Articol publicitar

Cum să îţi găseşti mai uşor un loc de muncă în Romania respectând nouă paşi simpli

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
advert

Găsirea unui loc de muncă se poate dovedi a fi extrem de dificilă în climatul economic actual (din păcate, în Romania nu a fost niciodată atât de uşor, dar acum parcă este mai greu ca niciodată). Sute de mii de tineri, dar şi persoane mai în vârstă încearcă, în fiecare moment, să găsească ceva care să li se potrivească sau măcar un loc de muncă legal, de unde să poată câştiga cinstit nişte bani.

Nu este însă uşor, dar daca parcurgi toţi paşii potriviţi, eşti flexibil şi dispus să încerci orice, parcă tot acest proces devine un pic mai uşor. De aceea am considerat că este important să întrebăm specialiştii care sunt paşii ideali de făcut de către cei care se afla în căutarea unui loc de munca. Iar răspunsurile au venit după cum urmează:

Dacă utilizezi un motor de căutare online, alege opţiunile de căutare avansată

Ştim ca cei mai mulţi dintre dumneavoastră îşi caută un job apelând la site-urile online, acolo unde angajatorii postează cele mai noi oferte de locuri de muncă. Însa, dacă nu ştii să refuzi din start ceea ce nu ţi se potriveşte şi să setezi doar acele oferte care sunt pe domeniul tău, s-ar putea ca toata căutarea să fie lungă şi dificilă. Majoritatea site-urilor de profil au posibilitatea de a alege doar acele locuri de munca dintr-un anumit domeniu, care se încadrează intr-un anumit interval de plată sau care sunt în jurul oraşului în care locuieşti. Astfel, nu vei risca să nu vezi pădurea din cauza copacilor şi te vei bucura de şansa de a găsi mai repede o oferta pe placul tău.

Nu aplica pentru fiecare job care îţi iese în cale

Nu este o idee buna să încerci să depui CV-uri sau scrisori de intenţie la nişte firme care nu au oferte bune pentru tine. De cele mai multe ori, vei găsi ceva într-un domeniu în care nu eşti calificat. Pe de altă parte, daca firma caută oameni fără experienţă sau studii în domeniu şi propune chiar cursuri de calificare, situaţia se schimba şi poţi aplica, pentru că vei concura cu alţi oameni fără experienţă. Aşadar, este bine să fii flexibil, dar doar atunci când acest lucru este în avantajul tău şi nu când totul înseamnă o mare pierdere de timp.

Să nu încetezi să aplici pentru un job nou daca eşti chemat la un interviu

Angajatorii se hotărăsc destul de greu pe cine să angajeze, dar, după un interviu, multe persoane se gândesc ca locul de munca ar putea fi al lor, aşa ca renunţă să mai caute ceva. Şi aşa trece timpul si, după o luna, afla ca nu au fost angajaţi. Astfel, se vor găsi din nou în aceeaşi situaţie, doar ca de data această vor avea o luna pierduta. Deci, chiar daca eşti chemat la interviu, nu înceta să trimiţi CV-uri, pentru că niciodată nu se ştie când vei găsi ceva mai bun în timpul în care aştepţi un răspuns. Şi daca primeşti doua pozitive în acelaşi timp, angajatorul nu se va supăra daca îl refuzi, având şi alte soluţii la dispoziţie.

„Vinde-te cât poţi de bine”

Scrisoarea de intenţie şi CV-ul trebuie să fie cât mai complete şi cât mai bine scrise. Până la urmă, acesta este primul contact pe care îl vei avea cu angajatorul si, în funcţie de el, vei putea să fii trecut în etapa următoare a concursului.

advert

Indiferent de job-ul dorit, un CV bun, cu informaţii relevante, este de mare ajutor. La fel şi scrisoarea de intenţie, care relevă angajatorului planurile tale, abilităţile de comunicare şi posibilităţile de dezvoltare pe viitor. În acelaşi timp, însă, nu este bine nici să exagerezi, pentru ca la interviu discrepanţa va fi enormă, lucru pe care nici o firmă nu şi-o doreşte.

Aminteşte de toate experienţele tale

Mulţi se plâng de faptul ca angajatorii caută doar persoane cu experienţă si, pe de-o parte, chiar aşa şi este. însă experienţă nu tine doar de locurile de muncă full time pe care le-ai avut pana în prezent, ci şi de cele part time, de stagiile de pregătire, voluntariat, internship sau cursurile de învăţământ sau de calificare. Cu alte cuvinte, orice experienţă contează, daca este una relevanta domeniului în care aplici. Acestea trebuie să fie trecute în CV şi poţi insista asupra lor şi la interviu. Exista cele mai mari şanse să fii mai calificat decât alţi concurenţi, dar nici măcar să nu îţi dai seama de acest lucru.

Fii tu însuţi la interviu

Dacă, pe de-o parte, prezentarea ta ar trebui să fie cât mai bună, pe de alta parte, nu ar trebui nici să exagerezi, pentru ca asta se cunoaşte după ce vei fi angajat. Esenţial este să fii tu însuţi, pentru că, dincolo de experienţă, angajatorii caută oameni cinstiţi şi sinceri, în care să poată avea încredere. Dacă prezintă o imagine prea “frumoasă”, neconformă cu realitatea, ei îşi vor da seama de asta şi, cel mai probabil, vor alege un candidat care are mai mult de oferit din acest punct de vedere. Şi, totuşi, asta nu înseamnă ca nu trebuie să te pregăteşti, din toate punctele de vedere.

Afişează o ţinută îngrijită şi ai grija la detalii

La un interviu pentru un loc de munca nu se întârzie, pentru ca aşa vei crea din start o impresie proastă. În plus, ţinută trebuie să fie una ok, curată şi îngrijită. Daca nu îţi doreşti un post de manager sau unul care necesită o ţinută formala, poţi alegi şi nişte haine casual (adică blugi, un tricou sau, poate, mai bine,  cămaşă), dar tot trebuie să fii cât de cat elegant şi îngrijit. Angajatorii nu caută doar profesionişti la costum (mai ales în domenii în care nu este nevoie), dar hainele potrivite arata că te preocupi de tine şi că eşti interesat să te faci plăcut de ceilalţi. O atitudine cordială şi prietenoasă este, de asemenea, importantă. Nimănui nu îi plac oamenii care vorbesc prea mult, dar nici cei care nu o fac deloc, comunicarea fiind şi ea printre cele mai importante elemente la un interviu de angajare.

Nu spune nimic de rău despre foştii angajatori

Este ultimul lucru pe care cei care fac interviul îşi doresc să îl audă. Cine vrea să angajeze o persoana care bârfeşte şi care se plânge mereu de ceea ce i se întâmpla? Spiritul de echipa şi decenţa sunt importante, aşa că, indiferent de modul în care te-ai despărţit de fostul job, acesta este în trecut. Tu ţi-ai făcut treaba acolo şi asta este tot ceea ce contează. Aşa că, la interviu, insistă pe lucrurile bune, pe ceea ce ştii să faci şi pe ceea ce ai invăţat, şi mai puţin pe experienţele neplăcute.

Nu refuza nici oferte din străinătate

In general, locuri de muncă în România se găsesc mai uşor, dar nu sunt singurele variante, mai ales nu pentru cei tineri (în cazul persoanelor mai în vârstă, responsabilităţile sunt altele). Cu alte cuvinte, dacă apare oportunitatea de angajare într-o ţară occidentală, domeniul este bun şi salariul pe măsura, nu ar trebui să refuzi.

Mai mult decât atât, acum există oferte pe perioade determinate, ceea ce înseamnă că poţi scoate nişte bani şi apoi te poţi întoarce liniştit în tara. Un site important cu oferte locale dar şi internaţionale este Capitaljobs, unde poţi găsi locuri de munca pentru toate oraşele importante, dar şi pentru Franţa, Germania sau Anglia. În plus, joburile disponibile sunt din domenii diverse, iar multe dintre ele sunt pentru posturi care presupun studii superioare şi oferă salarii foarte atractive.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite