Criza de sânge a mobilizat România. Număr-record de donatori în Capitală, cei mai mulţi din ultimii 20 de ani
0Criza de sânge din spitale i-a determinat pe bucureşteni să meargă dis-de-dimineaţă la Centrul de Transfuzii din Capitală pentru a dona sânge. Peste 300 de oameni au donat, numărul acestora fiind cu 40% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. De asemenea, militarii români au donat şi ei sânge, iar studenţii o vor face luni, în cadrul unor campanii de ajutorare.
Potrivit doctorului Doina Goşă, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, doar în primele trei ore de la deschiderea centrului, 300 de oameni aşteptau să doneze sânge. Astfel, vineri, în Capitală a fost înregistrat un număr-record de donatori, cel mai mare din ultimii 20 de ani, a spus Doina Goşă.
De asemenea, pentru a veni în ajutor cadrelor medicale care au ajuns să amâne operaţii din lipsa sângelui, militarii au pus bazele unei campanii umanitare „Sacrificiul impune respect” şi au donat sânge. Concret, au donat sânge peste 100 de militari şi asta doar în Bucureşti, la Centrul de hematologie transfuzională din incinta Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.
100 de militari, printre donatori
„Prin această campanie, desfăşurată până la sfârşitul anului 2014, militarii Armatei României doresc să conştientizeze publicul asupra nevoii de respect şi preţuire care se cuvin veteranilor, răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la acţiuni militare, precum şi să promoveze voluntariatul şi creşterea coeziunii sociale în jurul unor proiecte care vizează valori fundamentale ale statului”, se arată într-un comunicat de presă.
De asemenea, pentru a răspunde crizei acute de sânge cu care se confruntă spitalele, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a făcut un apel către studenţi, încurajându-i să doneze începând de luni, 25 august.
În cadrul campaniei, membrii organizaţiilor studenţeşti vor răspunde apelului şi se vor prezenta la sediile centrelor de transfuzii pentru a dona sânge.
Cinci miniştri au donat sânge
Cinci miniştri din actualul guvern au mers joi să doneze sânge după apelul făcut în acest sens dat fiind deficitul de sânge din spitale în perioada de vară.
Concret, miniştrii Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, de Externe, Titus Corlăţean, Finanţelor, Ioana Petrescu, Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi Justiţiei, Robert Cazanciuc, au mers, joi, să doneze sânge, după apelul făcut în acest sens dat fiind deficitul de sânge din spitale în perioada de vară.
Condiţiile pentru donatori
-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
-greutate peste 50Kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii -chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-să nu fi sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine
Concret, donatorii nu trebuie să fi suferit de una din următoarele boli:
-hepatită (de orice tip)
-TBC
-sifilis
-malarie
-epilepsie si alte boli neurologice
-boli psihice
-bruceloză
-ulcer
-diabet zaharat
-boli de inimă
-boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer
LISTA CENTRELOR DIN ŢARĂ UNDE PUTEŢI DONA SÂNGE
Operaţii amânate din lipsa sângelui
Spitalele din Bucureşti au nevoie în această perioadă de mai mult sânge pentru intervenţiile chirurgicale, dar numărul donatorilor a scăzut. Doar la Spitalul Sfântul Pantelimon au fost amânate cinci operaţii din lipsa sângelui. Autorităţile fac un apel pentru donarea voluntară.
Spitalele româneşti se confruntă cu o criză de sânge fără precedent, motiv pentru care ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a făcut un apel la populaţie şi a încurajat donarea voluntară de sânge.
Deşi colecta de sânge nu este mai mică decât în perioada similară a anului precedent, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, doctorul Doina Goşă, spune că a crescut cererea spitalelor. De exemplu, doar în ultima săptămână, la Spitalul Pantelimon din Bucureşti au fost amânate cinci operaţii pe secţia de ortopedie din lipsa sângelui.
„S-au cerut 177 de unităţi şi s-au primit doar 45 de unităţi. Prin urmare, au fost cazuri în care s-au amânat intervenţiile chirurgicale în cursul acestei săptămâni. În privinţa grupelor de sânge, cel mai mare deficit îl înregistrăm la grupele 0 negativ şi AB pozitiv”, a explicat doctorul Fiorella Mitoiu, purtătorul de cuvânt al spitalului.
Întotdeauna e nevoie de mai mult sânge
Pe lângă Spitalul Pantelimon, unităţile sanitare unde se „consumă” cele mai mari cantităţi de sânge sunt Spitalul Universitar, Spitalul Bagdasar Arseni, Spitalul Fundeni şi Spitalul Floreasca. La acesta din urmă, şapte persoane au mers ieri, dis-de-dimineaţă, în centrul de donare pentru a dona.
„Nu s-a pus problema să amânăm operaţii, stocul este comparabil cu cel din zilele trecute şi urmează să mai primim, în funcţie de necesităţi. Întotdeauna avem nevoie de mai mult sânge, dar vom monitoriza mai atent modul în care este folosit, având în vedere şi apelul făcut de ministrul sănătăţii”, a adăugat şi doctorul Bogdan Opriţa de la Spitalul Floreasca.
60 de spitale, aprovizionate de centrul bucureştean
Directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, doctorul Doina Goşă, spune că instituţia pe care o conduce primeşte colectă şi de la centrele din zonă, respectiv Piteşti, Buzău sau Prahova. „Altfel, nu am face faţă. Sunt 60 de spitale pe care le aprovizionăm cu sânge, aici fiind incluse şi spitalele private. Spre exemplu, sunt operaţii la care nu poţi anticipa de cât sânge ai nevoie dacă apar şi complicaţii”, a precizat Goşă, explicând că lunea şi vinerea se prezintă mai multe persoane la centrul de donare.
Unităţile sanitare se confruntă cu o criză majoră de sânge, în condiţiile în care în această perioadă numărul celor care donează este cu 20 - 25% mai mic decât în mod normal. „În această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate”, a spus şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Traseul donatorului
Persoanele care vor să doneze sânge se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colectează sânge. Aici prezintă actul de identitate la recepţie şi completează un chestionar. Următoarea etapă o constituie triajul medical, care presupune şi examenul clinic. În funcţie de rezultatul analizelor, li se comunică dacă pot sau nu dona sânge.
Pe aceeaşi temă:
Operaţii amânate din lipsa sângelui
Spitalele din Bucureşti au nevoie în această perioadă de mai mult sânge pentru intervenţiile chirurgicale, dar numărul donatorilor a scăzut. Doar la Spitalul Sfântul Pantelimon au fost amânate cinci operaţii din lipsa sângelui. Autorităţile fac un apel pentru donarea voluntară.
Criză de sânge în spitalele vasluiene: operaţiile care nu sunt urgenţe, amânate
Din cauza numărului redus de donatori şi stocurilor foarte mici de sânge la Spitalul de Urgenţă din Vaslui sunt amânate intervenţiile chirurgicale. Unitatea sanitara nu mai are pe stoc sange din grupa A negativ. Cadrele medicale recomandă rudelor pacienţilor internaţi în spital să doneze sânge.
120 de militari ai Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” donează sânge în sprijinul bolnavilor
În urma apelului Ministerului Sănătăţii, lansat în mass-media naţională, referitor la criza de sânge transfuzabil în care se află acesta, militarii Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” s-au alăturat campaniei de donare de sânge.