Cum poate schimba crima din Caracal sistemul: universităţile care formează poliţişti, avocaţi, procurori şi judecători să-şi modifice planurile de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crimele din Caracal au declanşat un val de reacţii pe Internet, mai multe voci publice arâtându-şi indignarea pe sistemul românesc. Profesoara universitară de la Universitatea Bucureşti Oana Băluţă a postat luni seară un mesaj despre cum ar trebui prevenită şi combătută violenţa asupra femeilor.

„Mi-aş dori ca universităţile care pregătesc politişti, avocaţi, procurori şi judecători să îşi înţeleagă rolul pe care îl au sau îl pot avea în prevenirea şi combaterea violenţei asupra femeilor, să se uite în interior la ceea ce pot face şi să ia decizii la nivelul facultăţilor, al departamentelor în privinţa planurilor de învăţământ. Da, este posibil cu voinţă instituţională”, a precizat conf. prof. dr. la Universitatea din Bucureşti, Oana Băluţă.

„Nu previi şi nu combaţi violenta asupra femeilor fără să modifici planurile de învăţământ din facultăţile şi universităţile unde sunt pregătiţi poliţişti, avocati, procurori şi judecători.

Ar fi un act de responsabilitate ca aceste institutii să facă o analiză a planurilor de învăţământ, a fişelor disciplinelor şi să introducă macar teme în cadrul anumitor discipline. Aceste intervenţii minimale ar forma studenti care la finalul anilor de studiu, cand devin ”profesionişti” pe piaţa muncii, nu mai responsabilizeaza femeile pentru comportamentul agresiv al barbatilor, nu se mai îndoiesc de ceea ce spun femeile. Pe scurt, e necesar ca aceste instituţii să se străduiască să elimine percepţiile şi credintele misogine din profesie. Fiecare isi are propria contributie la moartea unor fete si femei.

Înţeleg revolta, furia, epuizarea, nevoia de identificare a vinovatilor, haideţi însă să vedem ce putem face substantial, constructiv. Nu ajunge doar revolta online si in fata MAI si a Guvernului. Nu ajunge sa vezi jurnalişti revoltaţi la rândul lor de dispretul si desconsiderarea faţă de fete şi femei.

Nu văd cum altfel sa schimbi raportarea la fete şi femei a politiştilor, a avocaţilor, procurorilor, judecatorilor fără intervenţii în formarea lor. Este atat de simplu. Doar voinţă la nivelul facultăţilor să fie”, a mai arătat profesoara pe pagina sa de Facebook. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite