OMS: România, focarul de pojar al Europei. Cum am rămas fără vaccin în plină epidemie de rujeolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii se plâng că lasă copiii neimunizaţi FOTO 123RD
Medicii se plâng că lasă copiii neimunizaţi FOTO 123RD

În plină epidemie de rujeolă, tot mai mulţi medici de familie se plâng că lasă bebeluşii neimunizaţi, pe motiv că stocurile de vaccin s-au epuizat. Ministerul Sănătăţii spune că va achiziţiona 115.000 de doze în regim de urgenţă după ce OMS a atras atenţia României să ia măsuri pentru a ţine îmbolnăvirile sub control. În acest moment, în 14 din cele 53 de ţări europene există un risc mare de epidemie.

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii somează autorităţile din România să ia urgent măsuri pentru a ţine îmbolnăvirile cu rujeolă sub control şi pentru a preveni unele noi. Avertismentul vine exact în mometul în care medicii de familie din mai multe judeţe dau din colţ în colţ pentru că au epuizat stocurile de vaccin încă din februarie. 

„La sfârşitul lunii februarie, pe lângă problemele cu vaccinul împotriva hepatitei B, cu vaccinul hexavalent şi cu vaccinul tetravalent, era semnalată şi lipsa vaccinului ROR, utilizat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei”, atrag atenţia şi reprezentanţii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Astfel, la acea dată, stocurile de vaccin ROR erau epuizate în zece dintre direcţiile judeţene de sănătate publică, respectiv Ilfov, Vrancea, Tulcea, Satu Mare, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Botoşani şi Argeş, dar şi în Bucureşti şi Ilfov.

Iar lipsa vaccinului vine în plină epidemie de rujeolă care afectează România din septembrie 2016 şi care a totalizat, până la 31 martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese. 

Enorm, arată nu doar specialiştii români ci şi cei europeni, care deja ne-au pus pe lista neargă şi insistă pe lângă oficiali să facă toate demersurile necesare pentru a imuniza copiii, astfel încât epidemia să nu se extindă.

 „Le solicit tuturor ţărilor în care sunt prezente endemii să ia urgent măsuri pentru oprirea transmiterii rujeolei pe teritoriul lor şi tuturor ţărilor care au reuşit deja acest lucru să rămână în gardă şi să menţină un nivel ridicat al imunizării. Împreună trebuie să ne asigurăm că progresul făcut cu greu în direcţia eliminării regionale a rujeolei nu este pierdut”, a cerutdirectorul OMS Europa, medicul Zsuzsanna Jakab. „Nu am doze de ROR în cabinet. Cu cât e mai mare descoperirea cu atât e mai probabil ca această epidemie să se extindă şi în zone unde cazurile erau sporadice”, a explicat pentru „Adevărul” medicul Daniela Ştefănescu precizând că e posibil să se mai facă redistribuiri ale dozelor în teritoriu, unde epidemia a atins cote alarmante. 

„Un motiv pentru care dozele de vaccin nu există în cabinetele tuturor medicilor de familie e faptul că vârsta la care se administrează vaccinul ROR a fost coborâtă anul trecut de la 12 luni la 9 luni, ceea ce a însemnat utilizarea la maximum a stocurilor de vaccin cumpărate de Ministerul Sănătăţii”, arată şi epidemiologul Geza Molnar.

Vaccin achiziţionat în regim de urgenţă 

Totuşi, oficialii spun că vor căuta o soluţie rapidă. „Am demarat procedurile pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a 115.000 de doze de vaccin ROR care vor ajunge pentru două luni. Dar, în paralel, vor începe şi procedurile pentru achiziţia unor cantităţi suficiente de vaccin necesare în programul naţional de imunizare”, a declarat ieri ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, potrivit căruia ordinul legat de achiziţia de urgenţă a fost deja semnat. 

110 cazuri noi într-o săptămână

Peste 110 cazuri noi de rujeolă şi un deces au fost înregistrate în ultima săptămână a lunii martie, numărul deceselor ajungând la 18, din totalul de 4.025 de cazuri confirmate în 37 de judeţe, cele mai multe în Caraş-Severin - 854, Timiş - 754, Arad - 714, Mureş - 337, Dolj - 244, Bistriţa-Năsăud - 129, Hunedoara - 109 şi Satu Mare - 104. Cele 18 decese au fost raportate în judeţul Arad - cinci, în judeţele Timiş şi Dolj câte patru, în judeţul Caraş-Severin - trei, iar în judeţul Satu Mare şi în Bucureşti, câte unul. Toate decesele au survenit la persoane nevaccinate, iar majoritatea îmbolnăvirilor a fost raportată tot la persoanele neimunizate. 

Ce este rujeola

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, nouă din 10 părinţi îşi vaccinează copiii, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite