Ministerul Sportului încurajează statul la calculator! O mare atletă a trecut de partea gamerilor: "Jocurile aduc foarte mulţi bani"
0Sportul românesc traversează una dintre cele mai slabe perioade din ultimii cincizeci de ani. Rezultatele sunt tot mai slabe, iar viitorul se arată şi mai sumbru. Antrenorii se plâng că nu mai au de unde să selecteze talente deoarece le este tot mai greu să-i dezlipească pe copii din faţa calculatorului şi să-i atragă către sport.
Aşteptat să vină cu soluţii pentru a rezolva această situaţie dramatică, Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a decis să încurajeze statul la computer, susţinând organizarea, la Bucureşti, a unui campionat mondial de jocuri pe calculator, intitulat pompos „Campionatul Mondial de Sporturi Electronice”.
Nicolae Bănicioiu, ministrul Tineretului şi Sportului, a participat, miercuri, la conferinţa de presă care a oficializat statutul României de ţara organizatoare a competiţiei care va avea loc între 31 octombrie şi 4 noiembrie 2013, la Sala Polivalentă. „Eu, cât şi ministerul pe care îl conduc, încurajăm şi încercăm să aducem cât mai multe competiţii de prim nivel la Bucureşti. Vă asigurăm de tot sprijinul nostru şi vom fi aproape şi de acum înainte pentru acţiuni similare. Eu văd activitatea dumneavoastră ca o adevărată industrie, care nu va lua bani de la bugetul de stat, ci sper să aducă bani la buget. Această industrie produce câteva miliarde de dolari pe an în Coreea de Sud, circa 3% din PIB. Sper să aveţi un campionat mondial reuşit, cu rezultate cât mai bune”, a declarat Bănicioiu.
Contactat de „Adevărul”, ministrul Sportului n-a mai fost atât de categoric: „Ministerul susţine orice competiţie a tineretului şi a sportului. Nu putem ignora faptul că există jocuri pe calculator şi e mai bine ca astfel de lucruri să se desfăşoare într-un cadru organizat. Nu e adevărat că ministerul încurajează statul la calculator. De când am venit în funcţie, am organizat foarte multe acţiuni în care este promovată mişcarea”.
Jocurile, între afacere şi pericol
Competiţia care va avea loc la Bucureşti are ca discipline de concurs jocuri precum „League of Legends”, „Alliance of Valiant Arms”, „StarCraft 2” şi „Tekken Tag Tournament 2”. Sunt jocuri bazate, în special, pe violenţă, care n-au nicio legătură cu sportul aşa cum este el definit pe site-ul MTS: „Sportul înseamnă toate formele de activitate fizică care, prin participarea ocazională sau organizată, urmăreşte să exprime sau să îmbunătăţească sănătatea fizică şi mentală”.
Silviu Stroie, preşedintele Ligii Gamerilor Profesionişti şi unul dintre organizatorii campionatului, afirmă că definiţia ar trebui rescrisă. „Ministerul Sporturilor ne susţine sufleteşte şi logistic, pentru că ne pune la dispoziţie Sala Polivalentă, unde va avea loc evenimentul. Cei care nu cred că jocurile pe calculator merită să fie numite sport, i-aş invita să vadă ce înseamnă un antrenament al unui jucător profesionist, cât se gândeşte, câte strategii îşi face. Cluburile puternice din lume au chiar şi psihologi care îi ajută pe jucători în timpul turneelor, au fost introduse şi testele antidoping, vorbim despre un fenomen la scară globală. Cât despre definiţie, cred că sportul electronic îmbunătăţeşte inclusiv sănătatea fizică şi mentală, dar oricum trebuie să ţinem cont că lumea se schimbă, chiar şi definiţiile sunt reinventate”, spune Stroie.
Şi el, ca şi ministrul Bănicioiu, încearcă să convingă prin avantajele financiare pe care România le-ar putea avea pe urma jocurilor video, dând ca exemplu Coreea de Sud. Amândoi omit un aspect: coreeni fac sume uriaşe din jocuri pentru că sunt producători, pe când România există în acest domeniu mai mult ca piaţă de desfacere. „E adevărat, noi suntem mai mult piaţă de desfacere, dar sperăm să ajungem să şi producem”, se eschivează Stroie.
Cât priveşte capacitatea jocurilor pe calculator de a îmbunătăţi sănătatea fizică şi mentală, lucrurile sunt iarăşi discutabile în condiţiile în care majoritatea medicilor avertizează asupra pericolelor create de anumite jocuri. Mai multe studii au arătat că jocurile pot provoca dependenţă, iar excesul poate duce la probleme psihice, probleme cu vederea, afectarea vieţii sociale şi alte tulburări de comportament.
Şi aici asiaticii sunt campioni, ceea ce arată că nu au numai avantaje de pe urma jocurilor video. În urmă cu doi ani, CNN anunţa că autorităţile din Coreea de Sud caută soluţii pentru a reduce dependenţa de jocuri pe calculator în condiţiile în care 8 % din populaţia cu vârstă între 8 şi 39 de ani suferea de această problemă. La acea vreme, în Coreea de Sud s-a elaborat şi o lege care prevedea blocarea accesului la site-urile de jocuri online după 12 noaptea, măsură valabilă pentru tinerii sub16 ani.
Tot în 2011, un bărbat din China a murit de epuizare după ce s-a jucat neîntrerupt pe calculator vreme de trei zile, într-un internet cafe din Beijing. Nu este singurul caz de acest fel: în 2005, un tânăr din Coreea de Sud a murit după ce s-a jucat pe calculator timp de 50 de ore fără pauză.
Gică Popescu: „Jocurile pe calculator nu pot fi numite sport”
Fenomenul jocurilor pe calculator a căpătat o amploare uriaşă în ultimii ani. Au apărut aşa-numiţii jucători profesionişti, se organizează numeroase competiţii internaţionale, iar în unele ţări jocurile video au fost recunoscute ca sport. Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără lobby-ul marilor companii producătoare sau distribuitoare de jocuri, care învârt afaceri de miliarde de dolari. Recunoaşterea ca sport şi organizarea de competiţii înseamnă vizibilitate mai mare, creşterea popularităţii jocurilor video şi implicit creşterea vânzărilor.
România nu face notă discordantă. În total, la noi în ţară, exista circa 3 milioane de persoane care se joacă pe calculator constant, majoritatea fiind bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 40 de ani. Vânzările de jocuri pe calculator au crescut anul trecut în România cu aproape 20 %, ajungând la peste 20 de milioane de euro. Afacerile Computer Games Online SRL, firmă deţinută de Silviu Stroie, unul dintre organizatorii campionatului mondial de la Bucureşti, au crescut în 2012 de peste trei ori, ajungând la 1,8 milioane de euro.
Stroie are planuri mari şi anunţă că a început deja demersurile prin care jocurile pe calculator să capete un nou statut în România şi să fie recunoscute în mod oficial ca sport. „Noi am încercat să atragem alături de noi Ministerul Sportului pentru că ne dorim ca sportul electronic să fie recunoscut în mod oficial ca sport. Am depus deja un dosar de recunoaştere la minister. Şahul este sport, tablele sunt recunoscute ca sport în România, de ce n-ar fi şi jocurile pe calculator? Bulgarii au deja o federaţie de sport electronic. Lumea se schimbă şi cred că şi noi trebuie să ţinem pasul. Dacă vom fi recunoscuţi ca sport, nu înseamnă că vom primi bani de la buget sau alte lucruri, dar jucătorii se vor putea grupa în cluburi sportive şi în acest fel vor forma echipe mult mai puternice”, spune preşedintele Ligii Gamerilor Profesionişti din România.
Nicu Bănicioiu admite că la MTS a fost depus un dosar pentru recunoaşterea jocurilor pe calculator ca sport: „Este un dosar la minister şi urmează ca el să fie analizat de o comisie de specialişti care îşi va spune cuvântul. Nu este decizia mea”.
Lui Gică Popescu, fostul mare jucător al echipei naţionale de fotbal şi viitor candidat la şefia FRF, i se pare o glumă: „Jocurile pe calculator nu pot fi numite sport. Aşa ceva nu e sport. Noi avem o mare problemă din cauza faptului că nu reuşim să atragem mai mulţi copii către adevăratul sport. Le este mult mai uşor să stea la calculator decât să iasă şi să facă mişcare, dar aici este important şi rolul părinţilor. Eu l-am prins pe fiul meu că a stat mai multe ore pe un I-Pad din ăla - că nici nu ştiu cum se numesc, urâsc prostiile astea! - şi i l-am confiscat. Nu l-am mai lăsat să se joace. Eu sunt un om deschis la nou, folosesc calculatorul, dar merg şi două ore pe zi la sală pentru că îmi place să fac mişcare”.
„Avem copii supraponderali care stau lipiţi de internet”
Cei care vor să aducă jucatul la calculator pe lista sporturilor recunoscute oficial au anticipat că se vor lovi de opoziţia foştilor campioni şi, pe lângă ministrul Sportului, au adus-o la conferinţa de presă şi pe Gabriela Szabo, care dă din colţ în colţ când e întrebată cum a ajuns să susţină o competiţie de jocuri video.
Alţii se tem să fie prea duri din cauza girului pe care Ministerul Sportului l-a dat acestei competiţii de jocuri pe calculator. Iolanda Balaş, fostă mare atletă, e prudentă: „Să nu-i supărăm prea tare pe prietenii noştri de la minister. Până la urmă, eu cred că orice acţiune care se desfăşoară în ţara noastră e de bine. Adică, din punct de vedere propagandistic e bine”. Iolanda Balaş spune, totodată, că sportul pe calculator nu e sport şi că timpul petrecut în faţa calculatorului distruge sănătatea copiilor: „Nu se poate considera că statul la calcultor e sport. Ne plângem că avem copii supraponderali care stau lipiţi de internet. Asta e o influenţă negativă. Sper să se dea amploare mai mare programei şcolare sportive”.
Gabi Szabo trece pe online: „Haideţi să promovăm şi acest Campionat Mondial al Sporturilor Electronice. Haideţi să dăm dovadă de puţină pozitivitate!”
Gabriela Szabo, marea noastră atletă, medaliată cu aur la Olimpiada de la Sidney, a fost prezentă la conferinţa de presă prilejuită de anunţarea Campionatului Mondial de Sport Electronic. Gabriela Szabo, cea care ne-a obişnuit cu participarea la crosuri alături de copii şi cu promovarea mişcării, susţine acum jocurile pe calculator, deşi spune că nu ştie despre ce jocuri e vorba. Szabo a fost invitată la conferinţa de presă de către Siviu Stroie, preşedintele Ligii Gamerilor Profesionişti.
„Adevărul”: Ce părere aveţi despre implicarea Ministerului Tineretului şi Sportului în organizarea Campionatului Mondial de Sport Electronic?
Gabriela Szabo: Nu, nu, nu. Ministerul nu susţine acest eveniment.
Vă citesc ce a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu la conferinţa de presă a Campionatului Mondial de Sport Electronic
Ştiu, am fost şi eu prezentă la conferinţa de presă. Ministerul suţine pentru că, haideţi să fim serioşi, e o realitate că jocurile pe calculator sunt acolo unde sunt. Jocurile pe calculator aduc foarte mulţi bani. Ştiţi că jocurile astea aduc 3 miliarde de dolari la bugetul Coreei de Sud? Şi România o să aibă de câştigat de pe urma organizării acestui eveniment.
Vi se pare normal acest compromis: Ministerul Tineretului şi Sportului să promoveze acţiuni fără legătură cu sportul sperând că va atrage bani la buget? Ştiam că dumneavoastră susţineţi sportul în aer liber, nu jucatul pe calculator...
Iertaţi-mă dar nu pot să răspund la această întrebare. Eu susţin în continuare sportul în aer liber. Dar haideţi să promovăm şi acest Campionat Mondial al Sporturilor Electronice. Haideţi să dăm dovadă de puţină pozitivitate. E un capital de imagine pentru ţară.
Ştiţi că jocurile care sunt incluse în acest Campionat Mondial sunt jocuri violente: shootere, jocuri în care trebuie să omori inamici, jocuri gen Mortal Kombat...?
O, nu ştiam. Chiar nu ştiu ce jocuri participă.
Dumneavoastră în ce calitate aţi fost invitată la conferinţa de presă?
În calitate de persoană. Am primit o invitaţie din partea colegului meu....
Care coleg?
Colegul meu de la Liga Gamerilor Profesionişti, Silviu Stroe. Nu am putut să-l refuz.