Epidemie de viespi. 20 de minute pe România TV

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am renunţat la televizor acum vreo 9 ani. Când văd televizor deschis la cineva acasă, mă holbez de parcă n-am televizor acasă. E fascinant. Cu gândul ăsta am scris această observaţie, partea politică fiind în subsidiar. Am decis să mă uit pe România TV. Am auzit că acolo e treabă.

Am prins 20 de minute. Întâi mă izbesc burtierele. Uau.

Nu ştiu dacă a intrat termenul ăsta în limbajul uzual, dar burtiera este centura grafică pe care apare ceva text la televizor. Probabil că oamenii s-au obişnuit cu ele, dar astea sunt imense şi galbene, cam 25% din ecran. Întâi încasez o rafală de burtiere galbene cu dungi negre, venite ca viespile din stânga ecranului, dimpreună cu un sunet ferm de trântit. 1 burtieră la 2 secunde. Mitralieră. N-ai exact timp să le citeşti, dar sunt perseverente şi (foarte) lizibile. Iată-le:

Abuzurile sistemului | Mărturii uluitoare

Cum intră DNA în viaţa privată | Dezvăluirile momentului

Acuzaţii de fapte grave | Abuzurile din puşcării

Urmează | Demnitari importanţi, victime

Imaginile şi declaraţiile | Ascunse de propaganda iohanistă

Abuzurile sistemului | Un nou act scandalos

Judecătorii abonaţi la execuţile DNA | Creat prin fapte ilegale

Apoi urmează un răgaz de 1 minut complet, în ploaia de viespi. Bombardamentul se opreste o vreme pentru face loc unei singure burtiere, mai semeţe: Imediat: documentul care arată că Iohannis a făcut evaziune fiscală. Din când în când mai apare un montaj cu toate declaraţiile şocante făcute de Klaus Iohannis. Nu aş fi crezut - anul trecut, de exemplu - că Iohannis şi şocant ar putea să convieţuiască în aceeaşi propoziţie. Neimaginatul se întâmplă. Apoi intră un reportaj de investigaţie jurnalistică de top despre aparentul meci al preşedintelui cu ANAF-ul, acasă la Sibiu. I se face socoteala la nuntă, case şi meditaţii lui Iohannis.

În platou e Ciutacu, poza lui Cristoiu (surprins cu gura uşor deschisă, în direct prin telefon), Mitică Dragomir şi doi alţi domni cu părul alb. Profesore, tu câte case ţi-ai luat din meditaţii? Zi tu, Mariuse. Gelule! Mitică Dragomir frânează brusc: Ghinion. Nu pot să răspund la întrebarea asta. Gelule! [...] Bietu' Coldea, câte a făcut şi cât de jignit a fost.

Protagoniştii îşi spun pe nume, ba chiar se strigă îndelung dacă interlocutorul nu răspunde. Lui Ciutacu pare să-i vină înapoi nişte ardei umpluţi din când în când, sau ceva. Au o tovărăşie care seamănă cu mica uneltire a corporatiştilor care sunt conştienţi că lucrează pentru un Gigant fără scrupule, dar care tolerează împreună mizeria în schimbul unui salariu confortabil. Apoi încep să exploreze argumente pentru Gigant.

E interesant că pe cât de hilar pare din exterior tot acest tablou, pe atât de pamfletar şi părtinitor poate fi perceput din interior. E greu să râzi după 2 ani de expunere prelungită la epidemia de viespi. Până la urmă, ajung la tine, chiar şi fără să-ţi dai seama. Viespile poartă cu ele vreo 15 mesaje atent şlefuite, toate respectând brief-ul de direcţie întocmai. Repetate, acestea se lipesc de spatele creierului şi se ascund acolo. Nu stau foarte mult în spate şi ţâşnesc să se exprime cu prima ocazie. De dimineaţă, după micul dejun, sughiţi crezând că puşcăriaşii ar trebui eliberaţi şi că Ghiţă e băiat bun. În acel moment, infecţia preia frâiele minţii victimei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite