Meteo: vreme închisă, dar în continuare mai caldă decât normalul perioadei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vremea este într-un proces de răcire. Foto Adevărul
Vremea este într-un proces de răcire. Foto Adevărul

Situată la hotarul dintre toamnă şi iarnă, luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi uneori ninsoarea anunţă sosirea iernii.

Aşa anunţă meteorologii care subliniază că săptămâna aceasta în Transilvania şi în nordul ţării temperaturile vor fi mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă, dar că în sud-est se va răci, deşi temperaturile tot mai ridicate vor fi decât normalul perioadei. 

Astfel, până la sfârşitul săptămânii în Banat, Crişana, Transilvania şi Maramureş mercurul din termomentre va mai urca până la 21-22 de grade. Din 12 noiembrie însă temperaturile maxime nu vor mai depăşi 15 grade, iar cele minime vor atinge cu greu 5 grade Celsius, se arată în prognoza meteo pe două săptămâni.

În Moldova, Muntenia, Dobrogea şi Oltenia se va răci treptat încă din această săptămână. În medie vor fi maxime cuprinse între 13 şi 17 grade şi minime între 3 şi 8 grade, iar în cea, de-a doua săptămână – temperaturile vor atinge 16 grade şi minime între 3 şi 5 grade. Trecător şi pe spaţii mici, vor fi condiţii pentru ploi slabe sau burniţă.

Şi la munte temperatura aerului va fi, în general, în scădere, în următoarele două săptămâni, însă majoritatea valorilor ce urmează să se înregistreze vor fi totuşi peste cele normale ale perioadei. În prima săptămână, în medie, maximele se vor încadra între 8 şi 14 grade şi minimele între 1 şi 6 grade. În cea de a doua săptămână, vremea se va răcori, astfel că la finalul său media maximelor va coborî până în jurul valorii de 4 grade, iar a minimelor spre -2 grade. Vor fi condiţii pentru precipitaţii slabe, în principal, după data de 11 noiembrie, cu probabilitate mai mare de semnalare a acestora la sfârşitul săptămânii viitoare.

De altfel, până la sfârşitul lunii masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se vor întâlni adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se va menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. La Bucureşti, minima absolută a lunii noiembrie a fost de -19,4ºC, înregistrată în 26 noiembrie 1993.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite