Inspecţia Sanitară de Stat a plecat în Control la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina. Surse: „Sângele nu era infectat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de Transfuzii din Slatina, la control FOTO Adevărul
Centrul de Transfuzii din Slatina, la control FOTO Adevărul

Un reprezentant al Inspecţiei Sanitare de Stat a plecat marţi la Slatina, pentru a efectua o anchetă la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina. Ancheta a fost cerută de ministrul propus la Sănătate, Nicolae Bănicioiu după ce săptămâna trecută Spitalul Judeţean de Urgenţă a solicitat rearondarea la un alt centru de transfuzii din cauza unei suspiciuni de hepatită B la unul dintre donatorii fideli ai centrului din Slatina.

„Din primele informaţii, nu ar fi vorba de sânge infectat. Nici donatorul n-a avut hepatită şi nici primitorul nu a fost infectat. Aşteptăm un raport la finalul acestei săptămâni”, au declarat surse din Ministerul Sănătăţii. 

De altfel, şi Direcţia de Sănătate Publică Olt a demarat luni o anchetă. 

„Vrem să ştim şi noi ce se întâmplă acolo, de aceea de astăzi colegii noştri de la Inspecţia Sanitară au început un control la Centrul de Transfuzii Slatina. Pe durata verificărilor, centrul este închis. Probabil că mâine va începe şi controlul de la minister”, a spus luni Victoriţa Diaconescu, directorul DSP Olt.  

Rearondaţi la centrul de transfuzii din Gorj

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, Andrei Iordache a declarat că pacientul care a primit sângele provenind de la donatorul suspectat de hepatita B a fost externat şi va fi rechemat pentru noi analize, potrivit Agerpres. 

Pacientului i-a fost făcută o internare de zi, săptămâna trecută, la Secţia de boli infecţioase a spitalului din Slatina, pentru a-i fi recoltate probe.

Andrei Iordache a adăugat că SJU Slatina va primi sânge de la un centru de transfuzii din judeţul Gorj. "Noi am fost rearondaţi la un centru de transfuzii din Gorj. Am solicitat Centrului de Transfuzii Slatina să ne trimită date despre tot sângele sau produsele din sângele care provin de la donatorul suspectat de hepatită B", a mai precizat managerul spitalului.

Nicolae Bănicioiu a dispus o anchetă la CTS Slatina

Ministrul interimar al sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a dispus la finalul săptămânii trecute efectuarea unui control de fond la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina pentru cunoaşterea situaţiei reale din această instituţie. Comisia de control care va evalua suspiciunea de infecţie cu virusul hepatitic B post transfuzională este formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Olt.

Săptămâna trecută Spitalul Slatina a fost notificat privind plasma provenită de la un donator vechi, ale cărui analize au fost bune la penultima donare, din 2013, atunci când plasma a fost validată şi livrată spitalului, dar care, în urma analizelor pentru donarea din luna februarie, este suspect de hepatita B.

Spitalul a fost notificat deoarece este posibil ca donatorul să fi contactat virusul hepatic cu câteva zile înainte de donarea din 2013 şi din acest motiv să nu fi putut fi depistat la analizele de atunci.

Pe aceeaşi temă: 

Anchetă la Spitalul Judeţean Slatina după ce sânge cu hepatita B ar fi fost transfuzat unor pacienţi

Ministrul Sănătăţii a dispus vineri efectuarea unui anchete la Spitalul Judeţean Slatina şi la Centrul de Transfuzie Slatina, după ce sânge infectat cu hepatită B ar fi fost transfuzat unor pacienţi. Pe durata controlului, Centrul va fi închis.

Centru de donare de sânge în Regie pentru studenţii Politehnicii

Universitatea Politehnică din Bucureşti ar putea avea, din toamnă, propriul centru permanent de donare de sânge, în Regie, întrucât studenţii participă, din 2006, la campanii de donare, iar numărul lor depăşeşte posibilitatea de recoltare, a declarat ministrul Mihnea Costoiu. În total, 20.000 de studenţi ar putea deveni donatori constanţi.

Campanie de donare de sânge la Universitatea Politehnica Bucureşti, între 24 şi 28 februarie

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), în parteneriat cu Universitatea Politehnica Bucureşti şi Centrul de Transfuzii al Capitalei, organizează în holul Rectoratului instituţiei de învăţământ superior, în perioada 24 - 28 februarie, o sesiune de recoltare de sânge.

S-a deschis cel mai mare centru de transfuzii din România. 300 de persoane vor să doneze zilnic sânge doar în Capitală

Colecta de sânge a crescut cu 12% în 2013 , insuficient faţă de nevoile spitalelor. Totuşi, din cei 300 de donatori zilnici, jumătate sunt excluşi pentru că au diverse probleme de sănătate. Anunţul a fost făcut de doctorul Doina Goşa, managerul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Bucureşti, care a adăugat că a fost deschis cel mai mare centru de transfuzii din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite