O tânără de 20 de ani a murit din cauza rujeolei. UNICEF: Vaccinarea împotriva virusului este sigură şi esenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia UNICEF avertizează că numărul cazurilor de rujelolă la nivel mondial este în creştere. În România s-a înregistrat vineri, 1 martie, încă un deces din cauza rujeolei. Experţii atrag atenţia asupra importanţei vaccinării contra acesti boli contagioase.

Încă o persoană a murit din cauza rujeolei, de data aceasta fiind vorba despre o tânără în vârstă de 20 de ani, din Iaşi, informează Institutul de Sănătate Publică. Numărul deceselor din cauza rujeolei a ajuns la 62.

  

UNICEF a avertizat vineri, printr-un comunicat de presă că, la nivel mondial, cazurile de rujeolă se îndreaptă spre un nivel alarmant de ridicat, în frunte aflându-se zece ţări în care s-a înregistrat peste 74% din creşterea totală a cazurilor, dar şi alte câteva în care fusese declarată eliminarea rujeolei.  

Aproximativ trei sferturi din creşterea globală a numărului de cazuri de rujeolă din 2018 s-a înregistrat în zece ţări, cu epidemii importante în Brazilia, Madagascar, Filipine, Ucraina şi Yemen, arată un comunicat de presă emis de către UNICEF.

   

Rujeola - o boală contagioasă care face multe victime

„În România, Ministerul Sănătăţii împreună cu UNICEF au lansat Campania de promovare a vaccinării – “Copilăria, cel mai frumos cadou”, care are ca scop informarea părinţilor şi a publicului larg despre importanţa şi beneficiile vaccinării”, se arată în comunicat. 

„Infrastructura medicală slabă, tulburările civile, un grad redus de conştientizare la nivelul comunităţii, delăsarea şi atitudinea rezervată faţă de vaccinuri în unele cazuri, au dus la apariţia acestor epidemii atât în ţări dezvoltate, cât şi în ţări aflate în curs de dezvoltare”, spun reprezentanţii UNICEF.

Mai mult, UNICEF oferă sprijin permanent pentru imunizarea de rutină şi în Ucraina, unde luptă împotriva eliminării atitudinii rezervate faţă de vaccinuri, depunând şi eforturi menite să pună capăt celei mai recente epidemii care a dus la moartea a 30 de persoane din 2017 până în prezent. 

Dezinformarea - cauza principală de îmbolnăvire

Aproape toate cazurile de îmbolnăvire şi deces din cauza rujeolei pot fi prevenite. „Totuşi copiii sunt infectaţi chiar şi în locuri în care nu există nicio scuză,” a declarat Directorul executiv, Henrietta Fore. 

„Boala este rujeola, însă, de prea multe ori, virusul propriu-zis îl reprezintă dezinformarea, neîncrederea şi delăsarea. Trebuie să facem mai mult pentru a informa corect fiecare părinte astfel încât să ne ajute să vaccinăm în siguranţă fiecare copil”, adaugă Fore.

Ce este de făcut

Pentru a combate rujeola, UNICEF face un apel urgent la guverne, prestatorii de servicii medicale şi părinţi să se implice mai mult pentru a preveni răspândirea bolii, după cum urmează:

Să înţeleagă că vaccinurile sunt sigure şi eficiente, putând salva viaţa copiilor; 

Să vaccineze copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi cinci ani în timpul epidemiilor;

Să formeze şi să echipeze corespunzător personalul medical pentru ca acesta să poată oferi servicii de calitate;

Să consolideze programele de imunizare în vederea livrării tuturor vaccinurilor vitale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite