetul instanţei supreme în urma unui control la Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli printre care şi suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite