UPDATE Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre. Dragnea: „Debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile menţin avertizarea cod portocaliu de inundaţii pentru Dunăre, aceasta fiind valabilă până pe 26 mai, ora 18.00, pe sectorul aval Porţile de Fier - Zimnicea. Vizate sunt judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. De asemenea, membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă s-au reunit la Palatul Victoria.

UPDATE Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat după comandamentul de urgenţă de la Guvern că debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metricubi pe secundă până pe 22 mai, iar viitura va staţiona 4-5 săptămâni în România, existând un risc nu de depăşire a digurilor, ci de rezistenţă a acestora.

De asemenea, acesta a precizat că s-au primit mai multe informaţii contradictorii de la statele vecine.

„Au venit foarte multe informaţii contradictori din Serbia şi din Bosnia şi din cauza faptului că evoluţia meteorologică a fost <<sălbatica>>”, a precizat Dragnea.

Totodată, Dragnea a precizat că în urma datelor primite scenariul era unul destul de rău.

„Averizările solicitate nu ne transmiteau date care să ne convingă că sunt reale. În paralel am cerut din Ungaria, pentru că au fost perioade, inclusiv vineri noapte, când primeam date care creau scenariu destul de rău pentru România. La un moment dat se prognoza 17.200 de metri pe secundă a debitului Dunării, ceea ce ar fi însemnat că ar fi depăşit digurile şi trebuia să evacuăm zeci de localităţi”, a mai arătat Liviu Dragnea. 

Însă, vicepremierul a arătat că debitele prognozate sunt mult mai mici.

„Astăzi, avem ca prognozate debitele care sunt în jurul a 13.500 de metri pe secundă, debit la care se estimează că se va ajunge la 22 mai şi nu mai avem varianta de a se depăşi digul, în schimb avem această viittură care va staţiona pe teritoriul românesc între 4 şi 5 săptămâni. Nu mai avem riscul să depăşească digul, în schimb avem nişte riscuri generate de rezistenţa digului. Digurile de-a lungul Dunării sunt de două zile sub observaţie pe toată lungimea din România, pentru a se afla dacă apar eroziuni", a mai arătat vicepremierul.

În acest sens, Liviu Dragnea a spus că sunt pregătiţi peste 1 milion de saci de nisip şi cu toate lucrurile necesare.

În cazul digului digului de apărare a bălţii Ialomiţa, Dragnea a precizat că surparea a ajuns la 14 metri, însă, astăzi vor fi trimise utilaje care vor pune bolovani mari de piatră pentru a acoperi zona afectată.


Totodată, o avertizare de Cod portocaliu de inundaţii va intra în vigoare începând de 19 mai, ora 6.00, pe Dunăre pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier - Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) - judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman).

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat zile trecute că o creştere a debitului Dunării şi o eventuală rupere a digului de apărare a bălţii Ialomiţa, care a început să se surpe în ultimele zile, poate genera inundarea segmentului de autostradă Piteşti-Cernavodă, a conductelor Conpet, două linii de înaltă tensiune CNE şi linia CFR Bucureşti-Constanţa.

Dragnea:  Ar putea fi probleme pe Dunăre

Pe de altă parte, vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat că dacă Dunărea va creşte se aşteaptă o viitură puternică.

„Avem o situaţie extrem de serioasă, unde cer tuturor instituţiilor şi celorlalte structuri o implicare rapidă, şi anume la digul de apărare a bălţii Ialomiţa. Începând de marţi, din dig s-au surpat aproape 8 metri, au mai rămas 10 metri din dig. Dacă Dunărea va creşte - se aşteaptă o viitură puternică - şi dacă acest dig se rupe, există riscul serios să se inunde Autostrada A2, pe segmentul Piteşti-Cernavodă, conductele de transport ale societăţii Conpet, două linii de înaltă tensiune care merg la centrala nucleară Cernavodă, precum şi calea ferată Bucureşti-Constanţa", a spus Dragnea.

Oficialul a arătat că este nevoie urgent de 3-4 barje cu câte 1.000-1.500 tone de piatră mare care să fie pusă la dig şi de planşee pe o lungime de cel puţin 150 metri, explicând că acesta este punctul cel mai vulnerabil.

Stare de urgenţă în Bosnia şi în Serbia, ţări unde inundaţiile au provocat moartea a mai multe persoane

Autorităţile din Serbia şi din Bosnia-Herţegovina au instituit joi stare de alertă, cauza acestor decizii fiind inundaţiile cu care se confruntă, cele mai grave din ultimii 120 de ani, potrivit agenţiei Reuters.

Cinci persoane s-au înecat în Serbia, iar alte câteva mii au fost evacuate. Cele două ţări au cerut ajutor umanitar din partea comunităţii internaţionale.

„Este cea mai gravă catastrofă naturală care a avut loc vreodată în Serbia. Nu doar în ultimii 100 de ani, ci din toată istoria”, a declarat premierul sârb, Aleksandar Vucici, într-o conferinţă de presă.

Situaţia în ţară

BUZĂU: Mănăstirea Răteşti, afectată de alunecările de teren

Zeci de măicuţe de la o mănăstire din judeţul Buzău au fost evacuate, vineri după-amiază, după ce dealul de sub aşezământ a luat-o la vale cu tot cu chilii. Pereţii au crăpat şi riscă să se prăbuşească, iar autorităţile au oprit curentul electric şi gazele pentru că alunecarea a pus în pericol reţelele. Cele 40 de măicuţe cu vârste cuprinse între 30 şi 90 de ani, care locuiau în mănăstire, au fost mutate temporar la aşezământul de batrâni al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, construit în vecinătate. 

VRANCEA: Militarii au scos mâlul din casele inundate ale localnicilor din Răstoaca şi Milcovul

În localităţile Răstoaca şi Milcovul apele râului Milcov s-au revărsat şi au inundat ieri nu mai puţin de 21 case şi 220 curţi. 75 de militarii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” au acţionat pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii.

VASLUI: Pericol la un baraj: pompierii au intervenit pentru obturarea unei breşe

Ploile torenţiale din ultimele zile au pus în pericol stabilitatea barajului din localitatea Gugeşti, comuna Boţeşti. Pompierii, sprijiniţi de 20 voluntari din comună, au amplasat 250 de saci cu nisip  şi dulapi din lemn, pentru obturarea unei breşe din digul lacului de acumulare.

SUCEAVA: Drumuri şi gospodării din numeroase localităţi au fost  afectate de inundaţii

La o primă estimare, inundaţiile de joi au afectat opt poduri, 19 podeţe, cinci punţi pietonale, jumătate de kilometru de drum judeţean, 55 de kilometri de drumuri comunale, doi kilometri de drum forestier, 30 de kilometri de reţea stradală, 28 de hectare de culturi agricole, 70 de hectare de păşuni şi fâneţe şi 15 fântâni.

TÂRGU-JIU: Patru gospodării din Bolboşi au fost inundate, iar comunele Alimpeşti, Cătunele şi Slivileşti sunt afectate de alunecări de teren

Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în comuna Bolboşi. În satul Ohaba au fost inundate patru gospodării, două hectare de grădini cu legume şi patru solarii, aproximativ 12 ha de teren agricol ca urmare a revărsării pârâul Jilţu Mic. O situaţie deosebită se înregistrează şi în comuna Slivileşti, unde un drum comunal din satul Miculeşti s-a surpat pe o lungime de şapte metri.

Pe aceeaşi temă:

METEO Meteorologii au emis atenţionări de Cod galben de ploi valabile până joi seara. Mai multe râuri sunt sub Cod portocaliu de inundaţii

Două atenţionări de cod galben de ploi au fost emise astăzi de meteorologi. Acestea sunt valabile de marţi seară până joi seara, perioadă în care sunt aşteptate ploi însemnate cantitativ, dar şi răciri ale temperaturilor. Hidrologii au emis o avertizare de portocaliu şi una de cod galben de inundaţii pentru mai multe râuri din patru judeţe din sud-vestul ţării, valabile în perioada 14 mai ora 00.00 – 16 mai ora 18.00.

METEO Prognoza pe două săptămâni. După ploile din următoarele zile, vremea se încălzeşte şi vom avea până la 28 de grade Celsius

Până pe 15 mai temperaturile vor scădea în toată ţară, însă de la sfârşitul acestei săptămâni şi până pe 23 mai vremea se va încălzi în toată ţara, maximele ajungând până la aproape 28 de grade Celsius. Specialiştii anunţă că va mai ploua până pe 15-16 mai, perioadă pentru care au fost emise şi Coduri de precipitaţii abundente, dar după această perioadă cantităţile de precipitaţii fiind slabe.

METEO Cum va fi vremea în următoarele trei luni: în mai va fi capricioasă, însă iunie şi iulie vor fi călduroase şi secetoase

Meteorologii anunţă că în luna mai vom avea parte de o vreme călduroasă şi ploioasă, cu temperaturi apropiate de cele normale. În lunile iunie şi iulie va fi foarte cald, maximele situându-se peste cele normale. De asemenea, cantităţile de precipitaţii care vor cădea în cele două luni de vară prognozate vor fi mici, sub valorile normale ale perioadei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite