Made in Sinteşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţie spectaculoasă pe piaţa IT (Information Technology) din România. Potrivit relatărilor din presă, în numai câţiva ani, cercetătorii din Sinteşti au virat brusc de la vânzarea de fier vechi la producţia de software şi, prin calitatea extraordinară a produselor oferite, au obligat cea mai mare companie de IT din România să le plătească sume exorbitante.

În schimbul acestor sume, cea mai mare companie de IT din România obţinea de la firmele specializate in IT din Sinteşti năuhaul pentru nişte programe informatice minune, cu turnuleţe, pe care apoi le vindea unor ministere si altor instituţii ale statului de drept (o fi fost şi CNSAS printre ele ?). 

Sărmana cea mai mare companie de IT din România, avea şi ea o problemuţă: nu ştia să facă softuri, aşa că trebuia să cumpere, la litru, tehnologie de informaţii (IT) din Sinteşti şi din alte părţi, iar banii plătiţi pentru asta erau atât de mulţi încât rămânea, practic, fără profit, aşa că nu mai avea cum să plătească statului impozit.

Nişte oameni răi din organele represive, din ăia care umblă cu bibliile pe capotele maşinilor, au început să acuze cea mai mare companie de IT din România de evaziune fiscală şi au venit cu insinuări, cum că totul ar fi o făcătură, cum că cea mai mare companie de IT din România, dacă tot e cea mai mare, putea ea sa producă softurile, iar nu să le cumpere din Sinteşti sau de aiurea, de la nişte firme, cică fantomă. Om vedea cine are dreptate până la urmă, ancheta e abia la început.

Dar, dacă, în final, o ieşi cu “penal”, de râs nu sunt fantomele din Sinteşti, ci mastermindul din cea mai mare companie de IT din România, care a conceput genialul plan de a cumpăra softuri de milioane de la nişte firme din Sinteşti. Cum poţi să crezi că asta nu se va observa, până la urmă ???  Parcă aveam alte pretenţii de la lumea IT. Mai multă sofisticare…

Sper că la sfârşitul anchetei sau al judecăţii, după caz, cea mai mare companie de IT din România să aibă câştig de cauză, iar achiziţionarea softurilor de la firmele din Sinteşti să se dovedească a fi reală. Nu de alta, dar aveam şi noi un Sillicon Valley, chiar şi cu turnuleţe, şi nu aş vrea să-l pierdem.

Apropo, până acum, la percheziţiile din Sinteşti, nu s-a descoperit niciun contract cu NASA? Parcă, ultima dată când am văzut naveta spaţială, era cam coclită pe aripa stângă…

text de Dan Mihai – avocat 

Mihai este jurist, cu 34 de ani vechime, din care 20 ca avocat. Este membru al APADOR-CH din 2001. Domeniile de expertiză: legislaţie penală, transparenţă decizională, acces la informaţiile de interes public, libertate de exprimare


Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite