Harta sărăciei în Europa. Bulgaria şi România ocupă locurile fruntaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai expuşi cetăţeni europeni la riscul de sărăcie sau excluziune socială în 2012 au fost bulgarii (49%), românii (42%) şi letonii (37%), arată cel mai recent sondaj Eurostat dat publicităţii.

La polul opus, se află olandezii şi cehii, unde doar 15% din populaţie a fost expusă acestor riscuri, finlandezii - 17%, suedezii şi luxemburghezii - 18%.

Concret, anul trecut nu mai puţin de 124,5 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială. Astfel, s-a înregistrat o creştere faţă de anul 2011 şi 2010, cu toate că reducerea numărului persoanelor afectate de sărăcie este una dintre priorităţile Strategiei Europa 2020.

În ceea ce priveşte persoanele care se confruntă cu privaţiuni materiale severe, tot bulgarii se află pe primul loc - 44%, urmaţi de români - 30%, letoni şi unguri - 26%, în timp ce doar 1% din luxemburghezi şi suedezi, 2% din olandezi şi 3% din danezi şi finlandezi au avut această problemă.

Bulgaria, cap de afiş şi în anul 2011

Şi în anul 2011, pe locul întâi în top se afla tot Bulgaria. Atunci, cei mai expuşi sărăciei sau excluziunii sociale, comparativ cu restul populaţiei, au fost copiii.

În majoritatea statelor membre, copiii sunt mai afectaţi de cel puţin una dintre cele trei forme de sărăcie sau excluziune socială faţă de celelalte grupuri.

În 2011, 27% dintre cei cu vârste sub 18 ani erau expuşi riscului sărăciei sau excluziunii sociale în UE27, comparativ cu 24% dintre adulţi (cu vârste între 18 şi 64 de ani) şi 21 la sută dintre bătrâni (cu vârste de peste 65 de ani).

Printre altele, raportul Eurostat analizează mai mulţi factori care afectează sărăcia în rândul copiilor, precum alcătuirea gospodăriei în care locuiesc aceştia şi situaţia pe piaţa muncii a părinţilor.

Pe aceeaşi temă:

Copiii din România sunt printre cei mai expuşi sărăciei şi excluziunii sociale în cadrul Uniunii Europene

Biroul de statistică al Uniunii Europene (Eurostat) a transmis date potrivit cărora, în 2011, cea mai ridicată rată a celor cu vârste sub 18 ani care sunt expuşi riscului sărăciei şi excluziunii sociale a fost înregistrată în Bulgaria (52%).

Oficialii europeni cer României să aloce mai mulţi bani combaterii sărăciei şi excluziunii sociale în perioada 2014-2020

Comisia Europeană va susţine în viitoarea perioadă de programare 2014-2020 incluziunea socială şi combaterea sărăciei şi, ca atare, se aşteaptă ca România să propună în următoarele zile un acord de parteneriat revizuit şi să se orienteze spre persoanele cel mai grav afectate de sărăcie şi excluziune socială, a declarat, miercuri, reprezentantul CE Philippe Hatt.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite