Cum se fură în sistemul sanitar românesc: un medic a prescris 100 de reţete pe zi, spune ministrul Dan Nica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemele informatice le permit autorităţilor să vadă cât se fură în sistem FOTO Adevărul
Sistemele informatice le permit autorităţilor să vadă cât se fură în sistem FOTO Adevărul

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a declarat că sistemul pe care l-a pus în funcţiune la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îi permite să vadă raportările şi cum se fură. „Este incredibil!”, a declarat Nica, în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată la Pro TV.

Dan Nica a declarat, în contextul în care vorbea de informatizarea instituţiilor, că în România marea problema este evaziunea fiscală, care „în continuare este mare şi greu de depistat”. El a precizat că poate da un exemplu cum să fie depistată evaziunea fiscală.

Nica a dat ca exemplu în acest sens un medic care a prescris 100 de reţete pe zi, cât este media ultimelor trei luni, şi un altul care a dat 38.000 de trimiteri pe lună.
 
„Un medic care a prescris 100 de reţete pe zi, media în ultimele trei luni. Altul care a prescris 38.000 de trimiteri pe lună. Un pacient care a beneficiat pe lună de 100.000 de euro şi pe primul trimestru al acestui an de 500.000 de euro pentru medicamente prescrise compensat”, a spus Nica, precizând că se cunosc numele medicilor, numele pacientului şi de la ce farmacie a luat medicamentele compensate.

Nica a mai spus că există dosarul electronic al pacienţilor şi acesta trebuie extins.

„S-a făcut un prim pas. Să nu credeţi că este uşor", a adăugat Nica. Întrebat cine se opune la extinderea acestor sisteme informatice, Nica a spus că „doar cei care nu înţeleg sau cei care se tem de aceste sisteme”.

„Cei care nu înţeleg, nu înţeleg faptul că dacă vor fi mai mulţi bani, vor fi mai mulţi bani şi pentru a plăti mai bine un medic să fie în ţară, şi vor fi mai mulţi bani pentru medicamente. Ce se întâmplă acum este că o parte din sumele de bani care erau ori pentru medicamente, ori ca să plătim mai bine medicii să nu mai plece din ţară sunt furaţi”, a adăugat ministrul Dan Nica.

Undă verde pentru dosarul electronic al pacientului, începând din 2014

Dosarul Electronic de Sănătate (DES), sistemul care va integra datele medicale relevante despre fiecare asigurat, va deveni operaţional la începutul anului 2014. Dosarul electronic „va completa modernizarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate, uşurând atât munca medicilor, cât şi interacţiunea pacienţilor cu casele de asigurări”, a declarat Doru Bădescu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Conform acestuia, dosarul electronic al pacientului va contribui la prevenirea fraudelor din sistemul sanitar, va asigura o bază concretă pentru politicile de sănătate la nivel naţional şi va creşte calitatea serviciilor medicale de care beneficiază românii.

CNAS a anunţat că proiectul ”Dosarul electronic al pacientului” a fost deblocat. Pe data de 20 februarie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a clarificat ca neîntemeiată şi ultima din cele 28 de contestaţii depuse de diverşi participanţi la licitaţia din 11.11.2011, decizia de stabilire a câştigătorului fiind irevocabilă.

Dosarul electronic al pacientului face parte din proiectele strategice pentru care CNAS şi-a asumat implementarea, conform strategiei de e-Sănătate promovată de Comisia Europeană.

Reţeta electronică şi cardul de sănătate, elemente importante ale informatizării Sănătăţii

Un alt element al informatizării îl constituie reţeta electronică, mecanism devenit obligatoriu începând cu luna ianuarie 2013. Până în prezent, ce mai mare parte a medicilor de familie aflaţi în relaţie contractuală cu CNAS prescriu reţete în format electronic.

În ceea ce priveşte cardul naţional de sănătate, el a fost demarat ca proiect pilot în judeţul Arad, primul beneficiar al documentului fiind un veteran de război.

Potrivit dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), cardul naţional de sănătate nu va fi distribuit de medicii de familie, deşi legislaţia actuală prevede acest lucru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite