De ce au fost răpuşi 120 de români de gripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
120 de români au murit din cauza gripei FOTO Adevărul
120 de români au murit din cauza gripei FOTO Adevărul

Gripa agresivă din acest an a răpus de cinci ori mai mulţi români decât în sezonul precedent. Deşi nu au declanşat o epidemie de gripă la nivel naţional, autorităţile atrag atenţia că românii încă vor da buluc în cabinetele medicilor de familie şi în spitalele de boli infecţioase şi în perioada ce urmează.

Manifestările bolii nu vor mai fi însă la fel de agresive ca cele din ultima lună. 119 români au murit în sezonul gripal 2017 - 2018, comparativ cu 27, câţi au murit în sezonul 2016 - 2017. 

„A fost o gripă agresivă, cu afectare puternică, mai ales la cei cu boli cronice. Numărul virozelor respiratorii şi cel al gripelor a depăşit cu mult numărul de cazuri din anii trecuţi. Dacă s-ar fi vaccinat mai multe persoane, numărul de îmbolnăviri ar fi fost mai mic. Inclusiv numărul de decese ar fi fost mai mic. Pe de altă parte, nu a existat un vaccin care să acopere şi mutaţia virusului B, cea care a făcut cele mai multe îmbolnăviri”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul de familie Gabriel Munteanu. 

Vaccinul a venit târziu şi în cantităţi insuficiente

Potrivit acestuia, Organizaţia Mondială a Sănătăţii emite, de regulă, o prevedere privind tulpinile virusului gripal care va circula în sezonul gripal în lunile martie-aprilie. Şi întârzierea cu care a demarat campania naţională de vaccinare antigripală a contribuit la numărul mare de decese, apreciază şi medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). 

„Serul a venit târziu şi în cantităţi insuficiente. Sigur, o parte din cazurile de îmbolnăvire au fost cu tulpină B, neacoperită de vaccin. Dar cea mai mare problemă e că le primim târziu şi sunt prea puţine. Vaccinul trebuie cumpărat de cei care nu sunt la risc şi ar trebui administrat în octombrie-noiembrie, nu în februarie-martie”, a arătat medicul de familie, adăugând că au mai fost perioade în care numărul de decese a depăşit 100 într-un sezon. 

„Odată la câţiva ani apar probleme. Şi nu a fost o epidemie adevărată, dacă am avea aşa ceva, ar fi murit cu miile”, a conchis preşedintele SNMF. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite