Legea prin care părinţii primesc o zi liberă pe an pentru îngrijirea copilului, adoptată de Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii vor primi o zi liberă pe an, însă neplătită, pentru a-şi îngriji copiii FOTO Adevărul
Părinţii vor primi o zi liberă pe an, însă neplătită, pentru a-şi îngriji copiii FOTO Adevărul

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 201 voturi „pentru”, 93 de voturi „împotrivă” şi 26 de abţineri, proiectul de lege prin care se acordă anual o zi liberă părinţilor pentru îngrijirea copilului, angajatorul fiind obligat să acorde această zi, fără însă a o plăti. Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect.

Proiectul de lege privind acordarea unei zile libere pentru îngrijirea copilului a fost iniţiat de 26 de parlamentari, printre care Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, Rovana Plumb, Doina Pană, Ilie Sârbu, Rodica Nassar, notează Mediafax.

Proiectul prevede acordarea unei zile lucrătoare libere pe an, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului, în vederea verificării stării de sănătate a acestuia. De această posibilitate vor beneficia şi familiile cu doi copii, iar în cazul celor cu trei sau mai mulţi copii se vor acorda două zile libere pe an, consecutive sau separate, la latitudinea angajatorului.

Părinţii vor avea dreptul la ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente.

Liberul se acordă la cererea unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care să rezulte controlul medical efectuat. Cererea trebuie depusă cu 15 zile înainte.

Angajatorii vor fi obligaţi să acorde ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului solicitată, iar prevederile legii se aplică atât angajatorilor publici, cât şi celor privaţi.

Pe aceeaşi temă:

Propunerea ca părinţii să aibă zi liberă la începerea anului şcolar a fost adoptată tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă conform căreia părinţii care au copiii în învăţământul preuniversitar ar putea să beneficieze de o zi liberă în prima zi a anului şcolar. Cu toate acestea, Camera Deputaţilor este camera decizională.

Statul acordă o atenţie sporită părinţilor, prin monitorizare şi sprijin, în noua Strategie naţională pentru copil

Instituirea unui sistem de monitorizare privind situaţia copiilor şi sprijinirea părinţilor sunt printre obiectivele Strategiei 2014-2020, până la finalul perioadei de implementare fiind prevăzută închiderea tuturor instituţiilor în care stau minorii separaţi de familie. Documentul notează însă că atât statul, cât şi familiile se lovesc de resurse financiare diminuate de criza economică şi anticipează o creştere a cazurilor de abandon.

Numărul locurilor din creşe a scăzut de cinci ori în ultimii 20 de ani

Specialiştii Ministerului Muncii atrag atenţia că scăderea drastică a capacităţii creşelor din ţară ca unităţi de educaţie timpurie pune în pericol asigurarea respectării dreptului la educaţie pentru copiii de vârstă mică. Aceştia vorbesc de o reducere de la aproape 77.000 de paturi în creşe, în 1990, la aproape 20.000, în 2001 şi mai puţin de 15.000 în anul 2010.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite