Importul paralel, o soluţie pentru disponibilitatea medicamentelor pe o piaţă afectată de preţul minim şi retrageri comerciale
0Piaţa naţională a medicamentelor este afectată puternic de retragerile comerciale operate de producători ca urmare a politicii preţului minim practicat de stat.
Crizele medicamentelor care s-au succedat una după alta în ultimele luni - vaccinuri, imunoglobuline, oncologice - impun gasirea unei soluţii care să susţină disponibilitatea medicamentelor pentru pacienţi. Statul trebuie să folosească toate soluţiile de aprovizionare alternativă a pieţei, cum este şi importul paralel, pentru a asigura obiectivul de sănătate publică. Asta într-o situaţie excepţională de piaţă în care companiile farmaceutice îşi adaptează cu rapiditate politica comercială la condiţiile foarte competitive de la nivel european şi global, unde piaţa românească este dezavantajată.
Contextul pieţei naţionale şi cauza valului de retrageri comerciale care lasă pacienţii fără medicamente
Pentru a înţelege evoluţiile de pe piaţa farmaceutică naţională trebuie puse lucrurile în context : Romania alocă în acest moment cea mai mică sumă pentru Sănătate, pe cap de locuitor, din UE. 400 de euro este cheltuiala anuală pe cap de locuitori, conform Eurostat. Spre comparaţie ţările din imediata vecinătate: Bulgaria, alocă 518 euro pe cap de locuitor, iar Polonia, 718 euro pe cap de locuitor; în timp ce Italia sau Spania, cheltuie aproximativ 2.000 de euro pe cap de locuitor.
În ceea ce priveşte configuraţie politicii de preţ, din 2015, preţul medicamentelor a fost stabilit la cel mai mic nivel dintr-un coş de 12 ţări europene. Ţinând cont că economia Romaniei a înregistrat cea mai mare creştere din UE anul trecut, acest nivel al preţurilor la medicamente pare artificial, mai ales ca nu există analize vizând alt nivel al preţului care să poată fi perceput de producatori şi să fie în acelaşi timp, suportabil pentru populaţie, în condiţiile creşterii economice actuale.
Până în acest moment, această politică de preţ a făcut ca producătorii să retragă medicamente din motive comerciale, aproximativ 1/3 din totalul medicamentelor din Romania. Majoritatea medicamentelor retrase fiind produse în ţară sau generice de import, există însă şi cazuri de inovative retrase şi care nu au o alternativă generică.
Politica preţului redus a contribuit direct la crizele medicamentelor : şi imunoglobulinele şi oncologicele lipsind sau fiind retrase din motivul preţului. Trebuie înţeles că realitatea pieţei este una dinamică şi companiile au obiective comerciale cărora statele le pot răspunde prin diferite politici care să ţină un echilibru între nevoia de asigura prezenţa pe piaţa a medicamentelor, cu un nivel de preţ care să fie suportabil pentru populaţie.
De ce este importul paralel o soluţie de alimentare a pieţei ?
Importul paralel este un mecanism comercial utilizat în statele Uniunii Europene, care contribuie la prezenţa medicamentelor pe piaţă, chiar în condiţiile retragerilor din motive comerciale de către producători.
Medicamentele importate paralel sunt la fel cu cele originare distribuite direct în Romania. Şi eficacitatea terapeutică şi siguranţa medicamentului originar distribuit direct sunt la fel pentru medicamentul importat paralel, singura diferenţă constând în mecanismul de punere pe piaţă : medicamentele importate paralel ajung pe piaţa naţională prin alte canale de distribuţie decât cele agreate de deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă a medicamentului respectiv. Adică prin distribuitori angro autorizaţi naţional, dar care achiziţonează medicamentele nu direct de la producatori, ci de alţi distribuitori autorizaţi din spaţiul UE.
Care sunt beneficiile importului paralel pentru pacienţi?
Importul paralel aduce, prin redistribuţia stocurilor la nivel european, pe piaţa naţională, din alte state ale UE, medicamente inovative şi terapiile de ultimă generaţie. Importul acţionează deci pe segmentul mai puţin competitiv al medicamentelor mai scumpe, protejate de patent; un segment de piaţă care nu este deci influenţat de concurenţa medicamentelor generice.
În acest fel, prin importul paralel, se ajunge la o competiţie pe segmentul de medicamente inovative şi la o eroziune generală a preţurilor care se reflectă asupra tuturor pacienţilor. Importul din alte state ale UE permite astfel pacienţilor cu venituri mai mici să achiziţioneze medicamente de înaltă calitate la preţuri convenabile. În plus, importul paralel acţionează ca o concurenţă pentru monopolul creat de industria farmaceutică pe segmentul de terapii inovative, facilitând accesul pacienţilor la terapii de ultimă generaţie.
Conform declaratiilor purtatoarei de cuvant a Comisiei Europene pe Sănătate, Anca Paduraru: „ Până în prezent, nu există date conform cărora exportul paralel reprezintă o cauza majoră a lipsei de disponibilitate a medicamentelor în Romania. O situaţie mult mai critică decât încercarea de restricţionare/stopare a exportului paralel, este aceea că, în condiţiile actuale, România nu beneficiază de medicamente prescriptibile importate paralel, care pot reprezenta o alternativă de aprovizionare a pieţei, în special pentru medicamentele esenţiale fără alternativă generică, retrase temporar sau definitiv de pe piaţă”.
Articol sustinut de ADEM Romania ( Asociatia Distribuitorilor Europeni de Medicamente)