DOCUMENT Sistemul medical românesc este penultimul din Europa. România are „roşu pe linie” la opt indicatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul sanitar românesc este pe penultimul loc în Europa FOTO Adevărul
Sistemul sanitar românesc este pe penultimul loc în Europa FOTO Adevărul

Sistemul medical românesc ocupă penultimul loc în Europa, în urma noastră fiind doar Bosnia Herţegovina, unde calitatea serviciilor medicale este mai proastă decât cea din România. Aşa arată Indexul European al Sistemelor Medicale (EHCI), în care am fost depăşiţi de ţări precum Bulgaria sau Serbia. Autorităţile de la noi nu sunt surprinse de clasament şi pun rezultatele pe seama lipsei de finanţare din Sănătate.

Potrivit documentului prezentat la Bruxelles, România şi Serbia sunt singurele ţări din index care au „roşu pe linie” la opt indicatori: reducerea deceselor cardiovasculare, reducerea deceselor prin accident vascular cerebral, mortalitatea infantilă, rata de supravieţuire a bolnavilor cancer, anii de viaţă pierduţi prin deces ce putea fi prevenit, infecţiile cu MRSA (stafilococ auriu meticilino-rezistent), rata avorturilor şi depresia.

În ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, considerat „cel mai relevant indicator” din studiu, România este mult în urma mediei europene, cu 10 decese înregistrate la mia de naşteri. La polul opus se află Islanda cu doar doua decese la mia de naşteri, subliniază raportul.

„Sunt foarte multe de făcut. Un pas l-am făcut astăzi (marţi, n.r.) prin inaugurarea Centrului de Uronefrologie, încercăm să ne ridicăm la nivelul ţărilor europene. Având în vedere că foarte mulţi ani nu s-a investit în Sănătate, vă daţi seama că lucrurile necesită timp, necesită finanţare, dar încercăm să alocăm bani mai ales pe domeniile deficitare”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, cu privire la raportul european.

Bănicioiu: „Încercăm să aducem know-how-ul de afară”

La cea mai importantă categorie - „rezultatele tratamentelor”, România a acumulat 83 de puncte din 250, clasându-se pe ultima poziţie alături de Serbia, iar la capitolul „accesibilitate” (timpii de aşteptare pentru tratament), a primit 100 de puncte (din 225), fiind la acelaşi nivel cu Spania, Marea Britanie, Polonia şi Lituania şi înaintea Suediei şi Irlandei (câte 88 de puncte) şi a Bosniei şi Herţegovinei (75 de puncte), dar depăşită de toate celelalte ţări din index.

„Nu mă uimeşte acest clasament, tocmai acestea au fost şi temerile mele. Au existat discuţii pentru a îmbunătăţi ghidurile terapeutice, procedurile, pentru a le armoniza şi pentru a le aduce la nivelul colegilor din Uniunea Europeană. De aceea, în toate domeniile colaborăm mult mai mult şi încercăm să aducem tot know-how-ul de afară, inclusiv pe partea de medicamente”, a completat Nicolae Bănicioiu, prezent la inaugurarerea Centrului de Uronefrologie din Institutul Fundeni.

Experţi: Corupţia larg răspândită trebuie abordată

În rest, România a acumulat 63 de puncte din 150 la „gama de servicii şi extinderea acestora”, fiind doar înaintea Albaniei şi Bulgariei, 71 din 125 la "prevenţie" şi 52 din 100 la "farmaceutice", la aceste două categorii situându-se la acelaşi nivel cu Bulgaria şi Polonia, şi 83 de puncte din 100 la categoria "drepturile şi informarea pacienţilor".

Potrivit EHCI, în România s-au redus serviciile şi aşa insuficiente la care au acces pacienţii, iar calitatea este în general foarte slabă, anumite grupuri etnice beneficiind de îngrijiri şi mai proaste. „Principalele eforturi trebuie să vizeze restabilirea serviciilor de bază, îngrijirea maternală şi medicina generală. Exodul cadrelor medicale trebuie abordat, precum şi corupţia larg răspândită”, arată experţii.

În index se mai atrage atenţia că România trebuie, în primul rând, să reducă proporţia asistenţei spitaliceşti, mutând accentul pe îngrijirile ambulatorii. Astfel, cheltuielile sistemului ar scădea, iar rezultatele tratamentelor s-ar îmbunătăţi.

EHCI 2014 demonstează că, în ciuda crizei financiare, sistemul medical european în ansamblu continuă să se îmbunătăţească. Olanda, cu 898 de puncte, se menţine pe primul loc al clasamentului, fiind urmată de Elveţia (855), Norvegia (851), Finlanda (846) şi Danemarca (836).

Indexul european al sistemelor medicale 2014

Pe aceeaşi temă:

Banca Mondială: cirozele au crescut cu 80% în ultimii 20 de ani. Acestea sunt urmate de bolile de inimă şi diabet

Bărbaţii din Estul Europei şi Asia centrală mor mai repede decât femeile, arată cel mai recent raport al Băncii Mondiale. Acelaşi document relevă că bolile de inimă, ciroza şi diabetul sunt din tot mai frecvente în ultimele două decenii. Printre cauze se numără consumul excesiv de alcool, dietele nesănătoase şi fumatul.

RAPORT Radiografia sistemelor sanitare din Europa. România, la coada clasamentului

Un raport recent al Comisiei Europene arată că Grecia are 6,2 medici la mia de locuitori, fiind cea mai bine plasată ţară din Europa din acest punct de vedere. În acelaşi timp, România şi Slovacia se numără printre ţările codaşe, cu doar 2,5 medici la mia de locuitori, în urma lor fiind Polonia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite