Harta târgurilor de mărţişoare din România. Ce se poartă anul acesta: mărţişoare cu seminţe de trifoi ca să vezi singur cât de norocos vei fi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăvara bate la uşă, iar oraşele ţării au fost împânzite cu târguri de mărţişoare. „Adevărul“ vă prezintă astăzi zonele din care puteţi cumpără cadouri pentru 1 Martie.

Mărţişoarele sunt simboluri ale renaşterii naturii odată cu venirea primăverii şi au rol de talismane. Primul mărţişor a fost şnurul împletit din fir alb şi negru, cel din urmă fiind înlocuit în timp cu un fir roşu, culoare care protejează de rele şi exprimă iubirea în credinţa populară. Albul, la rândul său, semnifică puritate şi energie. 

BUCUREŞTI. Muzeul Ţăranului Român găzduieşte un târg spectaculos

În această duminică, primăvara îşi intră oficial în drepturi şi Bucureştiul se transformă într-un tărâm al cadourilor. De la simple mărţişoare până la bijuterii sofisticate, locuitorii Capitalei pot alege din oferta variată pe care o au la dispoziţie în această perioadă.

Cel mai spectaculos târg din acest an a fost deja deschis la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, aici unde zeci de comercianţi vă aşteaptă cu mărţişoare inedite. Chiar la intrarea în târg este amenajat un stand la care puteţi găsi mărţişoare ecologice.

martisor foto david muntean

Este vorba despre hârtie manuală în care sunt încrustate seminţe de trifoi. Cei care aleg să dăruiască astfel de mărţişoare pot testa în propria grădină dacă anul acesta vor avea în noroc, în funcţie de numărul de foi.

PIATRA NEAMŢ. La foişorul din Parcul Central se vând mărţişoare confecţionate de elevi

Cei care doresc mărţişoare confecţionate de meşteri populari sunt invitaţi la târgul deschis până duminică, la Pavilionul Expoziţional Municipal. Banii obţinuţi pe mărţişoarele confecţionate la Foişorul Voluntarilor vor ajuta copiii internaţi la Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean.

Târgul de Primăvară deschis în acest week-end (27 februarie – 1 martie) la Piatra Neamţ oferă oportunitatea achiziţionării de mărţişoare tradiţionale. Organizatorul evenimentului, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, a invitat la târgul deschis la Pavilionul Expoziţional Municipal (Bulevardul Republcii, Casa Căsătoriilor) meşteri populari renumiţi.

CĂLĂRAŞI. Magie şi borangic de 1 Martie: ia românească, mărţişorul inedit

Domnii generoşi care doresc să-şi surprindă partenerele cu un mărţişor inedit nu vor da greş cu o ie cusută în zona Sibiului. Cămăşile tradiţionale sunt expuse la Târgul de Mărţişor de la Orizont şi au preţuri cuprinse între 80 şi 190 de lei.

Cămăşile, brodate cu fire multicolore, sunt adevărate opera de artă. Deşi oamenii nu se îngrădesc să le cumpere-majoritatea le admiră de la distanţă- vânzătorii sunt optimişti. “ Am vândut două bucăţi şi sperăm ca până la 1 martie să dăm tot ce avem pe stoc. Este o bijuterie naţională un astfel de veşmânt, cred că orice femeie ar trebuie să poarte una. Iar pentru 1 Martie este darul cel mai potrivit”, spune vânzătoarea.

VASLUI. Mărţişoare manuale, muzică şi teatru

Astăzi, La Vaslui, debutează cea de-a şaptea ediţie a Târgului de primăvară de la Vaslui. Timp de trei zile, organizatorii au pregătit, pe lângă expoziţia cu vânzare de mărţişoare, un adevărat maraton teatral şi muzical. Invitat de onoare “profesorul de joacă” Leon Magdan, fost participant la show-ul tv Romanii au talent, care va oferi copiilor spectacole interactive.

TARG MARTISOARE VASLUI

Manifestarea va aduna 32 de meşteri populari. “Participarea e în totalitate din zona Vasluiului, iar scopul nostru e de a promova meşterii locali. Sunt convins că toţi cei prezenţi vor aprecia exponatele, având posibilitatea să le cumpere şi să le ofere în dar celor dragi.”, a declarat Lucian Onciu, directorul Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale.

CONSTANŢA. Mărţişoarele au invadat oraşul: de la exemplarele unicat la podoabe de 2.600 lei

Febra mărţişoarelor a încins Constanţa. Centrul oraşului este, ca în fiecare an, invadat de tarabe pe care sunt vândute podoabele hand-made. Anul acesta se poartă florile făcute dintr-un material special. La polul opus sunt bijuteriile care se vând cu preţuri de 2600 lei.

O plimbare prin centrul oraşului Constanţa, pe strada Ştefan cel Mare îţi aduce aminte că vine primăvara. Cele 14 grade de afară şi soarele blând îi îndeamnă pe constănţeni să se oprească în faţa tarabelor. Sunt cel puţin 12 măsuţe pline cu flori, insecte, semne zodiacale şi toate au câte un şnur roşu agăţat de ele. 

IAŞI. Târg deschis la mall, rezervat doar lucrărilor membrilor Uniunii Artiştilor Plastici

Membrii Uniunii Artişilor Plastici, filiala Iaşi, expun în aceste zile în atriumul complexului Palas mărţişoare de artă, create cu ocazia evenimentului intitulat "AtelierulArtistului".

Mai mulţi artişti vizuali din Iaşi, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici, s-au grupat în jurul evenimentului intitulat "Atelierul Artistului", aflat la ediţia a III-a, deschis pe 25 februarie, pentru a celebra venirea primăverii.

ZALĂU. Primăvara este întâmpinată la Zalău cu simboluri handmade şi mărţişoare muzicale

Cei care doresc să le ofere celor dragi mărţişoare unicat, făcute de mâinile unor copii sau meşteri populari din Sălaj, sunt aşteptaţi sâmbătă, 28 ianuarie, începând cu ora 9.00, la Centrul de Cultură şi Artă, unde va avea loc o nouă ediţie a Târgului de mărţişoare tradiţionale. Miercuri, 4 martie, mamele - şi nu numai - sunt invitate la spectacolul ”Mărţişoare pentru mame”, un regal folcloric intrat deja în tradiţie.

Sălaj, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj şi al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj.

BRAŞOV. La modă sunt acum mărţişoarele aurite

La Braşov se vor vinde mărţişoare în toate pieţele din oraş, dar şi în centru istoric pe aleea din faţa Parcului Nicolae Titulescu. Aici primăria va amplasa mese speciale pentru artiştii care vor vinde mărţişoare hand made. Şi la Centrul Cultural Reduta se deschise astăzi un târg dedicat mărţişoarelor.

martisor foto david muntean

Braşovenii mai conservatori pot merge la Centrul Cultural Reduta găzduieşte, în perioada 27 februarie - 1 martie, un târg de produse handmade româneşti, decoraţiuni speciale dedicate celui mai delicat anotimp. Cei mai buni creatori le vor oferi vizitatorilor cele mai frumoase produse handmade pentru 1 martie şi 8 martie. Târgul poate fi vizitat între orele 11.00 şi 20.00.

PLOIEŞTI. Mărţişoarele lucrate manual în os, ceramică şi sticlă, „vedetele” primăverii 

În mulţimea de tarabe care au invadat în ultimele zile Ploieştiului, mărţişoarele lucrate manual de artişti în ceramică, sticlă, hârtie, porţelan, os sau esenţe nobile se detaşează prin frumuseţe şi originalitate. Anul acesta, mărţişoarele cu influenţe folclorice româneşti au fost preferate de cumpărători

Ca în fiecare an, târgurile de mărţişoare din Ploieşti au invadat centrul pietonal al oraşului, dar şi spaţiile amenajate special în cartiere. Prin mulţimea de tarabe unde sunt la vânzare chinezării şi obiecte kitchoase, la o căutare atentă veţi găsi şi foarte multe mărţişoare frumoase, realizate cu migală de artişti hand-made locali sau din ţară.

TURNU-SEVERIN. Comercianţii de mărţişoare îşi aşteaptă clienţii în centrul oraşului

Centrul municipiului Drobeta Turnu Severin a devenit alb-roşu în aceste zile. Comercianţii şi-au întins tarabele cu mărţişoare foarte aproape de Primăria oraşului şi spun că preţurile nu au crescut faţă de anul trecut. Tot aici puteţi găsi şi mărţişoare unicat realizate de un artist plastic severinean.

Primăvara este vestită de miile de mărţisoare expuse pe tarabe în centrul Severinului. Cei care vor să-şi surprindă prietena, soţia, mama, fiica ori colega de servici cu ceva inediat, pot să achiziţioneze un ornament cu imortele la preţul de 5 lei ori un aranjament floral cu 10 lei.

BOTOŞANI. De unde putem cumpăra mărţişoare frumoase: simboluri ale primăverii făcute manual de meşteşugari tradiţionali în centrul oraşului

Pentru mărţişoare tradiţionale aşa cum se ofereau şi acum 100 de ani, botoşănenii au la dispoziţie tarabele cu meşteri tradiţionali de pe Pietonalul Unirii. Dacă vor simboluri ale Primăverii ceva mai moderne sub forma mărţişoarelor broşă, Piaţa Centrală este plină de tarabagii.

Gusturile nu se discută! Nici măcar în materie de mărţişoare. Tocmai de aceea vânzătorii de mărţişoare s-au orientat petnru toate gusturile. 

Dealtfel cu doar două zile înainte de startul simbolic al primăverii, pe 1 martie, oraşul este plin de mărţişoare de toate tipurile şi pentru toate gusturile. Încă de acum două săptămâni în Piaţa Centrală s-a umplut de tarabagii care vând mărţişoare. 

La acest material au participat Cristina Răduţă, Florin Jbanca, Ionela Stănilă, Simona Voicu, Adrian Boioglu, Cezar Pădurariu, Alina Pop, Simona Suciu, Dana Mihai, Corina Macavei, Cosmin Zamfirache.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite