Explozie de cazuri de rujeolă în Europa. Avertizmenul OMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa se confruntă cu o nouă creştere a cazurilor de rujeolă, după ce boala a revenit în mai multe ţări. Acesta este avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care lansează în acelaşi timp un apel pentru intensificarea vaccinării.

Mai exact, OMS menţionează 89.994 de cazuri de rujeolă în 48 de ţări europene în primul semestru din 2019, mai mult decât dublu în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut (44.175) şi deja mai multe cazuri decât în tot anul 2018 (84.462). „Revenirea transmiterii rujeolei este îngrijorătoare. Dacă nu reuşim să stabilim şi să menţinem o acoperire vaccinală ridicată în fiecare comunitate, copiii şi adulţii vor resimţi suferinţe inutile, iar unii dintre aceştia vor fi condamnaţi la o moarte tragică”, a avertizat Günter Pfaff, preşedintele Comisiei regionale pentru verificarea eliminării rujeolei şi rubeolei. 

În Regatul Unit, au fost semnalate 953 de cazuri în 2018 (489 de la 1 ianuarie 2019), în timp ce în Grecia au fost identificate 2.193 de cazuri (28), 1.466, în Albania (475) şi 217 în Republica Cehă (569). „Fiecare dintre aceste ţări reprezintă un exemplu de acoperire vaccinală naţională extrem de ridicată. Nu este vorba aşadar despre ţări unde sistemele (de sănătate) sunt în mod special deficiente”, a arătat Kate O'Brien, directoarea departamentului de vaccinări din cadrul OMS.

„Cred că este un semnal de alarmă pentru lumea întreagă: nu este suficient să se ajungă la o acoperire naţională ridicată, trebuie făcut acest lucru în fiecare comunitate şi în fiecare familie”, a adăugat aceasta.

România a înregistrat 34 de cazuri noi într-o săptămână

România nu a fost ocolită de noile cazuri de rujeolă. Alte 34 de cazuri nou-confirmate au fost raportate în ultima săptămână, în şapte judeţe şi în Bucureşti. Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 18.179, din care 64 de decese.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în perioada 26-30 august au fost 16 cazuri în Braşov, şapte în Teleorman, cinci în Bucureşti, două în Giurgiu şi câte unul în Dolj, Ilfov, Mehedinţi şi Mureş.

Cum se transmite rujeola - o boală mortală

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Se transmite de obicei prin contact direct sau pe calea aerului şi duce la infecţii ale căilor respiratorii, afectând apoi întregul organism. În Europa, cea mai mare parte a persoanelor afectate au vârsta de sub 19 ani (60% dintre cazuri).

Rujeola a fost declarată eliminată în 35 dintre 53 de ţări din regiune şi este epidemică în 12 ţări, printre care Franţa şi Germania, state în care vaccinarea va deveni obligatorie începând din martie 2020. Austria şi Elveţia au îndeplinit statutul de boală „eliminată” după ce au „demonstrat întreruperea transmiterii continue timp de cel puţin 36 de luni”.

Nu există un tratament curativ al rujeolei, dar poate fi prevenită prin administrarea a două doze de vaccin, potrivit OMS, care a evaluat la peste 20 de milioane numărul deceselor evitate la nivel global în perioada 2000-2016 datorită vaccinării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite