Legea amnistiei se întoarce
0Parlamentarii PSD plănuiesc să reintroducă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor legea amnistiei şi graţierii, după tentativa eşuată din „marţea neagră” a anului trecut
PSD nu a renunţat la proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, iniţiat de Mădălin Voicu şi de Nicolae Păun. Deputaţii social-democraţi se pregătesc să reintroducă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor din această săptămână legea care le-ar reda libertatea infractorilor cu pedepse mai mici de 7 ani şi, în plus, i-ar lăsa şi cu cazierul curat, ne-au declarat surse parlamentare.
Aleşii PSD vor să pună în practică scenariul de la sfârşitul anului 2013, din săptămâna premergătoare vacanţei parlamentare de Crăciun. Atunci, în „marţea neagră“, deputaţii au furişat proiectul pe ordinea de zi şi l-au scos numai la presiunea opiniei publice. Acum, în Săptămâna Mare, când toată lumea se pregăteşte de vacanţa pascală, deputaţii vor să-şi ducă opera la bun sfârşit. I-am întrebat pe aleşii PSD ce au de gând. Ioan Adam, membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, a negat ferm la început. „Domnule, sunteţi foarte tare dacă aveţi o astfel de informaţie, dar eu n-am auzit nicio discuţie despre aşa ceva. E noutate absolută“, a spus Adam.
Apoi, deputatul a arătat că PSD nu a îngropat definitiv legea amnistiei. „Ştiu că în acest moment se lucrează la nişte rapoarte, să vedem cât de aglomerate sunt penitenciarele, câte procese a pierdut România la CEDO, să vedem toate aceste date.Ţinând cont de aceste statistici, ne-am gândit să organizăm o conferinţă în care să dezbatem această problemă. Să invităm şi reprezentanţi ai CSM, ai Parchetului“, a spus Adam.
„Dacă intră, pică“
Cosmin Necula, un alt mebru PSD al Comisiei Juridice, spune că sunt şanse mici ca proiectul să primească aviz din partea comisiei, apoi să fie votat în plen chiar în această săptămână. „Nu cred că se va întâmpla asta. Sunt suficiente subiecte la comisia juridică, nu cred că avem timp să facem un raport“, a spus Necula. Liviu Pop, deputat PSD şi fost ministru al Educaţiei, a spus scurt: „Nu cred că va fi reintrodusă pe ordinea de zi, dar, totuşi, dacă intră, pică“.
De partea cealaltă, deputatul PNL Alina Gorghiu, tot din Comisia Juridică a Camerei, spune că a insistat ca acest proiect să fie discutat în comisie, pentru a fi respins, însă de fiecare dată s-a lovit de refuzul colegilor din PSD. „De câteva săptămâni insist ca acest proiect să fie discutat şi avizat negativ în comisia juridică, însă social-democraţii au refuzat să facă acest lucru. Nu m-ar mira să aibă un astfel de plan“, a spus Alina Gorghiu, care a avertizat că ne-am putea trezi din nou cu „marţea neagră“ din Parlament. „Mai întâi, proiectul trebuie să primească aviz în comisie, iar lucrările sunt programate pentru luni (n.r- astăzi) la ora 16.00. Marţi dimineaţă, ar putea fi trecut pe ordinea de zi pentru dezbateri, apoi, după 12.30, ar urma să primească votul final. Acesta ar fi calendarul legii“ a spus Alina Gorghiu.
Ce spune legea
Proiectul de lege prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum şi pedepsele cu amenda, aplicate de instanta de judecată. Totodată, legea pentru care insistă PSD amnistiază infracţiunile pedepsite cu închisoare până la 7 ani inclusiv. Amnistia este actul de autoritate publică prin care legiuitorul, pentru anumite infracţiuni, acordă clemenţă totală şi necondiţionată, ca şi cum fapta nu ar fi fost comisă. Făptuitorii rămân cu cazierul curat şi nu suportă nici o consecinţă pentru faptele lor. Graţierea înseamnă doar iertarea de la executarea pedepsei.
Citeşte şi:
Banditism de stat în Parlament. Ce scrie în legea pentru eliberarea corupţilor. Dedicaţie pentru Năstase. Parlamentarii pregătesc să voteze o scandaloasă lege de amnistiere şi de graţiere, în urma căreia poate fi distrusă toată lupta împotriva corupţiei din ultimii opt ani. O cohortă de demnitari judecaţi sau condamnaţi pentru corupţie scapă de puşcărie, iar unii dintre ei rămân şi cu cazierul curat. „Adevărul” vă arată cum ar urma să „lucreze” această lege în folosul infractorilor cu gulere albe
Parlamentul pune la cale graţierea corupţilor. Deputaţii Mădălin Voicu (PSD) şi Nicolae Păun (Partida Romilor) recidivează cu un scandalos proiect de lege, pe care au mai încercat să-l pună pe agenda Parlamentului şi în toamna anului trecut
Amnistia: obiectiv prioritar al programului secret de guvernare. Devine pe zi ce trece tot mai evident că proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, care a fost la un pas de a fi votat în „marţea neagră”, nu a fost un episod trecător, o zgoandă de-a lui Zgonea, o pierdere temporară a raţiunii din partea deputaţilor, datorată condiţiilor grele de muncă (noaptea, pe furiş). Ci e un obiectiv prioritar din programul secret de guvernare. Iar Crin Antonescu, cu sadism şi răbdare, a început desecretizarea.
Antonescu: Ponta minte când spune că eu am iniţiat legea amnistiei. Este scandalos. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că premierul Victor Ponta a minţit ieri în plenul Parlamentului când a spus că "Relu Fenechiu şi Crin Antonescu au propus legea amnistiei".