Cum au vrut parlamentarii să schilodească Legea antifumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Senatul a adoptat tacit o serie de modificări la Legea antifumat, prin care se înfiinţau aşa-numitele cluburi pentru fumători, Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor a dat aviz negativ proiectului.

Specialiştii în sănătate publică au salutat decizia Comisiei, mai ales că Ministerul Sănătăţii a precizat că orice modificare adusă legii antifumat nu vine în beneficiul populaţiei, ci dimpotrivă, sprijină industria tutunului şi agravează bolile provocate de acest viciu, între care astmul, cancerul la plămâni sau BPOC-ul. 

Concret, Comisia pentru Drepturile Omului a respins propunerea legislativă prin care se modifica legea antifumat, propunere prin care s-ar fi permis fumatul în spaţii închise amenajate, adică s-ar fi produs o revenire la vechea lege, cea dinainte de 2016. 

Mai precis, potrivit propunerii venite din parte deputatului Daniel Fenechiu, susţinută de 31 de parlamentari din partide diferite, fumatul era permis în camere special amenajate. 

Cinci milioane de fumători în România

„Mă gândesc că fiind cinci milioane de fumători ar fi necesară crearea unor asemenea spaţii în marele restaurante sau în cafenele, unde oamenii să aibă posibilitatea să fumeze”, a declarat profesorul Florian Popa, vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Senat.

Potrivit medicului, legea antifumat este încălcată chiar şi în prezent. „Şi atunci, ca să nu mergem nici pe lângă lege, nici împotriva ei, trebuie să le dai posibilitatea celor cinci milioane de fumători să fumeze”, a mai spus vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Senat. 

Pe de altă parte, psihologul Mihai Copăceanu e de părere că o lege mai permisivă i-ar determina pe cei care s-au lăsat de fumat în ultimele luni să se reapuce de viciu. 

„Un fumător înrăit şi dependent va fuma şi în ploaie şi pe ger. Totul depinde de tipul de fumător. Însă, dacă nu are un grad de dependenţă ridicat, el va renunţa la fumat. Dacă fumatul va fi interzis în maşina personală, oamenii vor fi revoltaţi la bun început, dar măsura nu este deloc rea, dimpotrivă. Fumatul la volan pune în pericol nu doar viaţa şoferului şi a celor din maşină ci şi a celorlalţi participanţi la trafic”, a spus specialistul. 

Strategie împotriva fumatului până în 2035

Numărul tot mai mare de decese cauzate de fumat, bolile cardiovasculare tot mai prezente în rândul tinerilor de 28 - 35 de ani, dar şi faptul că 5% din copiii de 11 ani au încercat să fumeze măcar o dată, au determinat autorităţile să pună la punct o strategie prin care fumatul în România să fie limitat aproape complet în următorii 20 de ani. 

Strategia este axată pe prevenţie şi îi vizează în primul rând pe copii, cei mai vulnerabili în faţa campaniilor agresive făcute de industria tutunului. Mai exact, se doreşte ca în anul 2035, ţinta asumată de Ministerul Sănătăţii, ţara noastră să aibă prima generaţie de tineri nefumători. Astfel, România se va alinia altor ţări europene, precum Franţa, Danemarca sau Irlanda.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite