Medicii italieni au făcut prima vizită de evaluare la Spitalul „Marie Curie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de medici italieni de la Spitalul San Donato a efectuat, în perioada 2-5 august, prima vizită de evaluare la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, în vederea analizării condiţiilor de lucru pentru realizarea de operaţii chirurgicale cardiace la copii, informează Ministerul Sănătăţii (MS).

În această perioadă, a avut loc şi o serie de întrevederi între secretarul de stat din MS Raed Arafat, conducerea spitalului şi experţii italieni.

Evaluarea, arată sursa citată, a avut ca scop stabilirea necesarului pentru demararea primelor intervenţii cardiovasculare la copii în Spitalul "Marie Curie", sub coordonarea specialiştilor italieni, o primă misiune urmând să aibă loc în septembrie.

De asemenea, specialiştii italieni s-au întâlnit şi cu o serie de candidaţi care urmează sa parcurgă, în Italia, un program de instruire pentru viitori medici chirurgi şi anestezişti, asistenţi medicali pentru sala de operaţie şi terapie intensivă, precum şi tehnicieni în circulaţie extracorporală.

MS a lansat un anunţ pentru medicii de specialitate chirurgie cardiovasculară, precum şi pentru cei specialişti în anestezie-terapie intensivă, în vederea trimiterii lor într-un program de formare în Italia, finanţat de statul român.

Primul grup, format din asistenţi medicali pentru sală şi terapie intensivă şi tehnicieni în circulaţie extracorporală, va pleca la pregătire în august, precizează MS.

Vizitele specialiştilor italieni vor continua şi în perioada următoare, în scopul selectării personalului medical, precum şi pentru pregătirea cadrului de desfăşurare a primelor operaţii la Spitalul "Marie Curie".

Cooperare româno - italiană în chirurgia cardiacă neonatală şi infantilă

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică în iulie, Ministerul Sănătăţii solicită suplimentarea bugetului cu 721.000 de lei, din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru pregătirea programului de cooperare româno-italian în chirurgia cardiacă neonatală şi infantilă.

Cei 721.000 de lei vor permite, conform proiectului, pregătirea proiectul privind chirurgia cardiacă neonatală şi infantilă în România, care va fi realizat de către Ministerul Sănătăţii, prin Compartimentul Medicină de Urgenţă, în parteneriat cu Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS) Policlinico San Donato şi cu Asociaţia "Bambini Cardiopatici nel Mondo Association" - Italia.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat atunci că, printr-un protocol semnat cu o clinică de specialitate din Milano, patru echipe de medici şi asistenţi vor participa la un program de specializare în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.

Nicolăescu a precizat că acest lucru va permite începerea activităţii în secţia de chirurgie cardiacă pediatrică din cadrul Spitalului "Marie Curie" şi, pe termen lung, creşterea numărului de intervenţii care pot fi făcute în România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite