Liderii europeni vor vota o nouă legislaţie pentru a interveni mai rapid în cazul pandemiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii vor vota mâine o nouă lege în domeniul asistenţei transfrontaliere FOTO Adevărul
Parlamentarii vor vota mâine o nouă lege în domeniul asistenţei transfrontaliere FOTO Adevărul

Liderii europeni vor vota o nouă legislaţie pentru a putea interveni mai repede în cazul unor posibilele epidemii sau pandemii. Noul text de lege introduce un sistem de avertizare timpurie, facilitează achiziţionarea împreună a vaccinurilor şi va face posibilă declararea unei stări de urgenţă la nivelul UE în eventualitatea unei crize.

Legislativul UE s-a bazat pe experienţele unor crize anterioare cum ar fi epidemia cu virusul Escherichia coli în 2011 şi gripa H1N1 în 2009, precum şi dificultăţile întâmpinate în cursul norului vulcanic în 2010. Aranjamentele existente în UE vor fi întărite pentru a îmbunătăţi coordonarea şi a reduce timpii de răspuns.

„Accesul la vaccinuri va fi mai echitabil pentru că vor fi disponibile la preţuri mai echitabile. Este un progres binevenit, mai ales în statele membre mai mici care nu îşi puteau permite preţurile exorbitante care au fost vehiculate în cursul recentelor pandemii”, a explicat raportorul european Gilles Pargneaux.

Achiziţionare în comun a vaccinurilor şi medicamentelor

Deputaţii au introdus şi o schemă care să permită statelor membre ale UE să cumpere medicamente în comun şi astfel mai ieftin. Mai mult, accesul la vaccinuri ar fi mai echitabil. Spre exemplu, în cursul epidemiei de gripă H1N1 din 2009, statele membre au fost în competiţie pentru a procura vaccinurile disponibile în cantităţi limitate.

Textul introduce posibilitatea declarării unei „stări de urgenţă de sănătate publică” la nivel european pentru a accelera autorizarea medicamentelor necesare pentru a combate criza. Legislaţia actuală cere ca UE să aştepte declararea unei stări de urgenţă internaţionale de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe toate continentele.

Unele dintre epidemiile recente au fost de natură virală, cu rădăcini de origine aviară sau porcină, de aceea textul cere interoperabilitatea pregătirii şi planificării răspunsului din sectorul sănătăţii umane şi, respectiv, din cel al sănătăţii veterinare. Totodată, textul de lege subliniază nevoia de transparenţă a sistemului.

Noua legislaţie, un punct de cotitură în UE

Pe de altă parte, comisarul european pentru Sănătate, a precizat că noua legislaţie reprezintă un punct de cotitură pentru siguranţa în materie de sănătate în UE.

„Mulţi dintre noi — cetăţeni, profesionişti din domeniul sănătăţii şi factori de decizie politică, în egală măsură — urmărim îndeaproape noile ameninţări la adresa sănătăţii, fie ele noua tulpină de gripă aviară A (H7N9), noul sindrom respirator coronavirus din Orientul Mijlociu sau o toxiinfecţie alimentară, cum ar fi un focar de e.Coli. În plus, ameninţările cu un ritm de propagare mai lent, cum ar fi rezistenţa antimicrobiană sau posibilitatea de a face o infecţie în timp ce primeşti asistenţă medicală pot reprezenta, de asemenea, un risc pentru sănătatea cetăţenilor”, a declarat Tonio Borg.

„Cetăţenii UE trebuie să primească asigurări că există, pentru a-i proteja, un sistem solid şi coordonat de răspuns la riscuri şi la situaţii de criză. Acesta este şi scopul deciziei adoptate astăzi. Graţie unei planificări şi coordonări mai bune la nivelul UE, cetăţenii vor fi mai bine protejaţi în faţa a numeroase ameninţări transfrontaliere grave la adresa sănătăţii cauzate de boli transmisibile sau de incidente chimice, biologice sau de mediu”, a completat demnitarul.

Pe aceeaşi temă:

Tot mai puţini români se vaccinează împotriva gripei. Chiar şi aşa, suntem feriţi de pandemie, spun specialiştii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite