Esenţialul săptămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul gazelor poate rămâne acelaşi
Preţul gazelor poate rămâne acelaşi

Cifre 12 milioane de euro a costat fiecare kilometru din porţiunea de 42 de kilometri a autostrăzii Bechtel, inaugurată marţi. Această lucrare este cel mai scump proiect de infrastructură din ultimele decenii.

Preţul gazelor poate rămâne acelaşi

Preţul gazelor naturale livrate pentru populaţie poate fi menţinut la acelaşi nivel şi după data de 1 ianuarie 2010, deşi compania E.ON România solicită scumpirea acestora cu 15%, a declarat Petru Lificiu, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE), citat de agenţia News In. Lificiu a mai spus că până la mijlocul acestei luni, Autoritatea va lua o decizie finală privind preţul gazelor naturale de la 1 ianuarie 2010.

Orăşenii reduc cheltuielile de Sărbători

Peste 50% din românii care locuiesc în oraşele cu mai mult de 100.000 de locuitori vor cheltui mai puţini bani pentru Sărbători, comparativ cu 2008, relevă un studiu realizat de Mednet Marketing Research Center. Bugetul mediu alocat de locuitorii marilor oraşe pentru Crăciun şi Revelion ajunge la 1.523 de lei. Pentru alimente, românii vor să cheltuiască în medie 556,13 lei, sumă mai mică decât în 2008 pentru 47,6% din respondenţi.

Reportofon

" Medicii care refuză vaccinul împotriva gripei noi reprezintă un pericol pentru pacienţi (...). Nu ştiu cum, după ani de medicină, poţi recomanda ceva ce nu e bazat pe o demonstraţie ştiinţifică. "
Raed Arafat,
SUBSECRETAR DE STAT ÎN MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

Raed Arafat

La noi

Decembrie, ultimul tur: românii îşi aleg astăzi preşedintele

SĂRBĂTOARE. Ziua Naţională a României a fost sărbătorită marţi cu parade militare, depuneri de coroane la monumentele eroilor, spectacole şi ospăţuri populare. Peste 10.000 de oameni au asistat la parada militară desfăşurată la Arcul de Triumf din Capitală. La Alba Iulia au avut loc schimbarea gărzii din cetatea Albei şi un ceremonial special, cu salve de tun. Tot aici, pentru servirea mesei populare au fost pregătite 21.000 de sarmale şi 1.500 de litri de vin. Ziua României a fost sărbătorită şi la Chişinău, pentru prima oară în ultimii zece ani.

ALEGERI. Băsescu sau Geoană? Vom afla răspunsul la această întrebare la sfârşitul zilei. După ce a doua fază a campaniei electorale s-a transformat într-o luptă surdă, chiar violentă, între taberele celor doi candidaţi, astăzi românii sunt aşteptaţi la vot, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale (foto mare, dreapta).

GRIPĂ. Virusul gripei A(H1N1) nu a suferit mutaţii în România, până în prezent fiind realizate la Institutul Cantacuzino două secvenţieri (analize) ale acestuia, al căror rezultat a fost negativ, a anunţat miercuri prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Acesta a adăugat că vaccinul împotriva gripei noi asigură protecţie şi în cazul mutaţiilor semnalate în mai multe ţări. Până acum, nouă ţări au semnalat mutaţii ale virusului A(H1N1): Ucraina, Franţa, Italia, Norvegia, Brazilia, China, Statele Unite, Japonia şi Mexic.

Vot

În lume

Protecţie europeană pentru turiştii care fac rezervări online

AMENDAMENT. Cetăţenii bulgari care împrumută sume de peste 10.000 de leva (peste 5.100 de euro) de la prieteni, rude şi companii private ar putea fi obligaţi să le declare, începând de anul viitor. Potrivit site-ului Novinite.com, măsura face parte dintr-o serie de amendamente legislative care vor fi supuse votului parlamentului. Noile reguli se vor aplica şi celor care acordă împrumuturi mai mari de 10.000 de leva.

PROIECT. Călătorii care îşi rezervă singuri vacanţele pe internet, optând pentru zboruri, hoteluri, închirieri de maşini, vor beneficia de o protecţie financiară sporită dacă operatorii nu asigură serviciile respective, conform unui proiect de revizuire a legilor europene (foto mare, dreapta). În prezent, doar cei care îşi rezervă anumite pachete turistice au dreptul la despăgubiri dacă operatorii dau faliment, informează BBC.

TRUPE. Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat marţi mobilizarea accelerată a 30.000 de militari suplimentari în Afganistan. El a dat asigurări că în următoarele 18 luni trupele vor începe să se întoarcă acasă. Contingentul american din Afganistan va ajunge la aproximativ 100.000 de bărbaţi şi femei, de trei ori mai mult decât atunci când Obama a fost învestit în funcţie în ianuarie. În schimb, trupele americane din Irak sunt tot mai aproape de retragerea totală, etapă prevăzută pentru sfârşitul anului 2011. SUA dispun în prezent de 115.000 de militari în Irak.

Turisti
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite