Criză de sânge în Capitală din cauza caniculei: operaţii amânate şi pungi de sânge aduse din vestul ţării. Unde puteţi dona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgii sunt nevoiţi să amâne operaţii din cauza lipsei sângelui FOTO Adevărul
Chirurgii sunt nevoiţi să amâne operaţii din cauza lipsei sângelui FOTO Adevărul

E criză de sânge în Capitală din cauza concediilor, astfel că Centrul de Transfuzii Bucureşti a ajuns în situaţia de a solicita pungi de sânge din Arad sau Oradea. Totodată, s-a făcut un apel către chirurgi, să amâne operaţiile programate astfel încât să poată fi asigurate urgenţele. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că va organiza în cursul săptămânii următoare o campanie prin care să fie stimulată donarea de sânge.

E din nou criză de sânge la Centrul de Transfuzii Bucureşti, unde vin foarte puţini donatori în această perioadă. Din acest motiv, directorul medical al Asociaţiei Spitalelor din Municipiul Bucureşti a precizat că vor fi făcute campanii pentru stimularea donării de sânge, o primă astfel de campanie va demara săptămâna viitoare.

„Am observat că este criză de sânge. Mai ales în perioada verii, tradiţional apare această neplăcere. De aceea am luat decizia ca săptămâna viitoare, primăria Capitalei, prin ASSMB, Centrul de Tineret, cu sprijinul Ambulanţei Bucureşti-Ilfov, să organizeze o acţiune prin care să se stimuleze donarea de sânge, prin care să vină cât mai mulţi tineri, persoane care îndeplinesc condiţiile medicale pentru a dona sânge, să îi ajute pe bolnavii care au nevoie de transfuzii”, a declarat Gabriela Firea, la comandamentul de combatere a efectelor caniculei organizat la primăria Capitalei. Firea s-a declarat convinsă că „gestul primăriei va fi urmat şi de alte instituţii, pentru a nu mai avea criză de sânge în Bucureşti şi în ţară".

„A scăzut foarte mult numărul donatorilor, iar cererile spitalelor au rămas constante. Nu putem să acoperim necesarul. Inclusiv centrele de transfuzii din jurul Bucureştiului ne dau mai puţin sânge decât în mod obişnuit. În perioadele bune recoltăm sânge de la 270 de donatori zilnic, acum numărul lor a scăzut la 170 sau chiar mai puţin. Avem nevoie de sânge, de donatori cu Rh negativ, de donatori cu donări repetate, de donatori la prima donare. Se amână operaţii din cauza lipsei sângelui”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzii Bucureşti.

Condiţii în care poţi dona 

Pentru a dona, o persoană trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, să cântărească peste 50 de kilograme, să aibă puls regulat, tensiunea arterială între 100 şi 180 de mmHg, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni. În cazul femeilor, acestea nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau la menstruaţie şi să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării. O altă condiţie este ca potenţialul donator să nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. 

Unde poţi dona sânge:

1. La sediul CTSMB

2. La centrele mobile de donare organizate în Bucureşti (la instituţii, întreprinderi,campusuri universitare etc)

3. Centrul Mobil de Donare de Sânge

Traseul donatorului de sânge la sediul CTSMB

  • Pasul 1: Deplasarea la sediul CTSMB (Str. Dr. Caracas Constantin nr. 2-8 , Sectorul 1, Bucureşti / Mobil: 0745 34 32 35 / Program primire donatori: L-V / 7.30-13.30)
  • Pasul 2: Identificarea donatorului/potenţialului donator: prezentarea actului de identitate la Recepţia CTSMB. Se completează chestionarul de autoexcludere de către donator şi se semnează. Se repartizează automat donatorul la cabinetul de consultaţii.
  • Pasul 3: Dirijarea donatorului/ potenţialului donator în cabinetul de consultaţii: evaluarea chestionarului de autoexcludere de către asistentul medical, măsurarea greutăţii şi a temperaturii şi înregistrarea în baza de date, convorbire medicală predonare - discuţie confidenţială, care asigură că donarea nu prezintă nici un risc, atât pentru donator cât şi pentru primitor, examenul clinic propriu-zis, control biologic predonare (determinare Hb, glicemie, determinare grup sanguin, Rh), E.K.G la nevoie, validarea consultaţiei medicale
  • Pasul 4: îndrumarea donatorului selecţionat (considerat apt pentru donarea de sânge) către compartimentul recoltare
  • Pasul 5: Donarea propriu-zisă: colectarea unei cantităţi de sânge de 450ml în timp de 8-10min

Beneficiile donării de sânge 

Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, iar imunitatea şi rezistenţa organismului la şocuri creşte. De exemplu, dacă un donator va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici să-I salveze viaţa acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Riscul de paralizie şi de accident vascular scade cu 30% odată cu donarea de sânge. Studiile au arătat că donatorii de sânge fideli au o incidenţă de infarct cu mult mai mică decât persoanele care nu donează sânge. 

Ce pot primi donatorii

Donatorii de sânge primesc în ziua în care donează:

• 7 tichete de masă

• zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire pentru studenţi şi militari, în ziua donării

• decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face recoltarea sângelui.

• reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite