Gheorghiţă, despre situaţia COVID-19: Dacă se menţine actualul trend de scădere probabil că într-o lună vom fi într-o situaţie mult mai bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Dacă se menţine actualul trend descendent în privinţa numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi a gradului de ocupare a paturilor, pe secţiii şi la terapie intensivă, probabil că într-o lună vom fi într-o situaţie mult mai bună şi se vor putea chiar relaxa anumite restricţii, după două săptămâni de scăderi, a declarat, joi, preşedintele Comitetului de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă.

"Sigur că e foarte bine şi cred că este recomandat să avem un calendar al anumitor măsuri care să fie ridicate, în funcţie de evoluţia indicatorilor care nu au neapărat legătură cu un anumit moment ci cu dinamica evoluţei epidemiologice. Însă noi într-adevăr ne uităm foarte mult la rata de pozitivare a testelor, la numărul de pacienţi, la procentul de pacienţi din cei pozitivi care ajung la spital şi mod deosebit în secţiile de Terapie Intensivă şi în mod evident şi la rata de decese care este decalată cu cel puţin 10-14 zile faţă de momentul diagnosticului. Din acest punct de vedere, cred că dacă se menţine actualul trend de scădere probabil că într-o lună vom fi într-o situaţie mult mai bună şi vizibilă din punct de vedere epidemiologic. Totuşi să nu uităm că avem circa 15.000 de cazuri raportate în fiecare zi, 15.000 de cazuri acum câteva luni ne speriau pe toţi, astăzi a devenit cumva o normalitate să avem atât de multe cazuri, însă nu înseamnă că situaţia este stabilizată. Cred în continuare că sunt mult mai multe persoane care sunt în mod real pozitive, dar care nu se află în evidenţă noastră pentru că fie se testează acasă, la domiciliu şi nu declară rezultatul testelor, fie nu sunt testate, dar ele există undeva în populaţie şi reprezintă o sursă de infectare pentru ceilalţi”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Şeful CNCAV a recomandat continuarea purtării ,măştii de protecţie inclusiv în spaţiile deschise.

„Aş reitera recomandarea de a continua purtarea măştilor de protecţie, atât în spaţiile închise, evident, dar şi în spaţiile deschise acolo unde există o interacţiune crescută cu alte persoane, este măsura prin care noi putem evita îmbolnăvirile şi implicit decesele. Un singur deces dacă reuşim să evităm cred că ne-am făcut datoria ca medici, ca şi comunitate. Practic este datoria noastră, a tuturor, să evităm pierderile de vieţi omeneşti, mai ales în situaţia în care avem şi instrumentele prin care putem să facem asta”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat cât trebuie să scadă gradul de ocupare a paturilor, pe secţiii şi la terapie intensivă, pentru a începe să fie ridicate primele restricţii, el a spus că se va putea discuta de măsuri de relaxare în anumite domenii de activitate dacă trendul descendent va continua în următoarele două săptămâni.

"De fiecare dată măsurile de relaxare pot să aibă un impact asupra evoluţiei epidemiologice în sensul în care evident că orice ridicare de restricţii într-un fel sau altul favorizează transmiterea şi potenţial se poate asocia cu creşterea numărului de cazuri şi creşterea infectărilor. Deci din acest punct de vedere evoluţia fiind în dinamică, orice măsură care se ia se reevaluează impactul epidemiologic la un interval de...poate în momentul de faţă mai scurt, 7-10 zile, pentru că timpul de dedublare a cazurilor la varianta Omicron este mai scurt, însă, ca termen exact ar fi foarte bine să înregistrăm un trend descendent cel puţin două săptămâni de aici înainte şi în opinia mea se poate discuta în mod concret la acel moment de instituirea unor măsuri de relaxare pe anumite domenii de activitate. Pentru că fiecare activitate se asociază cu un risc mai redus sau un risc mai crescut de expunere, de infectare şi atunci pentru varianta Omicron riscul de transmitere în colectivităţile mari, acolo unde este un număr foarte mare de persoane, rămâne încă în vigoare şi, de asemenea, masca este cea care ne protejează foarte mult faţă de infecţii, singur nu poate să elimine riscul de infecţii dar cumulat toate aceste măsuri pot să asigure continuiarea acestui trend descendent al evoluţiei epidemiologice, şi asta ne interesează, să ajungem în acea perioadă de stabilitate”, a menţionat şeful CNCAV, adăugând că totul depinde de conduita fiecăruia dintre noi.

Totodată, având în vedere rata de vaccinare scăzută la nivel naţional, Valeriu Gheorghiţă a afirmat că acest virus va rămâne un risc pentru noi iar numărul cazurilor ar putea chiar creşte în sezonul rece. 

"Chiar dacă în această perioadă şi în perioada de vară vom înregistra cu siguranţă o scădere importantă a numărului de cazuri şi o stabilizare epidemiologică, datele ştiinţifice ne arată că răspunsul imun nu este unul pe termen lung ceea ce înseamnă că în sezonul rece, când vorbim de sezon gripal, vorbim de sezonul virozelor respiratorii, cu siguranţă vom înregistra o recrudescenţă a cazurilor, iar impactul la nivel de rezultat final va fi diferenţiat în funcţie de statusul fiecărei persoane: vârstnic, vulnerabil, vaccinat sau nevaccinat”, a explicat şeful CNCAV.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite