Garda de Mediu pregăteşte „Radarul deşeurilor periculoase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garda Naţională de Mediu (GNM) va lansa anul viitor o aplicaţie informatică pentru monitorizarea în timp real a trasabilităţii deşeurilor periculoase. Sistemul costă peste un milion de euro şi este realizat cu ajutorul unor fonduri norvegiene.

Fiecare producător de deşeuri periculoase, din interior sau din afara ţării, va fi obligat să se înscrie pe această platformă şi să raporteze cantităţile de deşeuri generate, tipul acestora şi traseul lor până la eliminare, a explicat comisarul general al Gărzii de Mediu, Florin Diaconu, precizând că deşeurile periculoase, ca toate deşeurile care intră în România, sunt pentru valorificare şi nu pentru depozitare.

„De la 1 ianuarie 2016 intrăm în zona de liberă circulaţie a deşeurilor şi trebuie să fim la acelaşi nivel de schimb de informaţii cu celelalte ţări, ca să nu ajungem groapa de gunoi a Europei”, a explicat Diaconu. În prezent, GNM face doar controale periodice sau la sesizare la firmele care trebuie să valorifice aceste deşeuri, conform notificărilor trimise de cei care le generează.

"Va fi ca un fel de radar al deşeurilor", a spus directorul general al GNM, Octavian Popescu, comparând sistemul cu "Radarul Pădurilor", implementat pentru monitorizarea transporturilor de lemn, de la recoltare până la depozit.

Nouă taxă la groapă

Tot pentru a preveni un flux de importuri de deşeuri periculoase, din ianuarie va intra în vigoare o taxă pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, care se va majora la 120 de lei pe tonă în 2017, colectată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). În Ungaria, există o taxă de depozitare a deşeurilor cu o valoare de 34 de euro pe tonă, a precizat comisarul general al Gărzii de Mediu, Florin Diaconu. Taxa va fi percepetută pe lângă tarifele operatorilor depozitelor de deşeuri, cu o valoare medie de 15 euro/mp.

În prezent, pentru depozitarea deşeurilor la groapă, AFM colectează o contribuţie de 100 lei/tonă, datorată de autorităţile locale, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri eliminate prin depozitare din deşeurile municipale şi asimilabile colectate prin serviciul public de salubrizare, plata făcându-se pentru diferenţa dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual de diminuare şi cantitatea efectiv încredinţată spre valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie, potrivit OUG 196/2005.

Totodată, Administraţia Fondului pentru Mediu încasează taxe de la operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea unor deşeuri valorificabile (provenite de la extracţia şi prelucrarea ţiţeiului, din prelucrarea primară a lemnului, de la producerea alcoolului, şlamuri carbonifere, zgură de furnal, cenuşă de termocentrală etc.) cuprinse între 0,2 şi 4 lei pe metru pătrat de teren utilizat pe an.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite