Numărul de consultaţii la domiciliu care pot fi acordate lunar de medicii de familie a fost dublat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A crescut numărul de consultaţii la domiciliu oferite de medicul de familie FOTO Adevărul
A crescut numărul de consultaţii la domiciliu oferite de medicul de familie FOTO Adevărul

Numărul maxim de consultaţii la domiciliu care pot fi acordate lunar de medicii de familie a fost dublat, de la 21 la 42 consultaţii, fiind majorat şi numărul consultaţiilor care pot fi acordate la afecţiuni cronice, de la o verificare lunară sau trimestrială la două lunare sau patru trimestriale.

Noile condiţii au fost aprobate, miercuri, de Guvern prin hotărâre. În pachetul de bază au fost introduse serviciile de administrare de medicamente -intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, după caz, acordate asiguraţilor de pe lista proprie a medicului de familie, în timpul programului de lucru în cabinet, iar categoria pacienţilor pentru care sunt acordate consultaţii a fost extinsă, cuprinzându-i şi pe asiguraţii cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet.

Pentru a creşte accesul persoanelor asigurate la serviciile medicale, spirometria a fost introdusa în cadrul serviciilor adiţionale ce pot fi acordate de medicii de familie, arată Guvernul.

În cadrul consultaţiilor de planificare familială au fost introduse evaluarea şi monitorizarea statusului genito - mamar şi tratamentul complicaţiilor. De asemenea, creşte de la două la patru numărul consultaţiilor care se acordă anual fiecărui asigurat.

Au fost introduse proceduri/tratamente/ terapii noi, precum recoltare material bioptic, tratament postoperator al plăgilor abdominale, al intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză, terapii de genetică medicală - sfat genetic.

A fost modificată şi lista serviciilor de sănătate conexe actului medical prin introducerea de servicii noi, eliminarea / înlocuirea unor servicii: la specialitatea neurologie şi neurologie pediatrică s-a introdus un serviciu nou: psihoterapie pentru copii si adulti, iar la specialitatea psihiatrie pediatrică au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist.

Pentru asistenţa medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă a fost prevăzut un nou criteriu de internare, respectiv internarea bolnavilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată – ani.

Actul normativ aprobat de Guvern include şi o serie de noutăţi privind condiţiile asigurării asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale. Una dintre aceste modificări vizează îmbunătăţirea mecanismului privind schimbarea medicului de familie.

Astfel, potrivit noilor reglementări, schimbarea medicului de familie se face pe baza cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi a cererii de înscriere prin transfer. Pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul sau care din motive religioase sau de conştiinţă refuză cardul naţional sau pentru persoanele cărora li se va emite card naţional duplicat, precum şi pentru copii 0-18 ani, schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de înscriere prin transfer.

O altă prevedere stipulează că este interzisă reţinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a cardurilor naţionale de asigurări sociale de sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite