STUDIU 10% din români cred că diabetul e contagios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diabetul face ravagii în România
Diabetul face ravagii în România

Deşi diabetul este una dintre cele mai frecvente patologii cu care se confruntă pacienţii din România, o cercetare recentă arată lacunele pe care aceştia le au din punct de vedere al informării: o parte din ei cred că boala e vindecabilă, în timp ce 10% sunt convinşi că este de natură contagioasă.

Problemele de vedere, cele cardiace şi neuropatiile sunt principalele complicaţii ale pacienţilor cu diabet zaharat care au ajuns să fie trataţi în spitale în ultimul an. Concret, 11,6% din românii diagnosticaţi cu această patologie, care tinde să devină endemică până în 2040, au fost spitalizaţi cel puţin o dată în ultimele 12 luni. Aşa arată cel mai recent studiu făcut de IMAS, la solicitarea Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

Cercetarea, dată publicităţii ieri cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, scoate la iveală faptul că diabetul este mai prezent în rândul bărbaţilor decât în cel al femeilor, dar şi că, deşi diabetul este una dintre cele mai frecvente patologii, o parte din români consideră că boala este contagioasă.

Concret, potrivit studiului, 57% dintre cei diagnosticaţi cu diabet zaharat sunt bărbaţi, 64% din cei care suferă de această boală făcând parte din categoria de vârstă de 60 de ani şi peste. Documentul evidenţiază însă că pacienţii nu sunt corect informaţi cu privire la şansele de vindecare ale bolii.

Mai exact, 40% dintre cei intervievaţi sunt de părere că suferinţa lor poate fi vindecată. Carenţele referitoare la informare merg mai departe, cercetarea arătând că 78,9% din români sunt de părere că diabetul este o consecinţă a consumului crescut de dulciuri.

Mai mult, 10% din români afirmă că diabetul este de natură contagioasă, iar 36% din pacienţii diagnosticaţi susţin că afecţiunea de care suferă este mai puţin gravă decât obezitatea. Cu toate acestea, ei admit că, pe lângă greutate, şi sedentarismul este un factor de risc. Aşa susţin 75% din respondenţi.

Pacienţii nu merg la consultaţii

Referitor la regularitatea cu care merg la medicul specialist, studiul arată că mai mult de 70% din pacienţi nu au fost la consultaţie la diabetolog, în timp ce doar 63% din totalul diagnosticaţilor ţin dieta recomandată de medici. Puţin peste jumătate fac exerciţii fizice.

„Alimentaţia nepotrivită din zilele noastre, fumatul, sedentarismul sunt factori de risc modificabili prin a căror reducere am putea împreună să stăvilim aceasta gravă epidemie a secolului XXI. Boala este gravă în sine, dar mai ales prin complicaţiile ei şi prin implicarea definitorie în riscul cardiovascular”, a explicat profesorul Gabriela Radulian, medic diabetolog la Institutul Paulescu din Capitală.

Concret, 40% din bolnavii de diabet au probleme cu vederea, 37% au probleme cardiace, 36% au şi neuropatii, în timp ce 18% au dezvoltat probleme de natură renală. În ciuda complicaţiilor pe care le dezvoltă, pacienţii nu doar că nu se duc suficient de des la diabetolog, însă ei evită să meargă la oftalmolog, la cardiolog sau la neurolog.

Diabeticii nu au găsit tratamente în farmacii

Pe lângă lipsa accesului la asistenţă medicală specializată, bolnavii diabetici se plâng că nu găsesc în farmacii medicamentele necesare. Doar în decursul ultimelor 12 luni, 150.000 de pacienţi nu au găsit tratamentul prescris în farmacii. Dar probleme nu întâmpină doar pacienţii adulţi, ci şi copiii cu diabet, tot mai mulţi în ultimul timp.

„Ca medici de familie avem obligaţia să educăm pacienţii pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2 şi această educaţie începe din copilărie. Desigur, foarte important este şi screeningul pentru a diagnostica precoce diabetul şi a putea interveni în timp util, pentru a împiedica apariţia complicaţilor care sunt covârşitoare”, doctorul de familie Daciana Toma.

Specialiştii atrag atenţia că la fel ca în cazul adulţilor, micuţii cu un regim alimentar dezechilibrat riscă să devină adulţi diabetici. Tocmai din acest motiv, este necesar ca cei mici să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase de la părinţii lor. Iar cei care vor încerca să imprime aceste obiceiuri în mentalul părinţilor ar putea fi medicii de familie, susţine doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Ce trebuie pus în farfuria copilului

Medicii afirmă că regimul alimentar al copiilor ar trebui să fie unul bogat în legume şi fructe, dar şi în peşte şi carne slabă de pui sau de curcan. Potrivit specialiştilor, dulciurile şi băuturile ar trebui pe cât posibil evitate, la fel cum de evitat este şi mâncarea tip fast food, notează medicii care susţin că obezitatea infantilă stă la baza apariţiei multora dintre cazurile de diabet zaharat la copil.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite