FOTO Ultima strigare pentru vacanţa de Paşti. Cât costă să-ţi petreci sărbătorile în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care au lăsat organizarea minivacanţei de Sărbători pentru ultima sută de metri au încă la dispoziţie numeroase oportunităţi. Pe lângă slujbele de Înviere ţinute „în adâncuri“, pe plajă sau în inima munţilor, creştinii sunt aşteptaţi de hotelieri cu oferte pentru toate gusturile şi buzunarele.

Hotelurile de pe litoral îşi deschid, anul acesta, porţile mai devreme cu zece zile, cu ofertele pentru Paşti. Reprezentanţii Asociaţiei Litoral - Delta Dunării spun că cele mai multe locuri de cazare, în zilele de Sărbătoare, vor fi în Mamaia. Aici, preţurile pornesc de la 50 lei de persoană, pe noapte, într-un hotel de 2 stele, fără mic dejun, şi ajung la 88 lei, la trei stele, cu mic dejun inclus. Tarifele la un hotel de patru stele în Mamaia încep de la 187 lei de persoană, pentru o noapte.

Cei care dispun de un buget mai mare pentru minivacanţa de Paşti se pot răsfăţa, la Eforie, la hotelurile de patru stele. Gazdele au pregătit pachete complete, în care sunt incluse prânzul festiv, dar şi acces gratuit la piscină şi saună. Fiecare client va terbui, însă, să scoată din buzunar câte 328 de lei pentru fiecare noapte petrecută aici. Slujba de Înviere, pentru cei care vor alege litoralul va fi, ca în toţi anii, foarte imprsionantă. Preoţii Arhiepiscopiei Tomisului vor va aduce Lumina Sfîntă de la Ierusalim pe mare şi vor oficia slujba lângă Catedrala aflată în preajma ruinelor Cetăţii Tomis.

Poveşti pescăreşti de sute de euro

În Delta Dunării, gazdele se întrec în oferte atractive, astfel că turiştii vor fi răsfăţaţi, de Paşti, cu daruri de la Iepuraş, plimbări cu barba în sălbăticie, poveşti pescăreşti spuse lângă focul de tabără, demonstraţii de curăţat şi gătit peşte în mijlocul naturii sau tot felul de delicatese. Preţurile sunt, însă, destul de piperate, un sejur de trei nopţi, între 18 şi 21 aprilie, în regim all inclusive, la un complex din inima Deltei, ajungând, la 328 de euro. La Jurilovca, la poarta Deltei, însă, oferte sunt mai accesibile. Aici, la pensiuni, un pachet de trei nopţi de cazare, cu toate mesele incluse, ajunge la 550 de lei de persoană. 

Lumină la Rohia şi Nicula 

Una dintre cele mai căutate mănăstiri din Maramureş, de Paşti, este „Sfânta Ana“ din Rohia, casa de suflet a lui Nicolae Steinhardt. Ca în fiecare an, preoţii se aşteaptă ca mii de credincioşi să le calce pragul pentru a lua Lumină, astfel că au pregătite 50 de paturi pentru cei care vor dori să rămână aici în noaptea de Înviere. În Rohia, însă, există circa 15 pensiuni, iar tariful de persoană, pentru o noapte, cu mic dejun şi cină incluse, este de 110 lei. 

manastirea rohia

Cel mai cunoscut loc de pelerinaj din Transilvania este Mănăstirea Nicula, unde se află Icoana Făcătoare de Minuni a Sf. Fecioare Maria. La Nicula se poate vizita casa memorială a lui Bartolomeu Anania, care a tradus aici Biblia şi şi-a scris o parte din memorii. 

În privinţa cazării, în noaptea de Înviere, stareţul mănăstirii spune că lăcaşul dispune de 60 de locuri, care le sunt oferite gratuit credincioşilor. La circa patru kilometri de Nicula, în Gherla, un sejur de trei nopţi într-o cameră de două persoane, la un hotel de 3 stele, costă 600 de lei. 

Complexul religios de la Timişeni-Şag

Aflată la 12 kilometri de Timişoara, Mănăstirea Timişeni de la Şag, până nu demult un modest lăcaş de cult, îi va impresiona pe miile de pelerini care ajung aici, în fiecare an, de paşte. 

Mănăstirea, ctitorită în 1944 de  Mitropolitul Vasile Lăzărescu, a devenit un modern şi amplu complex religios. Construcţia celei de a doua biserici a început în 2002 şi a durat zece ani, fiind sfinţită în 2013. Alături de aceasta, în cadrul Mănăstirii Timişeni s-a amenajat o grădină impresionantă, în care credincioşii se pot reculege în linişte. 

Tot aici a fost ridicat un nou corp de clădire cu destinaţie administrativă, care cuprinde chilii, ateliere de icoane şi croitorie, camere pentru zeci de pelerini şi o sală pentru 150 de persoane, în care enoriaşii pot sevi masa alături de feţele bisericeşti. 

„Învierea din adâncuri”, la Cacica

Credincionşii care vor să ia Lumină în Bucovina pot merge la „Învierea din adâncuri”, slujba specială ţinută, în fiecare an, în biserica din Salina Caica. Aici, creştinii sunt aşteptaţi în cele două capele, cea catolică şi cea ortodoxă, slujba de Înviere ţinându-se în subteran, la o adâncime de 35 de metri. În prima zi de Paşte, în mai multe localităţi din Bucovina, vor fi organizate concursuri de ciocnit ouă roşii, dar şi concursuri de coşuri pascale.

30 de lei, cea mai ieftină ofertă din Sinaia sau Buşteni

O destinaţie clasică pentru minivacanţa de Paşti, Valea Prahovei este, anul acesta, foarte bogată în oferte. Vremea capricioasă anunţată de meteorologi pentru zilele de Sărbători sau preţurile mai mari, în medie cu 10% faţă de anul trecut, au făcut ca, până acum, gradul de rezervare a pensiunilor şi hotelurilor de pe Valea Prahovei să depăşească cu puţin 60%. 

image

La Sinaia şi Buşteni, preţurile pornesc de la 30 de lei de persoană, cazarea pentru o noapte într-o pensiune de două margarete, şi ajung până la 234 de lei de persoană, pentru un sejur de trei nopţi, cu masă festivă inclusă, la hotel de trei stele. Există şi varianta închierii integrale de vile, cu preţuri care variază între 2.500 şi 3.000 de lei, pentru trei nopţi. Un motiv pentru care foarte mulţi turişti aleg Valea Prahovei pentru Paşti sunt slujbele de la Mănăstirea Sinaia sau Cariman, din Buşteni, la care participă, în fiecare an, mii de credincioşi. 

Mănăstirea Curtea de Argeş, magnet pentru credincioşi

La Mânăstirea Curtea de Argeş sunt aşteptate, în noaptea de Înviere, mii de persoane. Cele mai multe dintre ele sunt din zonă şi se deplasează cu maşina. Însă, sunt credincioşi care vin de la sute de kilometri distanţă. Tocmai de aceea, cazarea la hotelurile din zonă este la mare căutare în această perioadă.

Hotelul Posada, de 3 stele, care se află la 600 de metri distanţă de mânăstire, are o capacitate de 49 de locuri. Însă, până duminică nu mai erau disponibile decât 12 camere. Pachetul promoţional pentru Paşte costă 275 de lei pentru perioada 19-21 aprilie, de persoană. De aseemenea, sunt incluse micul dejun şi masa festivă din noapte de Înviere.Este bine de ştiut faptul că până la vârsta de 6 ani se oferă gratuitate la cazare şi scaun la masă, iar copiii între 6 şi 12 ani, plătesc doar 50 la sută din preţ.

Hotelul Camino, de 3 stele, dispune de 27 de camere, iar până ieri niciuna nu fusese rezervată pentru Paşte. Astfel, cei interesaţi  scot din buzunar sume modice, însă nu beneficiază decât de cazare. Preţurile sunt următoarele: o cameră dublă – 80 de lei, cameră triplă – 100 de lei, apartament – 120 de lei, iar o cameră la mansard – 50 de lei.

Hotelul Dacia, care este amplasat la câteva sute de metri de mânăstire, este de 3 stele şi are o capacitate de 18 camere. Pentru o cameră dublă, enoriaşii ar trebui să plătească 130 de lei, pe noapte, şi este micul dejun inclus.

Crucea de leac şi Libertatea, minunile din Bărăgan

Schitul Crucea de leac de la Coslogeni şi mănăstirea Libertatea, din judeţul Călăraşi, sunt două locuri la care pelerinii vin să se închine şi să ia Lumină în noaptea Sfântă a Învierii Domnului.

image

Deşi aşezămintele monahale nu dispun de spaţii de cazare, nimeni nu rămâne negăzduit. Oamenii din zonă sunt deosebit de primitori. O noapte de cazare în gospodăriile localnicilor, pentru cei care vin de la drum lung, ajunge să coste 30-40 de lei. Cei care doresc însă condiţii de hotel, au de unde alege. În Călăraşi, pot înnopta plătind de la 110 de lei pentru o persoană, o cameră la motel pe şoseaua Varianta Nord până la 150 de lei la pensiunile aflate în afara oraşului, spre graniţa cu Bulgaria.

Crucea făcătoare de minuni

Pe DN 3B, Călăraşi-Feteşti, la kilometrul 14, se află Schitul Coslogeni. Numele mănăstirii vine de la o veche cruce din piatră numită Crucea de Leac, despre care se spune că e făcătoare făcătoare de minuni.

Legenda spune că aceasta se afla într-un car şi urma să ajungă la Feteşti. Pe câmp însă, carul a cedat, iar crucea nu a mai putut fi urnită din loc nici măcar cu cinci perechi de boi. De două secole şi jumătate, credincioşii n-au încetat să vină să se roage în acest loc, când au aflat că un copil mut, care păzea o turmă de oi, a început să vorbească, după ce s-a atins de cruce. Mai mult decât atât, oamenii spun că aceasta a crescut, s-a înălţat şi doar cei care vin aici cu credinţă au parte de tămăduire.

Loc de rugăciune în inima câmpului

Unul dintre cele mai căutate locuri de rugăciune din Bărăgan este mânăstirea Libertatea. Lăcaşul de cult deţine sfinte moaşte de la cei 14.000 de prunci ucişi la Ierusalim din porunca lui Irod, de la Sfinţii Părinţi ucişi de perşi în anul 650 după Hristos şi de la Sfinţii Inochentie şi Focşa din Odessa. Situată în inima câmpului, la 5 kilometri de satul Coslogeni, mănăstirea Libertatea este recunoscută drept perla Bărăganului, după ce mai bine de 20 de ani biserica a fost părăsită şi transformată de comunişti în grajd.

120 de lei o noapte în Buzău

Proprietarii pensiunilor din judeţul Buzău se întrec, deja, în oferte care mai de care mai atractive. Aceştia pregătesc turiştilor diverse surprize culinare iar preţurile nu sunt de speriat. Pensiunile din Buzău îi invită pe turişti de sărbătorile de Paşte să descopere aceste meleaguri şi oamenii lui, să guste cârnaţii de Pleşcoi, babicul şi ceapa "de apă", vinurile de pe Dealul Istriţa şi ţuica de la munte. 

Turiştii care vor să petreacă Paştele pe Valea Slănicului pot apela serviciile Pensiunii Lacul Mocearu, din comuna Lopătari. Aici, în perioada Paştelui, preţul unei nopţi de cazare este de 120 de lei. Pensiunea, care se află chiar pe malul Lacului Mocearu, are 12 camere în cabane din lemn şi mai sunt câteva libere. 

Turiştii care vor să petreacă Paştele în apropierea Vulcanilor Noroioşi pot opta pentru Pensiunea Casa Matei din Berca. 420 de lei de persoană costă un sejur de trei nopţi, cazare cu mic dejun, gustare tradiţională în noaptea de Înviere şi masa festivă de Paşti. Aici, turiştii pot face vizite la Vulcanii Noroioşi, obiectiv aflat la 16 kilometri distanţă. Pe raza comunei Berca se află satul Pleşcoi, renumit pentru cârnaţii tradiţionali care îi poartă numele.

Ofertă bogată de Paşte există şi în staţiunea Sărata Monteoru, aflată la 25 de kilometri distanţă de municipiul Buzău. La pensiunile Olga şi Caprice, o noapte de cazare, în perioada sărbătorilor pascale, costă 135 de lei, în timp ce la pensiunea Casa cu tei, tariful este de 150 de lei pe noapte, în toate cele trei oferte, în preţ fiind inclusă cazare cu pensiune completă, plus o masă festivă. 

Staţiunea Sărata Monteoru este recunoscută pentru apele termale bogate în proprietăţi curative, tratamentele cu nămol având beneficii multiple pentru problemele de ordin medical. În această staţiunea însă nu doar apele termale ajută corpul să se refacă ci şi liniştea insuflată de peisajul creat parcă pentru a oferi o oază de vitalitate.

Turiştii care vor să petreacă Paştele într-un ţinut sălbatic, departe de cizilizaţie, au posibilitatea să se cazeze la Pensiunea Varlaam, din comuna Gura Teghii, aflată la poalele Vârfului Penteleu. O noapte de cazare all-inclusive la Pensiunea Varlaam costă 125 de lei, de persoană. De aici, turiştii se pot alege drumeţii spre Lacul Vulturilor, spre Masivul Podul Calului sau spre Cabana şi staţia meteo de pe Vârful Penteleu (1770 m), cel mai înalt vârf din Muntii Buzăului.

Mănăstirea Recea, locul unde mii de credincioşi aşteaptă Învierea Domnului

Peste 5.000 de pelerini sunt aşteptaţi şi în acest an, la Mănăstirea Recea, care în noaptea de Paşti devine mereu neîncăpătoare. Pelerinii vin la lăcaşul de cult, chiar din Joia Mare şi asistă la tot ritualul. Unii şi-au făcut din timp rezervările la chilii, de cele mai multe ori acestea sunt ocupate încă de la începutul anului. Pentru ca numărul lor este mic, aproximativ 40 de încăperi care pot fi puse la dispoziţia pelerinilor, cei mai mulţi dintre credincioşi vin aici şi apelează la prieteni, familie, localnici sau pensiunile din apropiere. Pentru cazarea la mănăstire, cei care rezervă din vreme nu trebuie să plătască nimic. 

image

Credincioşii  vor lasă o donaţie, iar suma depinde doar de  bunăvoinţa celui care petrece în rugăciune între zidurile mănăstirii. În schimb, localnicii oferă camere pentru care pelerinii ajung să plătească până la 30-40 de lei locul pe noapte, mai ieftin decât la pensiuni, unde un loc în cameră ajunge până la 90-100 de lei, în aceste zile.

Sărbătorile Pascale, în colţul de rai din Bistriţa-Năsăud 

La Hotel Castel Dracula, care a pregătit pentru oaspeti mâncare tradiţională şi ouă roşii, un sejur de trei zile şi două nopţi costă 85 de euro, iar unul de patru zile şi trei nopţi 115 euro. Pachetul include cazarea şi masa, inclusiv cina de Sâmbăta Mare sau din Diminica Paştelui. La doar doi paşi de hotel se află Mănăstirea Piatra Fântânele, unde cei care aleg să îşi petreacă Paştele pot participa la slujba de Înviere. 

La doar câţiva zeci de kilometri distanţă se regăseşte un alt loc spectaculos. Este vorba despre Colibiţa, unde locurile de cazare sunt variate şi pentru toate buzunarele, iar priveliştea cu lacul superb care şi-a făcut loc tocmai între munţi este gratuită. Dacă la hotelurile cu ştaif un sejur ajunge să coste peste 150 de euro, la pensiunile din zonă preţurile sunt puţin mai mici, un sejur ajungând la 50 de euro. 

Proprietarii de pensiuni şi hoteluri din Pasul Tihuţa şi de la Colibiţa au pus la dispoziţia turiştilor bucate tradiţionale, dar şi concursuri, focuri de tabără sau spectacole de muzică populară. Acestea oferă şi servicii SPA turiştilor şi pun la dispoziţia acestora transport spre mănăstirile din zonă pentru a putea asista la slujba de Înviere.

Moldovenii au oferte de nerefuzat

IAŞI

Una dintre cele mai frumoase proprietăţi din administrarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei este Castelul Sturdza din localitatea Miclăuşeni, acolo unde se găseşte şi o mănăstire de maici. 

Castelul de la Miclăuşeni este situat la 65 de kilometri de municipiul Iaşi. Intrarea pe domeniul castelului se face pe lângă intersecţia drumului european 583 cu şoseaua care duce în localitatea Butea. O noapte la Castelul Miclăuşeni, în Casa Macrina, cu mic dejun inclus, costă 90 de lei într-o cameră single şi 140 de lei într-o cameră dublă. Pentru grupuri mai mari se pot negocia reduceri de preţ. 

NEAMŢ

Cele mai cunoscute două mănăstiri din Neamţ, Agapia şi Văratec, nu mai oferă de mulţi ani cazare pentru turiştii care vin să ia lumină în noaptea Învierii. Chiliile din incinta mănăstirii, spaţii care înainte de 1989 puteau găzdui pelerini veniţi de sărbătorile pascale sunt ocupate acum de măicuţele care alcătuiesc obştea mănăstirii.  În aceste condiţii, varianta la îndemână rămân camerele disponibile din casele aflate în satul mănăstiresc şi pensiunile din comuna Agapia.

Acestea oferă pachete turistice de trei zile, din noaptea Învierii şi până în a doua zi de Paşte, la preţuri cuprinse între 1.000 lei şi 2.200 lei de persoană. Preţul include trei nopţi de cazare la pensiuni de trei sau patru margarete şi toate mesele incluse, inclusiv masa tradiţională din prima şi a doua zi de Paşte, cu miel, drob, ouă roşii şi cozonac.

Aproape de Agapia şi Văratec, Mănăstirea Neamţ este un alt lăcaş monahal vizitat în perioada sărbătorii Paştelui. Aici se poate găsi găzduire în casa de pelerini care poate primi până la 100 de persoane în 20 de camere duble. „80 de lei este camera pe noapte, fără masă inclusă. Masa poate fi oferită doar la grupuri mari. Pentru sărbătorile de Paşti şi-a anunţat prezenţa un grup”, a spus Todică Iacob, părintele secretar al Mănăstirii Neamţ.

150-200 de lei pe noapte 

Dacă vă e dor de sărbătorile pascale petrecute în casa bunicilor, puteţi alege să vă petreceţi Paştele în pensiunile cochete din satele Mărginimii Sibiului. La cele de 3 şi 4 margarete scoateţi din buzunar între 150 şi 200 de lei pe noapte de persoană pentru cazare şi demipensiune, plus masa festivă de Paşti. Vă veţi delecta cu bucate alese pregătite în casă, cu renumitele brânzeturi din zona Sibiului dar şi cu plimbări în aer liber, peisajele fiind deosebit de frumoase. 

O alta alternativă poate fi staţiunea balneoclimaterică Bazna, renumită pentru turismul de sănătate. Aici, pentru 4 nopţi de cazare cu demipensiune şi masa festivă de Paşti, la o pensiune de 3 margarete, plătiţi 400 de lei de persoană. La complexul balnear din localitate aveţi piscină acoperită, dar şi în aer liber, dacă vremea va fi insorita, şi puteţi face diferite tratamente cu nămol şi ape sărate. 

Paştele în Cluj costă 600 de lei

Cel mai cunoscut loc de pelerinaj din Transilvania, mănăstirea Nicula, unde se află icoana făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare Maria, îi aşteaptă pe credincioşi pentru sărbătorile pascale. Circa 1.000 de oameni vin, în fiecare an, la slujba de Înviere de la Nicula. 

Localitatea se află la vreo 20 de minute de mers cu maşina din Gherla, iar în apropiere se află Stufărişurile de la Sic, cuoscute drept „Delta Clujului“.  Aria protejată reprezintă o zonă umedă în lunca văii Fizeşului alcătuită din mlaştini, iazuri şi luciu de apă, cu vegetaţie de stuf şi papură.  Acolo trăiesc specii de păsări rare precum buhaiul de baltă, cârsteii de baltă, cresteţii pestriţi, cenuşii şi stârcii pitici. De asemenea, la Nicula se poate vizita casa memorială dedicată lui Bartolomeu Anania, care a tradus aici Biblia şi şi-a scris o parte din memorii. 

În ceea ce priveşte cazarea, stareţul mănăstirii spune că lăcaşul are 60 de locuri de cazare gratuită şi că în fiecare an vin la Nicula, de Paşte, aproximativ o mie de oameni. Participă sâmbătă noaptea la slujba de Înviere, care se termină în jurul orei 4 dimineaţa.

La 3,7 kilometri de Nicula, în Gherla, un sejur de trei nopţi într-o cameră de două persoane la Hotelul de 3 stele Mariflor, costă circa 600 de lei. Preţul este de 310 lei la pensiunea Ioana.

300 de lei pentru un sejur în Bacău

Băcăuanii au o ofertă diversificată pentru a-şi petrece Paştele aproape de casă. Iar preţurile nu sunt piperate. Cele mai pitoreşti locuri, din zona de munte, aflată în vestul judeţului, pot deveni destinaţie pentru Sărbătorile Pascale cu o cheltuială minimă medie de 300 de lei de persoană, pentru un sejur de două nopţi şi trei zile. Proprietarii pensiunilor preferă să închirieze întreaga vilă grupurilor.

Un grup poate închiria Vila căţeluşei Napoka din Târgu Ocna cu doar 3.350 de lei, pentru trei nopţi, la un preţ de cazare de 75 de lei de persoană. Masa de Paşte poate costa 80 de lei pentru 5 persoane, dacă aceasta este achiziţionată de la Hotel Travel Europa, aflată la E 85. Oferta include salată boeuf, salam, cârnaţi, pastramă, kaiser, drob de miel, caş, ceapă verde, roşii, castraveţi, friptură de miel la gratar, sărmăluţe de porc, pască, cozonac de casă dar şi cartofi ţărăneşti la gratar. 

La acest material au participat Valentin David, Cristina Cîcău, Bogdan Nistor, Ionela Stănilă, Iulian Bunilă, Cosmin Carp, Ionel Albon, Dinu Zară, Bianca Sara, Ionuţ Benea, Ramona Găină, Remus Florescu, Adrian Boioglu, Mariana Iancu, Dana Mihai, Coman Florentin, Cosmin Andreescu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite