Meteorologii anunţă temperaturi de primăvară, după haosul creat de gerul polar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valul de aer polar însoţit de ninsori va continua să afecteze România până vineri dimineaţă, atrag atenţia meteorologii. Începând de sâmbătă însă temperaturile vor începe să crească simţitor, ajungând săptămâna viitoare şi la maxime de 12 grade.

Potrivit prognozei transmisă, luni, valabilă pentru următoarele două săptămâni, pentru cea mai mare parte a ţării în perioada 26 februarie -1 martie, regimul termic va fi caracterizat de valori cu mult mai mici decât cele normale pentru această perioadă. Astfel, temperaturile pe timp de zi se vor situa între - 12 şi  -5 grade. În schimb, pe timpul nopţii minimele vor coborî spre -19 grade, dar valorile resimţite vor fi chiar şi de -30 de grade. De altfel, ieri, a fost înregistrată o temperatură record: -49 de grade pe Vârful Călimani, a explicat meteorologul de serviciu. De sâmbătă însă se pare că vine primăvara. Şi minimele vor creşte semnificativ, atingând temperaturi medii de 3-4 grade în zilele de 7 şi 8 martie.

Şcolile închise şi Bac-ul amânat

Asta după ce, sute de şcolari au stat ieri şi astăzi acasă după ce edilii din 8 judeţe (Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Brăila, Constanţa, Dolj, Olt, inclusiv municipiul Bucureşti) au decis să închidă şcolile din cauza avertizărilor meteo. Însă ieri şi astăzi ar fi trebuit să se desfăşoare competenţele la Bacalaureat pentru elevii de clasa a XII-a care au lipsit, motivat, de la sesiunea stabilită de Ministerul Educaţiei.

Preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“ Ştefan Vlaston spune că şcolile ar fi trebuit să rămână deschise măcar pentru cei care trebuie să dea competenţele la Bac. „Se putea face o excepţie în cazul lor. Cei care dau Bac-ul sunt deja mari şi nu sunt nici pe departe la fel de vulnerabili ca elevii din ciclul primar. Iar în cazul şcolilor situate în zone cu temperaturi mai scăzute, ar fi trebuit ca decizia să se fi luat de către conducerea unităţilor de învăţământ sau de părinţi“, a afirmat Vlaston.

Revoltător este că unele instituţii de învăţământ au anulat cursurile pentru că nu au capacitate de încălzire. Asta arată că nu vremea este de vină ci sistemul ineficient.

La rândul său, specialistul în Educaţie Marian Staş spune că situaţia diferă de la caz la caz. „Pot să înţeleg că închizi şcolile la sate unde elevii trebuie să parcurgă zeci de km pe jos, prin nămeţi, pentru a ajunge la destinaţie, dar ştim că aceeaşi situaţie nu este valabilă şi pentru elevii din oraşele mari. Această decizie reprezintă un element perturbator pentru şcolari: atât pentru cei care nu au reuşit să susţină competenţele la Bac, dar şi pentru ceilalţi elevi care vor trebui să vină în timpul lor liber pentru a recupera cursurile. Pe vremuri nu se punea problema să nu mergi la şcoală pentru că este frig.Te îmbrăcai bine şi te duceai. Mai revoltător este că unele instituţii de învăţământ au anulat cursurile pentru că nu au capacitate de încălzire. Ori asta arată că nu vremea este vinovată ci sistemul ineficient“, a subliniat expertul.

În replică, reprezentanţii ministerului Educaţiei au declarat că încă nu se ştie când vor putea elevii să susţină competenţele pentru examenul de maturitate. „Sperăm că în judeţele unde nu s-a putut desfăşura până acum evaluarea competenţelor, să reprogramăm sesiunea pentru miercuri-joi. Totul depinde de cum va fi vremea. Orele de curs pierdute vor fi recuperate conform calendarului stabilit de fiecare unitate de învăţământ, cu aprobarea inspectoratelor şcolare“, a comentat secretarul de stat la Ministerul Educaţiei, Ariana Bucur.

Prognoza meteo pe trei luni. Când vine primăvara

Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat, azi, pe site-ul oficial, prognoza meteo pentru primăvara lui 2018. Potrivit meteorologilor, vremea se va încălzi treptat începând cu ziua de sâmbătă, urmând ca săptămâna viitoare să avem parte de temperaturi cu plus în termometre, specifice pentru începutul primăverii. Mai exact, în lunile martie şi aprilie temperaturile medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normele climatologice, dar precipitaţiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării. Chiar şi în mai precipitaţiile vor avea o tendinţă spre excedent în majoritatea regiunilor ţării, specialiştii spunând că de ploi vor scăpa doar locuitorii din sudul ţării. Altfel, în mai temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologică în sud, sud-est şi local în vest şi sub normal în celelalte zone.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite