Noi reguli pentru managerii de spitale. Comunitatea locală va putea participa la numirea directorilor de spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii la funcţia de director de spital trebuie să deţină abilităţi manageriale, ei urmând a fi evaluaţi de experţi în domeniu în cadrul unui concurs public, la care vor putea pune întrebări inclusiv reprezentanţii pacienţilor şi oamenii din comunitate. Examenul va fi înregistrat audio-video.

Concursul pentru managerii de spitale va fi schimbat radical, cei care doresc să ocupe această funcţie urmând să fie testaţi de specialişti, dar şi de comunitatea locală sau de reprezentanţii mass-media. Mai exact, candidaţii vor fi obligaţi să-şi publice proiectul de management pe site-ul unităţii sanitare unde candidează cu cinci zile înainte de concurs, astfel încât orice persoană să îi poată adresa întrebări cu privire la modul în care va fi condus spitalul.

Toate aceste puncte se regăsesc într-un proiect de ordin al ministrului Sănătăţii, lansat ieri în dezbatere publică. Dacă unii specialişti contestă ideea şi afirmă că ea nu mai poate fi pusă în aplicare având în vedere că mandatul lui Vlad Voiculescu se încheie în câteva zile, reprezentanţii pacienţilor susţin că este absolut necesar ca profesorii universitari să fie îndepărtaţi de la cârma spitalelor.

Voiculescu: Eliminăm învăţatul pe de rost al legislaţiei

Concret, noua procedură de concurs pentru funcţia de conducere a unui spital constă în susţinerea publică a unui proiect de management, pe o temă aleasă din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc, adaptate la problemele unităţii medicale unde persoana interesată să ocupe funcţia de conducere candidează.

Totodată, aceasta nu trebuie să fie neaparat medic pentru a candida, se mai arată în proiect, astfel că inclusiv juriştii sau economiştii, ori alte persoane care dovedesc că au abilităţi de conducere pot deveni manageri. „Procedura de selecţie a managerului propusă acum pune accent pe profesionalism şi transparenţă, într-o abordare pragmatică”, subliniază Ministerul Sănătăţii.

„Concursul pentru managerii de spital presupune evaluarea abilităţilor manageriale ale candidatului! Eliminăm învăţatul pe de rost al legislaţiei, iar proiectele de management vor trebui prezentate şi analizate împreună cu comisia de concurs şi publicul. Ca să n-avem vorbe, concursul devine public”, a precizat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, adăugând că prezentarea proiectului de management se va face în cel mult 20 de minute. Ulterior, candidatul va avea la dispoziţie o oră pentru a răspunde întrebărilor venite din partea comisiei, dar şi a celor din public.

„Ani de zile a fost limitat accesul unor medici specialişti la funcţiile de conducere din spital, nu doar la cea de manager, ci şi la funcţiile de şef de secţie. Trebuie să despărţim activitatea managerială de activitatea politică şi de cea didactică şi să facem în aşa fel încât spitalele să ofere un act medical pacienţilor”, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Cum sunt aleşi experţii evaluatori

Barbu a salutat şi decizia Ministerului Sănătăţii de a-i da posibilitatea unui reprezentant al pacienţilor de a face parte din comisia de concurs, în calitate de observator. Totodată, din comisie vor face parte, pe lângă preşedintele consiliului de administraţie, şi două persoane cu expertiză teoretică sau practică în domeniul managementului sanitar. Sociologul Alfred Bulai spune însă că aceşti specialişti sunt dificil de găsit.

„Problema principală nu e legată de tematica acestui concurs, ci ea e legată de comisiile de evaluare. Întrebarea este cine le va alcătui şi cum va reuşi Ministerul Sănătăţii sau autorităţile locale să aducă experţi evaluatori care să nu fie în conflict de interese direct sau indirect. Plus că, dacă e să aducem în discuţie medicii, acestora le va fi greu să renunţe la activitatea medicală şi la salariul de medic în detrimentul unui salariu de manager care, să fim serioşi, este unul nemotivant în România”, a explicat sociologul.

În plus, el a arătat că trebuie schimbată filosofia sistemului per ansamblu şi că managerului de la spitalul de stat ar trebui să i se poată da posibilitatea de a face modificări reale, ceea ce nu se întâmplă în momentul de faţă.

Pacient: „Şi un medic specialist poate organiza un spital”

De cealaltă parte, Vasile Barbu spune că spitalele româneşti sunt conduse într-un mod cât se poate de defectuos, fiind transformate într-o dominantă a sistemului de educaţie, aspect întâlnit în special în unităţile sanitare mari, judeţene sau clinici universitare.

„Sunt spitale cărora li s-a modificat structura pentru a corespunde unor nevoi ale unor grupuri de interese şi sunt revoltat de reacţiile corpului academic care susţine că doar un profesor universitar poate organiza un spital. Nu este adevărat”, a completat Vasile Barbu, arătând că un alt lucru pozitiv prevăzut de proiectul de ordin lansat ieri în dezbatere publică îl constituie faptul că susţinerea proiectului de către candidat este înregistrată audio-video.

În ceea ce priveşte chestionarea candidatului la poziţia de manager, acesta trebuie să primească pe e-mail întrebările de la cei interesaţi cu cel puţin 24 de ore înainte de data probei. „Prin aceste măsuri de transparenţă se urmăreşte implicarea comunităţii locale în alegerea persoanei care va asigura conducerea spitalului”, mai arată Ministerul Sănătăţii.  

În cazul in care din partea persoanelor interesate sunt primite mai mult de 3 intrebari, comisia de concurs alege prin tragere la sorţi 3 întrebări dintre cele care au legatura cu proiectul de management şi nu vizează opiniile politice, activitatea sindicală, religia, etnia, sexul, starea materială sau originea socială ale candidaţilor. Prin aceste măsuri de transparenţă se urmărete implicarea comunităţii locale în alegerea persoanei care va asigura conducerea spitalului, arată oficialii ministerului Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite