FOTO Depozitul de fiinţe umane. Umilinţele la care sunt supuşi bolnavii internaţi la psihiatrie în Gura Văii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavi ţintuiţi la pat, saltele rupte, băi dezafectate şi multă mizerie. Aşa poate fi descrisă secţia de psihiatrie din Gura Văii, judeţul Mehedinţi, instituţie în care sunt închise 50 de persoane cu dizabilităţi intelectuale. Semnalul de alarmă asupra condiţiilor de coşmar în care sunt adăpostiţi foştii orfani a fost dat de Centrul de Resurse Juridice, care a efectuat o vizită inopinată în urmă cu câteva zile.

La scurt timp după ce ONG-ul a sesizat condiţiile improprii în care sunt ţinuţi pacienţii, oficiali de la Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi, judeţ pe raza căruia se află instituţia, au precizat că vor demara o anchetă. 

Poartă hainele timp de o săpămână 

Vizita inopinată care a scos la iveală neregulile nu a fost însă prima vizită făcută de reprezentanţii CRJ. Aceştia au mai fost în instituţie în 2009, când au semnalat, din nou, neregulile, tuturor instituţiilor care au legătură într-un fel sau altul cu centrul de la Gura Văii. Cu toate acestea, la opt ani distanţă, niciun fel de măsuri nu au fost luate. Ba dimpotrivă, condiţiile par să se fi înrăutăţit, după cum precizează CRJ într-un raport. 

image

„Condiţiile de viaţă sunt primitive şi degradante, saloanele sunt pavate cu ciment sau cu ciment acoperit cu linoleum învechit, degradant, sunt dotate cu paturi metalice, dispun de ferestre degradate şi prevăzute cu gratii metalice. Unele saloane au noptiere metalice, degradate, insalubre. Paturile ruginite au saltele vechi, degradate şi murdare”, se arată în document. 

Potrivit sursei citate, pacienţii nu dispun de haine personale, ci majoritatea poartă aceleaşi haine timp de o săptămână şi nu folosesc pijamale, fiind nevoiţi să doarmă în aceleaşi haine pe care le poartă peste zi. 

W.C-uri turceşti, sursă de infecţie 

Totodată, în centru există W.C.-uri turceşti, degradate, ruginite, şi locuri de spălare. Însă, între locurile de spălare nu există niciun fel de separare, arată CRJ. 

De asemenea, din cei 50 de pacienţi, 25, care au retard mental sever au nevoie de un reprezentant legal. „Aproape toate fişele de consimţământ informat cu privire la internare sunt semnate inclusiv de pacienţi, chiar dacă ei nu au înţeles ce au semnat efectiv. Pentru spital a fost suficient să existe o semnătură pe aceste documente ca să considere că este în regulă şi că pacienţii şi-au dat acordul cu privire la internare”, au precizat reprezentanţii CRJ. 

image

Un singur televizor într-o cutie de lemn

În ceea ce priveşte activităţile în care sunt implicaţi pacienţii, acestea lipsesc cu desăvârşire, conform raportului citat. Există, totuşi, două încăperi denumite cluburi. Într-una dintre ele, întunecoasă, sunt 15 scaune, însă nefolosite, aşezate unul pentru altul, şi un televizor, aşezat într-o cutie de lemn. 

Televizorul este, de fapt, unica posibilitate a pacienţilor de la Gura Văii de petrecere a timpului. Al doilea club este o sală goală în care sunt dispuse, de-a lungul pereţilor, o bancă de lemn şi un ansamblu unitar de câteva scaune. „Nu există nicio altă dotare”, evidenţiază raportul.

Raport de Monitorizare Gura Vaii - CRJ by Claudia Spridon on Scribd

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite