UPDATE Mai multe judeţe din ţară se află sub Cod galben de furtuni. A fost emisă o avertizare de Cod portacaliu de inundaţii în două judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii au anunţat cantităţi de precipitaţii ce pot depăşi 60 de litri pe metru pătrat FOTO Adevărul
Specialiştii au anunţat cantităţi de precipitaţii ce pot depăşi 60 de litri pe metru pătrat FOTO Adevărul

Mai multe judeţe din ţară se află, de miercuri dimineaţă până joi dimineaţă, sub avertizare de Cod galben de furtună. Specialiştii au anunţat cantităţi de precipitaţii ce pot depăşi 60 de litri pe metru pătrat, dar şi intensificări ale vântului ce pot depăşi 80 de kilometri pe oră. De asemenea, a fost emis un Cod galben de inundaţii pentru mai multe cursuri de apă.

UPDATE Până la ora 21.15, estul judeţului Giurgiu, vestul judeţului Ilfov şi sudul judeţului Dâmboviţa se află sub Cod galben de furtuni fiind anunţate cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni.

Municipiul Bucureşti se află, până la ora 21.00, sub Cod galben de vijelii. Se vor semnala cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni.

Până la ora 20.30, sudul judeţului Ilfov se află sub Cod galben de furtuni şi se vor semnala cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie şi frecvente descărcări electrice.

UPDATE Sudul judeţului Giurgiu se află, până la ora 19.00, sub Cod galben de furtuni. Se vor semnala cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 25 de litri pe metru pătra şi intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii care se deplasează în Bosnia şi Herţegovina că autorităţile din zonă au emis o avertizare de Cod portocaliu de ploi, furtuni puternice, vânt şi grindină în intervalul 3-7 septembrie 2014.

Aceste fenomene pot cauza inundaţii şi alunecări de teren, pe fondul unui sol deja afectat de puternicele inundaţii din luna mai 2014, survenite pe  teritoriul acestui stat.

MAE anunţă că zonele cele mai afectate sunt Trebinje, Banja Luka, dar şi zona de sud Mostar, Medjugorie.

„Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să efectueze pelerinaje în zona Medjugorie, în special în jurul datei de 8 septembrie, sau să tranziteze Bosnia şi Herţegovina către Muntenegru şi Croaţia, să consulte permanent atât site-ul www.mae.ro, cât şi al misiunilor diplomatice române din zonă, astfel încât să poată preveni şi evita evenimentele nedorite”, se arată într-un comunicat emis de Minister.

UPDATE Sudul judeţului Caraş-Severin se află, până la ora 18.15, sub Cod portocaliu de furtuni fiind anunţate cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 50-60 de litri pe metru pătrat şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

UPDATE Meteorologii au emis două avertizări de Cod galben de vânt, valabile până la ora 18.00, pentru judeţele Argeş, Dâmboviţa, Buzău şi Vâlcea. Se vor semnala intensificări ale vântului ce vor depăşi 55-60 de kilometri pe oră.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în intervalul 3 septembrie, ora 11.00 – 4 septembrie, ora 11.00, va ploua în sud-vestul şi sudul ţării, precum şi la munte, unde se vor cumula cantităţi de apă de 15-20 de litri pe metru pătrat. 

În judeţele Dolj, Mehedinţi, Olt şi Teleorman, cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 de litri pe metru pătrat şi izolat 50-60 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, specialiştii precizează că în regiunile sudice şi la munte, vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de 50-70 de kilometri pe oră, iar izolat, mai ales în zona montană înaltă, vor fi rafale de peste 70-80 de kilometri pe oră.

Cod galben de inundaţii

De asemenea, mai multe râuri din judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman se află, în intervalul miercuri, ora 18.00 - joi, ora 20.00, sub cod galben, potrivit unei atenţionări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Atenţionarea vizează râurile din bazinele hidrografice Drincea, Desnăţui, afluenţii Motrului şi Jiului inferior din judeţele Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului inferior din judeţele Dolj şi Olt, Călmăţui - judeţele Olt şi Teleorman, bazinul superior al râului Vedea - aferent judeţului Olt şi afluenţii mici ai râului Vedea din judeţul Teleorman.

Potrivit hidrologilor, în intervalul miercuri, ora 18.00 - joi, ora 12.00, se pot produce, izolat, scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide, cu posibile efecte de inundaţii locale, şi pe unele râuri mici din alte bazine hidrografice, situate în judeţele Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Giurgiu.

Cod portocaliu de inundaţii în Caraş-Severin şi Mehedinţi

Mai multe râuri din judeţul Caraş-Severin şi Mehedinţi se află miercuri, până la ora 24.00, sub cod portocaliu de inundaţii, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Avertizarea vizează râurile mici (afluenţi ai Dunării) din extremitatea sudică a judeţului Caraş-Severin, respectiv din extremitatea sudică a judeţului Mehedinţi amonte de Orşova.

Potrivit hidrologilor, codul portocaliu a fost emis ca urmare a ploilor torenţiale din ultimele ore şi a celor prognozate pentru perioada următoare. În zonele vizate de avertizare se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide cu efect de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie.

„Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Berzeasca şi în bazinele hidrografice Boşneag, Odăile, Cameniţa şi Oreviţa-judeţul Caraş-Severin”, se mai precizează în avertizare.

image

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

PROGNOZA METEO Temperaturi în scădere în următoarele două săptămâni. Cum va fi vremea în toate regiunile ţării

Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Temperaturile vor înregistra o scădere treptată, în timp ce aversele îşi vor face apariţia în a doua săptămână de toamnă.

Prognoza meteo pentru această toamnă. Cum va fi vremea până în luna noiembrie

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că în această toamnă vom avea parte de temperaturi ridicate în luna septembrie, dar şi în prima jumătate a lunii octombrie, însă apoi valorile termice se vor încadra în jurul celor normale ale perioadei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite