Medicul de la Spitalul Pantelimon care a dezvăluit cum erau ţinute medicamentele sub cheie: „În loc să se ocupe de pacienţi, strâng semnături împotriva mea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Pantelimon din Bucureşti FOTO Arhivă Adevărul
Spitalul Pantelimon din Bucureşti FOTO Arhivă Adevărul

Elena Voicu, medicul de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului „Sfântul Pantelimon” din Capitală unde medicamentele erau ţinute sub cheie pentru a fi date doar pacienţilor care „merită”, a declarat că este hărţuită şi că se doreşte ca ea să fie dată afară din unitatea spitalicească. Femeia este susţinută de Camelia Roiu, doctorul de la Spitalul de Arşi care l-a filmat pe pacientul cu viermi în răni.

„Deşi este suspendată (Laura Constantinescu), strânge semnături împotriva mea de la diverşi colegi, îi îndeamnă să fie împotriva mea şi încearcă să facă o situaţie tensionată pe secţia de terapie, ei nu vorbesc cu mine. Noul şef de la ATI s-a dat de partea ei. Ei, în loc să se ocupe de pacienţi, se ocupă de strângerea de semnături împotriva mea. Deşi Corpul de Control a stabilit să fie convocată o comisie de etică şi disciplină, spitalul nu a pus în aplicare raportul până acum. De curând, Laura Constantinescu a ameninţat o asistentă, i-a spus „ce ai făcut, te-ai dat cu inamicul?” Cu mine nu are voie să vorbească nimeni, ea induce o atmosferă tensionată, vrea să revină înapoi. Sunt hărţuită, nimeni nu vorbeşte cu mine, chirurgi care erau prieteni cu mine se întorc cu spatele la mine spunând că eu îi înregistrez la orice pas, dar eu nu am făcut niciun fel de înregistrare”, a explicat Elena Voicu pentru Mediafax.

Mesajul medicului Roiu către ministrul Sănătăţii: „Domnule ministru, treziţi-vă!”

De altfel, medicul Camelia Roiu, care l-a filmat pe pacientul internat la Spitalul de Arşi cu viermi pe răni, a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook pentru a o susţine pe Elena Voicu.

„Doctorul Elena Voicu de la Spitalul Pantelimon este hărţuită, intimidată, împiedicată să-şi facă meseria. Acelaşi lucru s-ar fi întâmplat cu mine dacă acum eram în spital şi nu în concediu. (..) Dacă ne vor elimina pe cei care spunem adevărul şi ne pasă nu vom mai avea nicio şansă la vindecare. Domnule ministru, treziţi-vă!!! Sper că ştiţi că vi se pregăteşte debarcarea, exact de către cei pe care nu aţi vrut să-i deranjaţi”, se arată în mesajul Cameliei Roiu.

Elena Voicu este medic la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală, ea fiind cea care a adus la cunoştinţa publicului faptul că şefa Secţiei de Terapie Intensivă, Laura Constantinescu, ţinea medicamentele închise cu cheia într-un dulap.

Anchetă a Corpului de Control

Ca urmare a afirmaţiilor făcute de medicul Elena Voicu, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a demarat o anchetă la nivelul Spitalul Pantelimon. Cele mai multe probleme depistate au fost legate de stocurile de medicamente din unitatea sanitară. 

Potrivit unui comunicat de presă, stocurile de medicamente din cadrul programului AP-ATI nu au fost inventariate de cei din spital. După ce Corpul de Control a făcut o inventariere a medicamentelor şi le-a comparat cu soldurile din documente, s-au consemnat plusuri în gestiune în 18 cazuri, cu valoare de aproape 22.000 de lei şi minusuri în două cazuri, cu valoare de peste 400 de lei.

În plus erau, printre altele, 1019 flacoane de Colistină, 10 fiole de Fluimucil, 42 de flacoane de Paracetamol şi 8 fiole de Dexametazonă. În ceea ce priveşte deficitul din gestiune, lipseau 40 de fiole de Tachiyben şi o fiolă de Albunorm, notează Ministerul Sănătăţii.

„O posibilă cauză identificată de Corpul de Control este modalitatea de retur a medicamentelor în farmacie în cazul în care pacienţii fie decedează, fie nu mai au medicamentul în schema de tratament aceste medicamente nefiind trecute şi în gestiunea electronică”, transmit oficialii.

Potrivit acestora, controlul intern managerial al Spitalului Pantelimon nu este conform standardelor menţionate în ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 400 din 2015.

Deşi există un regulament care precizează modul de utilizare a medicamentelor şi materialelor sanitare din secţia de Terapie Intensivă, nu este elaborată o procedură adusă la cunoştinţa personalului din ATI şi semnată de acesta.

Dulapul mic, desfiinţat

Referitor la dulapul mic de medicamente, care a dus la izbucnirea scandalului, el a fost desfiinţat de către echipa de control, toate medicamentele ATI fiind în prezent într-un singur dulap, cel mare.

Raportul Corpului de Control scoate în evidenţă şi că 2.400 de pacienţi au fost internaţi pe Terapie Intensivă în 2015, 850 dintre aceştia având peste 60 de ani.

„Includerea în programul AP-ATI se face în baza unui aşa numit scor Apache, mai precis de la scorul de 15 în sus. Un singur pacient cu scorul Apache mai mare de pragul respectiv nu a fost inclus în AP-ATI pentru că acesta a decedat la 30 de minute după intrarea în secţie, conform documentelor prezentate echipei de control”, se mai arată în comunicat.

Comitetul Director trebuie să analizeze de ce în anii 2015 şi 2016 au fost invalidate de la decontare servicii medicale în valoare de peste 1.600.000 de lei, respectiv aproape 140.000 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite