Protest spontan la Ministerul Sănătăţii. Hexi Pharma: „Nu negăm raportul care arată că dezinfectantul era diluat de zece ori”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hexi Pharma, compania incriminată că produce un dizolvant ineficient susţine că nu respinge acuzaţiile potrivit cărora concentraţia arătată de raportul ICECHIM era diferită de cea trecută pe etichetă. Reprezentanţii firmei susţin că au trimis probe spre verificare într-un laborator din Germania.

UPDATE Mai multe persoane îmbrăcate în halate medicale şi cu măşti chirurgicale protestează, joi, în faţa Ministerului Sănătăţii, unde au turnat o vopsea roşie la intrarea principală şi au afişat un banner pe care era scris „Ştergem urmele crimei. Ministerul Sănătăţii, DNA, DIICOT, complici la omor”.

Protestul a început cu câteva minute înainte de ora 16.00, când trei persoane îmbrăcate în halate medicale, cu măşti şi mănuşi chirurgicale au aruncat cu vopsea lavabilă roşie pe trotuarul de la intrarea principală a Ministerului Sănătăţii.

Protestatarii au afişat un banner pe care scria „Ştergem urmele crimei. Ministerul Sănătăţii, DNA, DIICOT, complici la omor” şi au susţinut că mesajul lor se leagă de faptul că instituţiile responsabile nu s-au implicat din timp în scandalul dezinfectanţilor diluaţi distribuiţi de Hexi Pharma.

Reacţia Hexi Pharma

„N-am respins din start orice fel de acuzaţii. Bidonul cu pricina putea să fie dintr-un lot, s-au luat loturi şi am trimis în Germania pentru verificări. Am închis şi producţia şi distribuţia, tocmai de aceea facem verificări. Primele rezultate le vom avea în două săptămâni”, a declarat Loredana Albu, purtătorul de cuvânt al Hexi Pharma la Digi24.

Aceasta este reacţia oficială a companiei după ce Ministerul Sănătăţii a prezentat, miercuri, rezultatele parţiale ale anchetei făcută în cele 204 spitale care folosesc dezinfectanţi de la companie. Puşi la zid din cauza testelor de sanitaţie şi autocontrol, oficialii au precizat, ieri, că spitalele sunt sigure pentru pacienţi, fiind contrazişi de managerii de spitale dar şi de chirurgi şi asociaţiile de pacienţi. De altfel, revoltaţi de declaraţiile ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, aceştia vor să iasă în stradă vineri, începând cu ora 19.00, în Piaţa Universităţii din Capitală.

„S-au realizat 3.526 de teste. Dintre acestea sub 5% au fost teste neconforme pentru diferite produse biocide. Testarea s-a făcut în laboratoarele spitalelor, ale Direcţiei de Sănătate Publică şi în laboratoare private. Se verifică pe suprafeţe, pe mâini, pe obiecte, modul în care procesul de curăţenie se realizează corespunzător, dacă produsul a distrus microorganismul”, a transmis oficialul.

„Era nevoie de testare bacteriologică şi chimică”

Ministrul Sănătăţii este însă contrazis de managerii de spitale, de asociaţiile de pacienţi, dar şi de chirurgi. Toţi aceştia îşi pun semne de întrebare referitoare la siguranţa şi eficienţa produselor Hexi Pharma şi se tem să le mai folosească deşi le au pe stoc. „Nu pot să înţeleg de ce nu au fost trimise probe în străinătate, la un laborator acreditat din Uniunea Europeană. Trebuiau luate probe din toate tipurile de dezinfectanţi Hexi Pharma, care să fie testaţi bacteriologic şi chimic şi să primim un răspuns fără echivoc: sunt sau nu sunt eficienţi aceşti reactivi. Toată lumea stă ca pe un butoi cu pulbere şi nu avem motive întemeiate în acest moment să reziliem un contract deşi suspiciunile există. Am vrea să ştim care este realitatea. Testele de sanitaţie nu sunt un răspuns imediat. Rămâne întrebarea: sunt sau nu sunt eficienţi?”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias. 

Burnei: „Este un act criminal”

Revoltat de declaraţiile ministrului Sănătăţii, care susţine că pacienţii sunt în siguranţă în spitale este şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. „Spitalele nu sunt sigure! Mi se pare absurd să spui că unităţile sanitare de la noi sunt sigure. Cum îşi explică faptul că atâţia pacienţi iau infecţii din spitale şi mor? Acest control făcut pe repede înainte denotă lipsă de responsabilitate”, a precizat Barbu. 

De când scandalul dezinfectanţilor din spitale a intrat în atenţia oficialilor, pacienţii se tem să se mai interneze în unităţile medicale, iar chirurgilor le este frică să mai intre în sălile de operaţie pe motiv că nu au siguranţă. 

„În momentul în care concentraţia dintr-un dezinfectant nu este cea menţionată, riscul este major şi pentru pacient, dar şi pentru medic. Creşte riscul infecţiilor post-operatorii. E un semnal de alarmă pentru noi, cel mai grav e că li s-a permis accesul pe piaţă acestor vânzători ambulanţi care fac câştiguri pe spatele oamenilor. Este un act criminal. La noi în spital s-a luat decizia de a schimba dezinfectantul şi de a înapoia stocurile”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Gheorghe Burnei, şeful secţiei de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul „Marie Curie“ din Capitală. 

„Punem la îndoială hârtiile, singurele pe care le putem verifica”

Însă nu doar micii pacienţi riscă să ia infecţii grave dacă sunt supuşi unor operaţii, iar sălile nu sunt corect dezinfectate, ci şi pacienţii cronici, în special cei care suferă de cancer. De altfel, bolnavii de cancer preferă să nu mai meargă la spital, susţine Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România. 

„Nu e treaba spitalelor să verifice, ci a autorităţilor. De unde să aibă bani spitalul de analize? Sistemul de sănătate e responsabil pentru ce se întâmplă acum. E o mână criminală şi au pe conştiinţă oameni”, a declarat Irimia, adăugând că spitalele nu sunt responsabile pentru conformitatea produselor, deşi acuzaţiile planează inclusiv asupra lor. 

„Aceste produse vin cu certificat de conformitate. Nu e responsabilitatea noastră să le verificăm pentru că nu avem nici calificarea necesară şi nici banii necesari. Că instituţiile statului verifică sau nu verifică asta e partea a doua. Noi suntem la capătul unui circuit financiar pe care nu îl putem controla. Suntem obligaţi să luăm produse prin licitaţie publice şi ajungem la concluzia că punem sub semnul întrebării hârtiile, singurele care pot fi verificate”, a mai spus Doina Dimulescu, arătând că săptămânal sunt trimise probe către laboratorul de epidemiologie. 

Pe de altă parte, un epidemiolog a explicat, pentru „Adevărul”, că nu doar dezinfectantul contează, ci şi procedura folosită. „Când îţi apar câteva zile la rând anumiţi microbi deşi dezinfectezi, îţi pui două întrebări: dacă a fost corect folosit sau dacă e ineficient produsul. Deşi am propus ca dezinfectantele în România să fie schimbate odată la şase luni, nu am reuşit”, a completat specialistul.

În opinia acestuia, produsele Hexi Pharma câştigă licitaţiile pentru că au preţuri mici. „Preţul cel mai mic nu ar trebui să fie un criteriu. Ai nevoie de un biocid pentru coridoare, de un altul pentru transplantul cardiac, de un altul pentru saloane. Realitatea este că sunt spitale care folosesc acelaşi tip de biocid pentru orice încăpere a spitalului”, a mai spus epidemiologul. La preţ mic se pare că achiziţionau şi cei de la Hexi Pharma dezinfectanţii, printr-un off-shore al patronului Dan Condrea, după cum arată o investigaţie a celor de la Rise Project.

Potrivit sursei citate, dezinfectantele, care erau cumpărate cu 7,9 euro bucata din Germania, erau vândute în România la un preţ de zece ori mai mare. Patronul a intrat în vizorul DNA şi în cel al DIICOT în 2012, când împotriva sa a fost depus un denunţ, fiind acuzat că a trucat o licitaţie. „Denunţul a fost făcut de una dintre firmele care pierduseră licitaţia. Toate spitalele au fost scoase din cauză pentru că nu s-a găsit nimic”, au arătat surse medicale pentru „Adevărul”.

Hexi Pharma avea acces la documente din Ministerul Sănătăţii

Potrivit Euractiv.ro, prin Signum Service, firmă specializată în arhivarea de documente, din care patronul Hexi Pharma Dan Alexandru Condrea deţine 90 la sută, trustul acestuia a avut pe mână, în ultimii cinci ani, documentele din arhivele a zeci de spitale din România. Pe lângă serviciile legate de arhive, Signum Service SRL mai vindea spitalelor şi produse Hexi Pharma, scriu jurnaliştii dela Euractiv.

Prin această firmă a ajuns, de pildă, celebrul dezinfectant Thor al Hexi Pharma la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Sute de litri de concentrat, prin patru contracte, în 2013 şi 2014.

Signum Service, care are punct de lucru în fabrica Hexi Pharma din Mogoşoaia, a avut, din 2011 şi până la sfârşitul lunii trecute, nu mai puţin de 156 de contracte cu diferite instituţii ale statului, între care câteva zeci de spitale. Din relaţia cu statul, firma lui Condrea a încasat, conform site-ului oficial de achiziţii publice e-licitatie.ro, 5.821.980 de lei. Totul numai prin achiziţii directe, cu excepţia unui singur contract care i-a fost atribuit prin licitaţie, cel cu Spitalul din Slatina, în valoare de 43 112,31 de euro.

În ultima zi din anul 2010, Signum Service, care la acel moment opera o sală de fitness, îşi schimba obiectul principal de activitate într-unul aparent fără nicio legătură cu istoria sa: „legătorie şi servicii conexe”. Simultan, lângă acesta apar alte câteva: „servicii pregătitoare pentru pretipărire”, „activităţi ale bibliotecilor şi arhivelor” şi „activităţi de servicii suport combinate”, relatează Euractiv.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce „Gazeta Sporturilor“ a dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite