Elena Udrea a "pierdut" 300.000 USD pentru Năstase şi Bitner

0
Publicat:
Ultima actualizare:

vila din Dorobanţi, Elena Udrea s-a căsătorit la New York cu Dorin Cocoş, ceremonie oficiată de un alt om de casă al lui Năstase, consulul din aceea perioadă Gheorghe Dimitrescu.Vladimir

vila din Dorobanţi, Elena Udrea s-a căsătorit la New York cu Dorin Cocoş, ceremonie oficiată de un alt om de casă al lui Năstase, consulul din aceea perioadă Gheorghe Dimitrescu.
Vladimir Doicaru, fiul fostului şef al spionajului extern Nicolae Doicaru, cel care a fost evacuat din imobilul cu pricina împreună cu familia după retrocedarea ilegală, acuză o afacere controlată de la un capăt la altul de către fostul premier Adrian Năstase. Familiei Doicaru i-au fost confiscate toate bunurile strânse de-a lungul a trei generaţii. Ei au dat în judecată statul român acuzând încălcarea drepturilor omului.
Casa din Nicolae Velescu se află în spatele vilei din Jean Texier nr. 4 a familiei Năstase.
Rolul Elenei
Elena Udrea a fost ultima "verigă" a celor doi intermediari din strada Nicolae Velescu nr. 3 din zona Calea Dorobanţi. Vila a fost retrocedată ilegal lui Mihai Joldea Iorgulescu, fără acte de proprietate. Acesta vinde proprietatea la 13 octombrie 2001 lui Costel şi Eugenia Onoriu. Obiectul tranzacţiei îl constituiau cei 240 metri pătraţi de teren şi construcţia formată din subsol, parter, etaj şi mansardă. Preţul tranzacţiei a fost de 175.000 USD, mult subevaluat faţă de preţul de piaţă estimat de specialiştii imobiliari. De altfel, Onoriu a fost "proprietar" foarte scurt timp. El a cumpărat la 23 octombrie 2001 şi a vândut Elenei Udrea la 10 februarie 2002, adică la nici patru luni. A "câştigat" 40.000 USD în urma acestei tranzacţii, vânzând cu 210.000 de dolari. Udrea vinde, la rândul ei, la 11 decembrie 2003, cu 215.000 USD către firma Arch Business Group. Preţul de piaţă al vilei era la aceea vreme de circa 550.000 USD, adică o "pierdere" pentru Udrea de 335.000 de dolari.
Oamenii lui Năstase
Deşi imobilul a fost vândut prin doi intermediari, de mai mult timp acolo se află în scripte sediul S.C. Arch Business Group, o firmă controlată de familia Dana şi Adrian Năstase. De altfel, şi în perioada în care Elena Udrea a "deţinut" vila, acolo se afla sediul firmei, fapt confirmat şi de contractul de vânzare-cumpărare. În acte, Arch era condusă la aceea vreme de două prietene ale soţiei fostului premier. Cele două apar şi în povestea Centrului Naţional de Învăţământ Turistic, unde au primit un contract de asociere substanţial de la fostul ministru al turismului, Dan Matei Agaton. O afacere în care apare şi Dan Plumb, soţul unui alt om de casă al familiei Năstase, Rovana Plumb. La firma "Turism, Hotel and Restaurant Consulting Group SRL" acţionar majoritar este Luminiţa Spiridon, cea care a fost până de curând "administator unic" la S.C ARCH Business Group. Spiridon este rudă cu Marieta Anastasescu, avocata mătuşii Tamara şi a lui Alexandru Bitner, omul de casă al familiei Năstase şi consilierul imobilar al Tamarei Cernasov. Anastasescu deţine unul din etajele vilei din Zambaccian a familiei Năstase şi a fost implicată în multe privatizări care au avut loc în perioada în care Adrian Năstase a fost premier. Luminiţa Spiridon este prietenă cu Dana Năstase de peste 30 de ani, la fel ca şi Viorica Rondelli, asociată în firma de turism, dar şi care recent a devenit acţionarul majoritar Arch Business Group. Tabloul se închide cu prezenţa lui Alexandru Bitner, cel care nu lipseşte din niciuna din afacerile familiei Năstase, şi despre care se spune că "supervizează" afacerile din această firmă.
O nouă casă în constelaţia Bitner-Năstase
Adrian Năstase este acuzat că prin interpuşi a reuşit să pună mâna pe vila din calea Dorobanţi. Acuzaţia vine de la familia lui Vladimir Doicaru, fost chiriaş în imobilul din strada Nicolae Velescu nr. 3, apartamentul 3. Este vorba de fiul fostului director al Departamentului de Informaţii Externe (DIE) al Securităţii, generalul Nicolae Doicaru. În 2001, familia Doicaru este evacuată, bunurile au rămas confiscate şi în ziua de astăzi, iar casa ajunge prin doi intermediari la o firmă controlată de prietenele Danei Năstase. Doicaru spune că toate apelurile sale din justiţie nu au avut nicio finalitate deoarece Adrian Năstase ar fi intervenit personal pentru muşamalizarea cazului. Retrocedarea a fost făcută de echipa "celebrei" judecătoare Georgeta Stoican, aflată în închisoare pentru mai multe împroprietăriri dubioase în zona zero a Capitalei. În poveste apar şi alţi magistraţi acuzaţi de-a lungul timpului că ar face parte din "mafia imobiliară", printre care amintim pe Tatiana Zorilă şi Titus Marius Maravela.
Imobilul a fost retrocedat lui Mihai Joldea Iorgulescu fără certificat de moştenitor. Dar nu numai atât. Mihai Iorgulescu şi fratele său au mai obţinut şi retrocedarea altor imobile în sectorul 1 al Capitalei. Vladimir Doicaru reclamă că retrocedarea a făcut parte "dintr-un sistem de tip mafiot, creând aparenţa unor proceduri legale, derulate cu sprjinul unor magistraţi corupţi, care au scos din proprietatea publică imobile situate în zone de lux ale Capitalei".
În cazul imobilului din Nicolae Velescu, Mihai Joldea Iorgulescu obţine o hotărâre pentru evacuarea lui Vladimir Doicaru, dar nu a celorlalţi membri ai familiei acestuia, adică a Adrianei şi a lui Vlad Nicolae Doicaru, soţia, respectiv fiul. De fapt, cei doi nu au avut nici măcar un proces cu fraţii Iorgulescu. Acest lucru nu a contat deloc, fiind luaţi pe sus cu brutalitate. Evacuarea a fost făcută de firma Bronec, despre care Evenimentul Zilei a scris că ar fi controlată de Nicu Gheară, dar care s-ar afla şi sub influenţa Danei Năstase. Nu s-au întocmit procese verbale de inventariere a bunurilor evacuate şi nici proces de custodie.
"Cheia" afacerii a fost executorul judecătoresc Vasile Popa, implicat în numeroase afaceri imobiliare ilegale. De altfel, Popa a şi fost cercetat într-un dosar alături de Georgeta Stoican.
Vladimir Doicaru s-a dus, împreună cu avocatul său, cu jalba pe la mai toate instituţiile statului care îi puteau face dreptate. Sorin Stanciu, consilierul fostului preşedinte Iliescu, l-a primit de patru ori. Stanciu a aflat că, de fapt, povestea retrocedării imobilului în care a locuit familia Doicaru îl are în spate pe un om de care nu se putea atinge nimeni la acea vreme.
Presiunile fostului premier
La un moment dat, Doicaru reuşeste să ajungă şi la fostul ministru al justiţiei, Rodica Stănoiu. Doicaru îi prezintă cazul şi cere cercetarea executorului judecătoresc Vasile Popa. Ministrul, după analizarea cazului, îşi dă avizul pentru cercetarea penală a acestuia, dar adresa nu mai "pleacă" a doua zi la Parchet. Explicaţia lui Doicaru: un telefon de la "superiorul" ministrului Stănoiu. De altfel de Vasile Popa nu s-a atins nimeni, cu toate că avea mai multe dosare penale, inclusiv cele în care a fost implicată judecătoarea Georgeta Stoican. În cele din urmă a murit. Mai mult chiar, dosarul 1606/2002 de la Parchet, referitor la cazul Velescu, a dispărut şi nu este de găsit nici în ziua de astăzi. De acesta ar fi trebuit să se ocupe procurorii, însă aceştia au ţinut dosarul "la sertar", conform lui Doicaru.
Fostul PNA, actualul DNA, a fost sesizat în legătură cu revendicările ilegale. În 4 noiembrie 2002, acesta precizează că aceste fapte nu sunt de competenţa sa, cu toate că în dosar este vorba de magistraţi şi funcţionari publici.
Poziţia familiei Năstase
Bogdan Rădulescu, avocatul familiei Năstase, ne-a făcut următoarele precizări: "Din informaţiile pe care domnul şi doamna Năstase le deţin, societatea comercială Arch Business este interesată în realizarea unui proiect imobiliar. Dumnealor cunosc acest lucru pentru că această societate a făcut o ofertă de cumpărare şi pentru imobilul proprietatea Danei Năstase din strada Jean Texier nr. 4. Nici domnul, nici doamna Năstase nu au fost şi nu sunt asociaţi în această societate. Nici domnul Năstase, nici doamna Năstase nu au avut şi nu au nici un drept de proprietate şi nici un altfel de drept din strada Nicolae Velescu nr. 3".

Elena Udrea: "Nu mai ştiu când am cumpărat şi vândut, dar nu am treabă cu Năstase"
"Nu am nicio treabă cu Adrian Năstase, l-am văzut pentru prima dată la alegerile din 2004, iar pe soţia lui nu o cunosc", a replicat Elena Udrea la întrebările ziarului Adevărul. Iniţial, ea a spus că nu îşi aminteşte despre o casă din strada Nicolae Velescu, dar, în cele din urmă, a recunoscut că a cumpărat-o. "Nu mai ştiu când am luat-o şi când am vândut-o. O luasem că voiam să mă mut acolo, dar am renunţat deoarece nu mi-a mers afacerea cu restaurantul de vis-a-vis şi nu aveam bani să investesc în ea deoarece stăteam cu chirie", povesteşte Elena Udrea. Ea mai spune că nu a stat niciodată acolo şi că a plătit preţul de piaţă de atunci. Nu îşi poate explica de ce în 2001 pe casă se cereau 550.000 USD şi a cumpărat-o cu 215.000 de dolari, şi spune să îi întrebăm pe foştii proprietari de ce au scăzut preţul. "Ăsta era preţul corect", insistă proaspătul membru al PD. Despre cumpărarea casei spune că a negociat "mult timp" cu familia Onoriu. "Ei voiau să vândă cu tot ce era în casă. Mobilă şi aparatură, şi pe mine nu mă interesa acest lucru", afirmă fosta şefă a cancelariei prezidenţiale. Adevărul a intrat în posesia documentelor de vânzare-cumpărare care indică însă că Elena Udrea a cumpărat proprietatea printr-o agenţie imobiliară, şi nu direct de la familia Onoriu. Ea recunoaşte că a închiriat casa înainte să o vândă. "Nu mă interesează cine a cumpărat şi a cui a fost. Am cumpărat ca de la privat la privat".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite