METEO Vremea în minivacanţa de Rusalii. Vineri este solstiţiul de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În weekend, vremea va fi perfectă pentru plajă FOTO Adevărul
În weekend, vremea va fi perfectă pentru plajă FOTO Adevărul

Minivacanţa de Rusalii este precedată de cea mai lungă zi din an: vineri este solstiţiul de vară, astfel că noaptea viitoare va fi cea mai scurtă noapte a anului 2013. În ceea ce priveşte vremea în weekendul de Rusalii, meteorologii spun că va rămâne în general frumoasă, cu temperaturi ce vor depăşi constant 30 de grade Celsius. Cu toate acestea,  ploile nu vor părăsi ţara noastră, astfel că va ploua izolat în majoritatea regiunilor.

22 iunie este cea mai lungă zi din an, marcând începutul verii astronomice în emisfera nordică sau solstiţiul de vară. Începând de sâmbătă zilele încep să scadă, iar nopţile să se lungească. La Polul Nord, începând de astăzi, nopţile vor fi albe, întrucât soarele nu va mai coborî sub orizont.

În emisfera nordică, solstiţiul de vară este datat în jurul datei de 21 iunie, iar în emisfera sudică acelaşi solstiţiu este plasat temporal în jurul datei de 21 decembrie.

Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”.

Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de Ecuator. Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor Pământului nu este constant perpendiculară pe planul orbitei Pământului. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers.

Potrivit tradiţiilor, solstiţiul de vară este favorabil unor magii puternice, care îşi pot pune amprenta pozitivă asupra unor schimbări în dragoste, prosperitate sau sănătate. Energia solstiţiului de vară este considerată una a pasiunii, vitalităţii, creativităţii şi belşugului. 

Vineri, ploile se extind şi în nordul şi estul ţării. Va ploua în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi Moldova. Aversele vor fi adesea însoţite de descărcări electrice şi de intensificări ale vântului. 

Prognoza meteo pentru minivacanţa de Rusalii

Vineri, cel mai cald, aproximativ 35 de grade, va fi  în Banat şi Oltenia, în timp ce în Crişana, Transilvania şi Maramureş maximele se vor situa în jurul valorii de 32 de grade Celsius. În sudul ţării şi în Dobrogea, vremea va fi predominant frumoasă cu temperaturi ce se vor situa în jurul valorii de 33 de grade Celsius.

Sâmbătă va ploua pe arii extinse în vestul, centrul şi estul ţării, iar maximele termice în aceste regiuni se vor situa în jurul valorii de 33 de grade. Excepţie vor face Crişana şi Banat, unde temperaturile anunţate de meteorologi ar putea depăşi 34 de grade Celsius. Tot 34 de grade va fi temperatura maximă a aerului în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Dacă în restul regiunilor cerul se va mai înnora pe alocuri, în Dobrogea vremea va fi perfectă pentru plajă.

Duminică vremea se va menţine deosebit de caldă pentru această perioadă, însă va ploua în averse mai ales în partea de vest a ţării, unde maximele termice nu vor depăşi 32 de grade Celsius. Şi în restul ţării va ploua izolat, mai ales în Maramureş, Moldova, Transilvania, unde mercurul din termometre ar putea atinge şi 35 de grade. În sudul ţării şi Dobrogrea, temperaturile vor depăşi constant 35 de grade.

De luni, ploile îşi intră în drepturi, iar temperatura aerului va coborî către normele climatologice ale perioadei. Astfel, în majoritatea regiunilor mercurul din termometre nu va depăşi 31 de grade Celsius, în vreme ce minimele termice se vor situa în jurul valorii de 26 de grade.  În sudul ţării şi în Dobrogea va ploua local, mai ales în Oltenia, însă temperaturile maxime ar putea atinge şi 35 de grade Celsius.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite