UPDATE Meteorologii au restrâns Codul galben de ploi. Trei râuri se află sub Cod roşu de inundaţii
0Specialiştii au emis o nouă atenţionare de Cod galben de ploi puternice, valabilă până vineri la ora 6.00 pentru patru judeţe din ţară. Pentru râurile Putna, Râmnicu Sărat şi Vedea a fost emis Cod roşu de inundaţii. Joi, traficul rutier a fost întrerupt timp de câteva ore pe autostrada Soarelui, după ce carosabilului a fost acoperit de un strat de 15 centimetri de gheaţă şi apă.
UPDATE De asemenea, Administraţia Natională de Meteorologie a emis mai multe Coduri galbene valabile până la ora 19.15 pentru estul judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa.
Până la ora 19.40 a fost emisă o avertizare de Cod galben pentru Aliniamentul Călăraşi şi Slobozia.
În aceste zone vor fi prezente descărcări electrice frecvente şi izolat grindină de dimensiuni mici şi medii, averse de ploaie care izolat pot cumula cantităţi de 15-25 de litri pe metru pătrat şi intensificări de scurtă durată ale vântului.
UPDATE Până mâine la ora 6.00, judeţele Suceava, Botoşani, Mehedinţi precum şi în zona de deal şi de munte a judeţului Gorj, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, manifestându-se prin averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină. Se vor cumula cantităţi de apă local de peste 15-20 de litri pe metru pătrat şi izolat 30 de litri pe metru pătrat.
Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala izolat în această seară şi în celelalte regiuni, dar la cote mai reduse.
UPDATE Meteorologii au emis o avertizare de Cod portocaliu de inundaţii valabilă până la ora 18.50 pentru cea mai mare parte a judeţului Bacău, inclusiv municipiul Oneşti, Moineşti, Bacău, pentru estul judeţelor Vaslui şi Iaşi ( localităţile învecinate cu râul Prut).
Se vor semnala intensificări ale vântului, ce pot lua trecător, aspect de vijelie, cantităţi de apă care pot atinge şi depăşi 35 de litri pe metru pătrat, grindină de mici dimensiuni şi frecvente descărcări electrice.
De asemenea, o avertizare de Cod galben, valabilă până la ora 18.35, a fost emisă pentru nord-vestul judeţul Bihor, în special zona municipiului Oradea.
Se vor semnala grindină de mici dimensiuni, intensificări ale vântului şi cantităţi de apă ce pot depăşi 20 de litri pe metru pătrat.
Estul judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa se află, până la ora 19.40, şi se vor semnala frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, grindină de mici şi medii dimensiuni şi averse de ploaie ce pot cumula local 20-25 de litri pe metru pătrat.
UPDATE Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că o creştere a debitului Dunării şi o eventuală rupere a digului de apărare a bălţii Ialomiţa, care a început să se surpe în ultimele zile, poate genera inundarea segmentului de autostradă Piteşti-Cernavodă, a conductelor Conpet, două linii de înaltă tensiune CNE şi linia CFR Bucureşti-Constanţa.
„Avem o situaţie extrem de serioasă, unde cer tuturor instituţiilor şi celorlalte structuri o implicare rapidă, şi anume la digul de apărare a bălţii Ialomiţa. Începând de marţi, din dig s-au surpat aproape 8 metri, au mai rămas 10 metri din dig. Dacă Dunărea va creşte - se aşteaptă o viitură puternică - şi dacă acest dig se rupe, există riscul serios să se inunde Autostrada A2, pe segmentul Piteşti-Cernavodă, conductele de transport ale societăţii Conpet, două linii de înaltă tensiune care merg la centrala nucleară Cernavodă, precum şi calea ferată Bucureşti-Constanţa", a spus Dragnea.
El a arătat că este nevoie urgent de 3-4 barje cu câte 1.000-1.500 tone de piatră mare care să fie pusă la dig şi de planşee pe o lungime de cel puţin 150 metri, explicând că acesta este punctul cel mai vulnerabil.
UPDATE Vicepremierul Gabriel Oprea a precizat joi, în cadrul Comandamentului de Urgenţă de la Guvern, că în ultimele 24 ore au fost salvate 31 de persoane din judeţele Olt şi Buzau.
De asemenea acesta a arătat că 85 de locuinţe au fost inundate, cele mai multe, respectiv, 43 fiind din judeţul Olt.
Totodată, vicepremierul a arătat că 18 localităţi sunt afectate în acest moment de creşterea râurilor.
Mai mult, Oprea a declarat că o femeie de 100 de ani a fost salvată de pompieri după ce apa îi invadase locuinţa.
Reprezentantul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a precizat că avertizarea Cod galben de ploi va fi ridicat la nivel naţional la ora 18.00, cu excepţia judeţelor Mehedinţi, Caraş-Severin, Botoşani şi Suceava, ceea ce nu înseamnă că ploile vor înceta, ci că vor fi cantităţi importante de precipitaţii, dar pe arii restrânse.
Aceste cantităţi importante de precipitaţii, prognozate pentru zilele de vineri şi sâmbătă pe anumite zone, nu vor putea fi anunţate decât prin avertizări imediate, a precizat conducerea Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Datele ANM indică astfel că vremea va fi în continuare instabilă.
UPDATE: Hidrologii au emis un cod roşu de inundaţii şi pentru râul Vedea, din judeţul Olt, pe sectorul SH Buzeşti-SH Văleni, valabil până joi, la ora 22.
UPDATE Traficul a fost reluat pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, după ce a fost deviat, din nodul rutier Lehliu-Gară, la kilometrul 65 al autostrăzii, din cauza carosabilului acoperit de un strat gros de câţiva centimetri de gheaţă şi apă, informează Centrul Infotrafic din Poliţia Română.
Poliţiştii au anunţat că pe calea unidirecţională Constanţa - Bucureşti a autostrăzii A2 se circulă în condiţii normale pentru această perioadă.
UPDATE Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, traficul pe calea unidirecţională Constanţa – Bucureşti a autostrăzii A2, este deviat din nodul rutier Lehliu-Gară, de la kilometrul 65 al autostrăzii, pe DN 3, către Bucureşti.
Poliţiştii au luat această măsură după ce, în zona kilometrului 41 al Autostrăzii Soarelui, carosabilul este acoperit de un strat gros de câţiva centimetri, de gheaţă şi apă, ca urmare precipitaţiilor abundente, sub formă de grindină, care au căzut în cursul zilei de astăzi.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat, joi, că, în jurul orei 14.15, s-a produs un carambol de nouă maşini pe autostradă A2, Bucureşti - Constanţa, între kilometrul 44 şi 45.
Potrivit reprezentanţilor CNADNR, partea carosabilă a fost acoperită de un strat gros de aproximativ 15 cm de apă şi gheaţă, din cauza precipitaţilor abundente, care au căzut sub formă de grindină, în urmă cu puţin timp.
Participanţii la trafic sunt rugaţi să respecte indicaţiile şi restricţiile Poliţiei Rutiere.
Conducătorii auto sunt sfătuiţi să circule cu viteză foarte redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete de drum şi trafic, iar cei care încheie coloanele de autovehicule trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, pentru a-i avertiza pe cei ce se apropie cu viteză, din spate, să încetinească şi, după caz, să oprească în timp util, evit ându-se astfel producerea de coliziuni.
UPDATE Meteorologii au emis o avertizare de scurtă durată de cod portocaliu de furtună şi grindină în judeţele Buzău şi Iaşi.
Potrivit unei avertizări, estul judeţului Buzău, respectiv zona delimitată de localităţile Săgeata, Vadu Paşii, Fundeni, Râmnicu Sarat, Topliceni, Balta Albă, Bălăceanu, Ziduri şi Cochirleanca, este sub cod portocaliu până la 16.40.
Pentru aceste zone sunt anunţate descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, grindină de mici şi medii dimensiuni şi averse de ploaie ce pot cumula, local, 25-30 de litri pe metru pătrat.
Tot sub cod portocaliu se află, până la 16.30, estul judeţul Iaşi, inclusiv zona delimitată de Schitu Duca, Bârnova, Dobrovăţ, Miroslava, Iaşi, Tomeşti, Rediu, Popricani, Ţigăneşti şi Bivolari, conform unei alte avertizări. În aceste zone, cantităţi de apă pot atinge şi depăşi 35 de litri pe metru pătrat.
Furtuni şi grindină sunt aşteptate, până la 17.00, şi în judeţul Constanţa, aflat sub atenţionare cod galben.
UPDATE O nouă avertizare de Cod roşu de inundaţii a fost emisă pentru râul Râmnicu Sărat. Această avertizare este valabilă pentru sectorul Puieşti-Tătaru-confluenţă cu râul Siret.
Avertizarea vizează în primul rând localităţile Puieşti, Ciorăşti, Mihălceni, Mărtineşti, Tătăranu, Slobozia - Boteşti, Râmniceni, Tătaru, Belciugele şi Măicăneşti.
UPDATE Administraţia Naţională Apele Române a emis o avertizare de Cod roşu de inundaţii, valabilă joi până la ora 24.00. Concret, „codul roşu hidrologic este valabil începând cu ora 11.00 din 15.05.2014 pe râul Putna, pe sectorul Mirceşti-confluenţa cu râul Siretul zona „sector îndiguit Suraia”, arată specialiştii. Potrivit acestora, avertizarea vizează în primul rând localităţile: Mirceştii Vechi, Mirceştii Noi, Bilieşti, Jorăsti, Raduleşti, Vânători, Rastoaca, Botirlău.
Până joi la ora 18.00 instabilitatea atmosferică va continua să se manifeste în cea mai mare parte a ţării prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină.
În Banat, cea mai mare parte a Olteniei şi a Moldovei, nordul Munteniei, precum şi în vestul şi sudul Transilvaniei cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat şi izolat, cu precădere în nordul Moldovei şi al Carpaţilor Orientali, 40-50 de litri pe metru pătrat.
Meteorologii anunţă că manifestări de instabilitate atmosferică se vor mai semnala şi în celelalte regiuni, dar pe intervale mai scurte de timp, iar în prima parte a nopţii de joi spre vineri va continua să plouă în special în nord-estul şi sud-vestul teritoriului.
Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţul Vrancea
Hidrologii au emis joi o avertizare Cod portocaliu pentru fenomene imediate pe râurile din bazinele hidrografice Putna şi Şuşiţa, în judeţul Vrancea, unde ar putea fi depăşite cotele de inundaţie cu 30-50 de centimetri.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, avertizarea Cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice Putna şi Şuşiţa este valabilă joi, până la ora 14.00.
Depăşirea cotelor de inundaţie cu 30-50 de centimetri s-ar putea produce ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşterilor rapide de debite, din cauza precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore şi a celor prognozate pentru următoarele ore.
De asemenea, potrivit unei avertizări emise miercuri, râurile Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui superior (judeţul Dolj), Jiu în amonte de Răcari şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj) sunt sub avertizare Cod portocaliu până vineri, la ora 18.00.
Sub cod portocaliu sunt, de miercuri, ora 18.00, până joi, la ora 22.00, şi râurile Lotru, Olteţ şi alţi afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior (judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj), râurile din bazinul superior al Argeşului (judeţul Argeş), din bazinul superior al Vedei (judeţele Olt şi Argeş) şi afluenţii săi din judeţul Teleorman, râul Teleorman în amonte de S.H. Tătărăştii de Sus (judeţele Argeş şi Teleorman), Neajlov în amonte de S.H. Vadu Lat (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), Ialomiţa şi afluenţii săi din amonte de S.H. Coşereni (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa), precum şi afluenţii Buzăului - Slănic, Câlnău, Nişcov (judeţele Buzău şi Prahova).
O avertizare Cod galben, valabilă tot până vineri seară, a fost emisă pentru râurile din bazinele hidrografice Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior (judeţele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj şi Sibiu), unii afluenţi ai Mureşului (judeţul Hunedoara), Râul Negru (judeţul Covasna), Călmăţui şi Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Argeş şi afluenţi (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Călărăşi), Ialomiţa (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa), Buzău (judeţele Covasna, Buzău şi Brăila), Râmnicu Sărat (judeţele Buzău şi Vrancea) şi Putna (judeţul Vrancea).
De asemenea, începând de joi dimineaţă, sunt sub avertizare Cod galben cursurile superioare şi afluenţii râurilor Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele Suceava şi Neamţ), Bistriţa (judeţele Suceava şi Neamţ) şi Trotuş (judeţele Bacău şi Neamţ).
Circulaţia rutieră - închisă pe două tronsone de drum din judeţele Vrancea
Circulaţia rutieră este închisă, joi dimineaţă, pe două tronsoane de drum de pe raza judeţelor Vrancea şi Râmnicu Vâlcea, din cauza unor alunecări de teren, informează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Restricţia este instituită pe DN 2N între km 46+800 — km 46+900, în localitatea Jiţia, judeţul Vrancea, din cauza creşterii debitului Râului Râmnicu Sărat şi, implicit, unei alunecări de teren şi eroziunea părţii carosabile.
În prezent, la faţa locului se acţionează cu utilaje în vederea înlăturării efectelor de pe partea carosabilă.
De asemenea, pe DN 73C, între km 60+100 — km 60+200, Piatra Ciofrângeni — Râmnicu Vâlcea, circulaţia rutieră este închisă.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Două atenţionări de cod galben de ploi au fost emise astăzi de meteorologi. Acestea sunt valabile de marţi seară până joi seara, perioadă în care sunt aşteptate ploi însemnate cantitativ, dar şi răciri ale temperaturilor. Hidrologii au emis o avertizare de portocaliu şi una de cod galben de inundaţii pentru mai multe râuri din patru judeţe din sud-vestul ţării, valabile în perioada 14 mai ora 00.00 – 16 mai ora 18.00.
Până pe 15 mai temperaturile vor scădea în toată ţară, însă de la sfârşitul acestei săptămâni şi până pe 23 mai vremea se va încălzi în toată ţara, maximele ajungând până la aproape 28 de grade Celsius. Specialiştii anunţă că va mai ploua până pe 15-16 mai, perioadă pentru care au fost emise şi Coduri de precipitaţii abundente, dar după această perioadă cantităţile de precipitaţii fiind slabe.
Meteorologii anunţă că în luna mai vom avea parte de o vreme călduroasă şi ploioasă, cu temperaturi apropiate de cele normale. În lunile iunie şi iulie va fi foarte cald, maximele situându-se peste cele normale. De asemenea, cantităţile de precipitaţii care vor cădea în cele două luni de vară prognozate vor fi mici, sub valorile normale ale perioadei.