Medicul Gabriela Roman: „Sunt părinţi care nu pot să asigure o alimentaţie corectă copiilor din lipsa de bani!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Roman, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii FOTO Romedic.ro
Gabriela Roman, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii FOTO Romedic.ro

Numărul copiilor supraponderali este în continuă creştere, atrag atenţia specialiştii, care susţin că fenomenul a devenit unul îngrijorător. La baza acestuia se află mai mulţi factori, dar cel mai important este lipsa banilor, a explicat într-un interviu medicul conferenţiar Gabriela Roman, făcând referire la băieţelul de 5 ani din Dolj care a decedat după ce a fost diagnosticat cu obezitate morbidă la numai 2 ani.

Adevărul: Din ce în ce mai mulţi copii au probleme de greutate. Care sunt cauzele?

Conferenţiar Gabriela Roman: Lucrurile sunt destul de complicate şi complexe pentru că e un mix de cauze. În prinicpiu, vorbim de o alimentaţie cu mult peste necesităţi, un număr mai mare de calorii decât ar avea nevoie organismul. Sunt situaţii în care unii părinţi nu ştiu ce anume ar trebui să le dea copiilor, alţii nu pot să le asigure o alimentaţie optimă şi atunci recurg la alimente care, consumate în cantităţi mari, pot să determine o creştere în greutate. Alţi părinţi nu reuşesc să îi stăpânească pe copii, iar în momentul în care aceştia ajung în mediul exterior consumă produse cu un conţinut caloric mai mare, cum ar fi chipsurile sau fast food-ul.

Ce spun datele în prezent? Care este situaţia obezităţii la copii?

Statisticile nu sunt foarte clare, sunt doar studii făcute pe diverse grupe de vârstă sau în diverse regiuni şi cu diverse metode, deci n-aş putea să spun că avem o statistică la nivel naţional. Oricum, făcând aşa o medie între ce ştiu să existe, prevalenţa unei greutăţi crescute la copii este undeva între 15 – 20 %.  Vorbim de copii la modul general, până la vârsta de 18 ani.

Se adresează acest studiu şi populaţiei din zona rurală?

Da. Studiul se va adresa şi porţiunii de copii şi adulţi de la sate. Deja am stabilit lotul în aşa fel încât să fie reprezentantiv pentru ţară. Este, efectiv, o analiză populaţională făcută după toate regulile studiilor, care va avea o putere semnificativă din punct de vedere statistic.
 
Au şi copiii din mediul rural probleme legate de greutate?

Bineînţeles. Din păcate, sunt prea puţini cei din mediul rural care vin să solicite sprijin. În schimb, am remarcat că părinţii din mediul urban sunt conştienţi că au probleme cu copiii şi se adresează medicului. Sper să aflăm mai multe cu ocazia unui studiu pe care îl vom finaliza până la sfârşitul anului 2013. Atunci vom vedea mai în amănunt care sunt factorii de risc care au dus la creşterea greutăţii şi la copii şi la adulţi, e o explozie în ultima perioadă.

Dezvoltă copiii cu un exces de greutate o serie de probleme psihologice?

Sigur, unii copii sau tineri ar putea să aibă unele probleme rezultate din stigmatizare, din lipsa socializării, din lipsa unor posibilităţi de a arăta aşa cum este trendul sau de a face unele activităţi fizice.  De  aici decurg şi probleme legate de inadaptare, depresii, ca să nu ne gândim la alte lucruri mai rele.

Există, totuşi, numeroase fundaţii care promovează un stil de viaţă sănătos...

Ştiu că sunt mişcări de acest gen venite din zona societăţii civile. Efectele lor sunt pozitive, deşi adresabilitatea este oarecum limitată. Din păcate, deşi educaţia părinţilor cu privire la stilul de viaţă sănătos este una bună, aceştia nu au timp să se ocupe suficient de copiii lor. La toate acestea contribuie şi situaţia financiară din ziua de azi.

În ce măsură contribuie lipsa activităţii fizice la creşterea în greutate?

Într-o mare măsură. Din punctul meu de vedere, ar trebui să se reactiveze activitatea fizică în şcoli, având în vedere faptul că acolo se petrece foarte mult timp. Copiii ar trebui să aibă posibilitatea de a se implica în diverse acţiuni: concursuri care să îi atragă pe copii, diverse campionate, organizarea unor activităţi sportive care să le trezească interesul pentru sport. Evident, este important ca mass media să promoveze activitatea sportivă.

În ceea ce priveşte adulţii, aţi remarcat că vin mai des la nutriţionist în ultima perioadă?

Da. Şi nu vin neaparat pentru scăderea în greutate. Sunt persoane relativ tinere, care pot să fie considerate normo-ponderale sau cu o stare de sănătate foarte bună dar care se interesează ce şi cum ar trebui, ce grad de activitate fizică ar trebui să aibă, tocmai pentru a-şi păstra starea de sănătate. Nu sunt mulţi, dar parcă încep să apară şi astfel de persoane care se interesează pur şi simplu de starea de sănătate şi ce să facă să o menţină. Iar ăsta este un lucru bun.

Prin comparaţie, cum e în străinătate?

Acolo sunt mai mulţi specialişti în nutriţie care să ofere consultaţiile şi consultanţă de calitate. De asemenea, educaţia populaţională prin media durează de mai multă vreme, deci oamenii sunt mai avizaţi, cunosc mai multe lucruri şi sunt puşi la curent cu riscurile la care se supun dacă nu ţin greutatea sub control.

Exces de consultanţi români în nutriţie

Medicul spune că o mare problemă în România e faptul că există un exces de consultanţi în nutriţie. „Această ne ridică şi nouă foarte multe probleme pentru că, din câte ştim, nu există nicio reglementare în acest sens. Cei mai pregătiţi specialişti în domeniul nutriţiei sunt cei din specialitatea diabet, nutriţie şi boli metabolice, deci sunt medicii”, a explicat conferenţiarul Gabriela Roman.

Potrivit acesteia, românii ar trebui să ceară sfatul avizat al unui medic atât pentru un control, cât şi pentru o intervenţie nutriţională optimă.

„Aceştia pot să fie găsiţi, în general, la centrele de diabet, sau în practici private. Mai există şi altă categorie de dieteticieni nutriţionişti, sunt cei care deja au terminat facultatea respectivă – ei ar fi o adoua categorie, au exact pregătirea necesară pentru a acorda consultanţă de bună calitate, dar sunt mai greu de găsit”, a precizat Gabriela Roman.

În opinia acesteia, dietele care nu au o baza ştiinţifică nu sunt indicate. „Toate acele regimuri de slăbit, despre care citim în reviste sau auzim la televizor nu sunt eficiente pe termen lung, ba din contră pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii. Populaţia trebuie să înţeleagă că are nevoie de sfatul unui medic pentru a scădea în greutate”, a conchis nutriţionista.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite