INTERVIU Preşedintele Alianţei Medicilor, despre proteste: „E de neînţeles că guvernanţii promit ceva şi fac opusul”
0
„Fie ministerele nu se înţeleg între ele, fie suntem minţiţi în faţă”, avertizează Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor. Protestele anunţate în sănătate au reuşit să îi aducă, după mulţi ani, pe toţi sindicaliştii la aceeaşi masă: toţi sunt de acord că e nevoie de o revoltă a sistemului, pentru că situaţia materială a cadrelor medicale se va înrăutăţi. Măsurile favorizează exodul, spune Tănase într-un interviu acordat „Adevărul”.
Adevărul: Care sunt motivele pentru care se ajunge din nou la proteste?
Medicul Bogdan Tănase: În principiu, vorbim de modificările aduse la Legea Salarizării: trecerea plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat aduce cu sine o scădere a salariului. Apoi, e vorba de plafonarea sporului pe unitatea sanitară la 30%, ceea ce pentru spitale înseamnă o limitare drastică, asta fiindcă sunt specialităţi care beneficiază de sporuri mari.
Care sunt acestea?
Spre exemplu, la blocul operator sporurile sunt cuprinse între 50% şi 75%, la anestezie-terapie intensivă sporurile sunt între 50% şi 100%, la anatomie patologică sporul este de 100%. La pneumoftiziologie sporul este de 110%. Sunt nişte sporuri mari care recompensează pericolul pe care îl presupun aceste ocupaţii, recunoscut de către leguitor în trecut, iar acum prin limitarea cuantumului, aceste sporuri nu vor mai fi plătite.
Ştiaţi la început de an că bonurile de masă nu vor mai fi acordate?
Evident că nu. Ele se vor pierde tot prin acest act normativ. Se pare că se mai încearcă trecerea la o normă de lucru de bază de 48 de ore pe săptămână. Această normă de bază contravine inclusiv Codului Muncii, dar pentru medici, în principal, ar însemna că nu vor mai fi plătiţi pe gărzi. În prezent, gărzile sunt plătite destul de bine, iar acest lucru e posibil graţie sporului asociat specialităţii. Dacă gărzile vor intra în norma de bază, atunci va fi plătit strict salariul, fără a fi plătite suplimentar gărzile efectuate.
Daţi-ne un exemplu...
În cazul unui medic primar, s-ar ajunge la o scădere de 2.000 sau chiar 3.000 de lei. Iar asta în condiţiile în care în campanie electorală se promiteau creşteri consistente pentru tot personalul sanitar, cu intenţia de a opri oamenii să mai plece afară.
Care este, de fapt, efectul măsurilor?
E invers. Nu doar că ele vor favoriza exodul, dar îi vor scoate în stradă. Şi prin aceste măsuri cineva nu poate să aibă pretenţia că ţine la sănătatea românilor, fiindcă nu poţi să obligi pe cineva la muncă forţată. La începutul acestui an nu s-a vorbit de pierderea tichetelor, nu s-a vorbit de tăierea sporurilor, nu s-a vorbit de creşterea normei de bază. Toate aceste lucruri nu au fost discutate şi nu au fost scoase în faţă în campanie electorală. Dimpotrivă, s-au promis creşteri salariale consistente de până la 3.000 - 5.000 de euro.
Sunt şanse ca situaţia să degenereze şi să se ajungă la grevă?
Vreau să atrag atenţia că este pentru prima dată când toate sindicatele din sănătate sunt de acord că trebuie făcute proteste. Este prima dată după marşul care a scos 10.000 de cadre medicale în stradă. Este prima dată când toate aceste mişcări se pun de acord. Deci dacă o să se iasă în stradă chiar ar fi o premieră şi e foarte greu de ajuns la o grevă generală, dar până acum nu sunt semne că guvernanţii sunt deschişi la dialog. Până acum au fost amânări, au ridicat din umeri, au descoperit cu surprindere ce implică aceste creşteri. Ei credeau că salariile vor creşte şi iată că, de fapt, vor scădea. Au fost nişte surprize la discuţii, care într-o lume normală n-ar fi trebuit să se întâmple. Fie ministerul de finanţe şi cel al muncii nu comunică între ele, fie suntem minţiţi în faţă. Una din două.
În ce măsură pacienţii vor avea de suferit?
Sunt etape care sunt stipulate în lege şi chiar şi în contextul unei greve generale noi suntem obligaţi să asigurăm urgenţele. Acum, pentru restul pacienţilor cronici, nu ştim cât vor avea de suferit, dar în mod clar dacă vor ajunge într-o situaţie de urgenţă vor fi trataţi.
Cum e atmosfera în rândul colegilor dumneavoastră?
Oamenii sunt surprinşi de toate aceste schimbări, cred că pur şi simplu nu au digerat, raţional vorbind, toate aceste schimbări. În momentul în care vor fi convinşi că toate aceste modificări vor avea loc cred că reacţia lor va fi una de revoltă. Ne îndreptăm spre o revoltă a sistemului de sănătate.
Ce soluţii există?
Măcar de-ar lăsa lucrurile aşa cum sunt în meomentul de faţă. E o chestie de neînţeles să promiţi nişte lucruri şi să faci total opusul. Ţi se dă dar de fapt ţi se ia. Din orice punct de vedere privit, din 2018 va fi mai rău decât este în prezent. Le este frică să nu iasă şi alte cateogorii, după cadre medicale, în stradă.