Institutul Fundeni: Starea pacientei de 5 ani transplantată hepatic este staţionară, iar grefa hepatică funcţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto ilustrativa Arhiva
Foto ilustrativa Arhiva

Fetiţa de 5 ani cu hepatită, supusă unui transplant de ficat la Institutul Clinic Fundeni, este în continuare în terapie intensivă, grefa hepatică fiind funcţională, au anunţat, miercuri, reprezentanţii unităţii sanitare.

"Starea pacientei de 5 ani transplantată hepatic este staţionară, iar grefa hepatică este funcţională. La momentul actual pacienta este în continuare intubată şi ventilată mecanic în secţia de terapie intensivă datorită afectării neurologice preexistente", au informat reprezentanţii unităţii sanitare.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, duminică, că transplantul hepatic la fetiţa de 5 ani cu Boală Wilson şi insuficienţă hepatică a fost un succes şi că pacienta a rămas sub supraveghere la Terapie Intensivă, la Institutul Clinic Fundeni. 

Medicul Dana Tomescu, şef secţia ATI din Institutul Clinic Fundenia declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că, imediat după intervenţia chirurgicală, fetiţa de 5 ani cu hepatită care a fost supusă unui transplant de ficat a trecut prin momente dificile.

”Întotdeauna suntem rezervaţi în prognostic. Am avut o perioadă extrem de dificilă în managementul fetiţei, imediat după ce s-a pus noua grefă, în sensul că grefa respectivă, deci fragmentul pe care l-a primit, a avut o întârziere de funcţie care a fost un fel de siderare, ca să spun aşa, se numeşte scanning al grefei. A fost o perioadă în care a necesitat, în continuare, măsuri extrem de invazive de terapie intensivă. (...) A avut o perioadă în care sângele nu s-a coagulat, extrem de hipotermă, deci a fost un moment chiar foarte dificil. Dar după terapia intensivă făcută, după ce a ajuns şi în reanimare şi am continuat cu măsurile de terapie intensivă, în acest moment suntem optimişti, deci şi-a reluat diureza. Grefa funcţionează, parametrii de coagulare s-au normalizat în urma măsurilor”, a declarat medicul Dana Tomescu.

Medicii sunt optimişti, mai ales că de fiecare dată pacienţii copii au un răspuns bun în urma intervenţiilor.

”Optimismul există şi ştim că întotdeauna copiii au un răspuns care ne mulţumeşte şi că toată munca pe care o facem în scopul de a salva un copil este răsplătită de o anduranţă şi de un răspuns extraordinar al copiilor şi de o revenire a lor care de foarte multe ori este spectaculoasă. Şi mâine e ziua ei, împlineşte cinci ani”, a mai afirmat Dana Tomescu.

Medicii mai spun că singurele riscuri, în acest moment, pentru fetiţa de 5 ani sunt infecţiile, dar că în două săptămâni, cel mult o lună, aceasta poate fi externată din spital.

Reamintim că porţiunea de ficat  transplantă a fost prelevată de la un tânăr de 17 ani intrat în moarte cerebrală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite