Explicarea şi promovarea discursului unionist în 2018: nu lovim în valorile oamenilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unirea se poate face dacă un număr suficient de cetăţeni se vor convinge că aceasta este calea corectă. În acest sens este însă imperios necesar să avem un discurs unitar şi să nu atacăm valorile în care oamenii cred. De aceea, în acest articol, prin consultarea cu factorii implicaţi, vă propunem un discurs pentru anul 2018, un discurs care să ducă la Unire.

Acest articol se adresează cu precădere cetăţenilor-voluntari implicaţi energic în Unirea celor două state româneşti. Există la acest moment o implicare energică şi susţinută pentru promovarea acestui deziderat, dar am ajuns într-o etapă ce necesită o anumită corectare de discurs.

Pentru unii o să pară ciudat că exprimăm public acest lucru, însă acţiunile se petrec foarte repede şi este necesar să folosim mijloacele media pentru a promova mai departe mesajele cu care să venim către cetăţeni.

Pornim de la premiza că avem aproximativ 30-40% din cetăţeni care deja sunt convinşi să voteze Unirea. Avem alţi 30% ce doresc a fi convinşi şi restul se vor lăsa greu convinşi.

Principiul de la care se pleacă este următorul: nu se atacă valorile în care cred oamenii.

Oamenii au anumite preconcepte formate de-a lungul anilor şi pe care nu le poţi anula. Spre exemplu că sunt moldoveni. Unioniştii nu au negat niciodată acest lucru, ci au spus chiar: moldovenii sunt şi ei români, precum moldovenii din Iaşi, Vaslui, Piatra Neamţ... Aceasta este abordarea cu care vom merge şi mai departe.

Orice discuţie în contradictoriu cu cei care se opun ideii trebuie să fie evitată dacă ea se desfăşoară în cadrul privat. Discutaţi despre Unire. Dacă ea nu este acceptată direct atunci veniţi cu acţiuni indirecte, cu modele. Unirea nu se poate impune cu forţa.

Voi oferi mai jos doar câteva exemple:

Raportarea la Federaţia Rusă şi Vladimir Putin

Există o relativă greşeală făcută până la acest moment: punerea în opoziţie a României-Unionismului cu Federaţia Rusă şi Vladimir Putin.

În Republica Moldova, o parte importantă din populaţie este încă ataşată unor sentimente pozitive faţă de Federaţia Rusă. La acest moment, Vladimir Putin este un preşedinte respectat de către ruşi, indiferent de care este propaganda occidentală cu privire la rolul său în consolidarea statului.

Unioniştii nu trebuie să atace Federaţia Rusă şi nici pe Vladimir Putin, în cel mai rău caz trebuie să existe abţinere. Vladimir Putin este un simbol pentru aproape o treime din populaţia Republicii Moldova. Orice atac la adresa lui reprezintă un atac la adresa credinţelor celor pe care dorim să îi convingem de schimbare. Este evident că nu asta este calea. Mai mult decât atât, atunci când se poate scoate ceva bun, mai ales în favoarea unionismului, atunci acest lucru trebuie făcut.

Spre exemplu: Vladimir Putin şi Federaţia Rusă nu au avut niciodată un discurs antiunionist, iar acesta este adevărul. Că poate au fost întreprinse acţiuni împotriva acestui curent, asta este altceva, dar nu prin discursul public.

Putin este iubit, deci nu daţi în Putin. Rusia este iubită, deci nu daţi în Rusia.

Raportarea la guvernarea pro-europeană

O parte semnificativă din factorii implicaţi în viaţa politică a cetăţii fac parte din partidele politice pro-europene. Aici vorbim şi despre primari.

Observăm însă că un număr important din aceştia au votat, ei şi majoritatea consilierilor, o declaraţie de Unire cu România. Acest lucru arată că în interiorul partidelor pro-europene există un puternic curent unionist. El va trebuie să devină majoritar iar acest lucru se va face prin înţelegere şi curtarea factorului politic.

Să nu confundăm partidele cu liderii, ci cu oamenii.

Astfel că: mesajul principal este acela de  a scoate în evidenţă faptele bune în relaţia cu România dar mai ales declaraţiile unioniste ale liderilor politici pro-europeni. Trebuie să încetăm să mai criticăm pe cei care au o schimbare de discurs.

Nu putem să ne dorim mai mulţi unionişti dar când aceştia fac acest lucru să îi acuzăm de perfidie. Abordarea este greşită. Schimbarea înseamnă acceptare şi astfel trebuie eliminată orice critică asupra celor care se exprimă public pe subiect.

Dacă dai în partidele de guvernământ, pui în opoziţie unionismul cu membrii acelor partide, mulţi dintre ei unionişti. Acest lucru nu trebuie să se întâmple.

Apoi, noi considerăm că există calea de vot în Parlament a Unirii. Acest lucru se poate face decât dacă acceptăm şi noi o schimbare de opinie. Avem 63 deputaţi moldoveni cu cetăţenie română. Acest lucru nu trebuie criticat deoarece cetăţenia este un drept. Mai mult decât atât: trebuie să susţinem această idee în sens pozitiv, în speranţa că în viitor vom avea cel puţin 63 de voturi pentru Unire.

Raportarea la Partidul Socialiştilor

Un procent important din populaţia Republicii Moldova se asociază cu acest partid ca urmare a dezamăgirii generale. Însă aceşti cetăţeni trebuie convinşi.

Un model de abordare în acest sens este următorul: socialiştii reprezintă o masă importantă, oameni simpli şi sinceri, cu încredere şi speranţa de mai bine. Ei vor, ca şi ceilalţi, un trai mai bun. La nivel de vârf însă, acest partid a fost acaparat de o mafie ce are drept principal scop exploatarea în continuare a societăţii prin corupţie. De aceea, se impune o reformare a partidului socialist pe model european căci în cele din urmă socialiştii vor ca şi noi un trai mai bun.

Deci nu dăm în socialişti, dar putem da în cei care au acaparat conducerea centrală şi care folosesc oamenii şi membrii de partid ca masă de manevră pentru apărarea unor interese meschine, personale.

Dodon nu este reprezentantul Federaţiei Ruse. Vladimir Putin s-a dezis de acesta din cauza lipsei calităţilor politice. Dodon este doar reprezentantul propriilor interese, al unui grup de interese meschine şi doar pretinde că este susţinut de Federaţia Rusă, fapt rămas nedovedit. Prin stilul său politic face mai mult rău imaginii Federaţiei Ruse în Republica Moldova deoarece realizează o asociere disproporţională cu valoarea statului din Est.

Partidele Unioniste

Nu trebuie să existe absolut nici o critică asupra partidelor unioniste, absolut asupra nici unuia. De asemenea, partidele unioniste trebuie să se oprească în a se ataca reciproc căci acest lucru le slăbeşte în faţa electoratului.

Cel mai sigur, în toamnă toate vor merge la alegeri sub o platformă politică Unionistă comună. Aşa cum au stat alături pe scenă, tot aşa vor găsi soluţii să stea alături în campanie.

Observ o încercare de atacare a PL, având în vedere că acesta este un partid important, cu care o bună parte din unionişti se identifică. Acest lucru nu este benefic, ba chiar este cumva contrar Unionismului. Având cele de mai sus trebuie ca în cel mai rău caz să se evite orice discurs negativ între reprezentanţii acestor partide.

Puteţi mai mult? Faceţi mai mult şi criticaţi mai puţin.

Apoi: în toamnă, vor, nu vor, doar împreună au şanse să ia peste 20% din voturi. Dacă ele merg separat mai mult de jumătate din ele se vor pierde.

Alegerile din toamnă reprezintă planul D al Unirii, dar despre acest lucru într-un alt articol.

Limba rusă

Limba rusă este un drept al cetăţenilor care gândesc în această limbă, un aport semnificativ la cultura noastră naţională, adică cea din care va face parte minoritatea rusă.

Nu cereţi oamenilor să renunţe la limbă. Discutaţi cu ei, iar atunci când nu ştiu bine limba română, să o faceţi în rusă. Am observat o încercare de genul: să ne înveţe limba. Nu este în regulă această abordare. Fiecare cetăţean are dreptul să îşi conserve identitatea. Lăudaţi limba rusă, lăudaţi marile scrieri, de valoare universală, făcute în limba rusă.

Am vrut să dau doar câteva exemple şi sunt sigur că ideea a fost înţeleasă. Am decis să folosim platforma adevarul.ro pentru a transmite acest mesaj deoarece majoritatea voluntarilor se informează constant de aici, fiind o platformă ce permanent a promovat corect acţiunile desfăşurate în ultimii 10 ani.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite