UPDATE Cod galben de inundaţii în nouă bazine hidrografice. Specialiştii au emis şi Cod galben de vânt şi ploi pentru mai multe judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii au emis Cod galben de vreme rea FOTO Adevărul
Specialiştii au emis Cod galben de vreme rea FOTO Adevărul

Atenţionarea Cod galben de inundaţii emisă luni seara de hidrologi pentru nouă bazine hidrografice din cinci judeţe este valabilă până marţi, la ora 16.00. De asemenea, mai multe judeţe din ţară se află, marţi seară, sub Cod galben de vreme rea. Din cauza ploii, poliţiştii atrag atenţia că se circulă greu pe Autostrada Bucureşti - Ploieşti.

UPDATE Judeţul Teleoman se află, până la ora 21.00 sub Cod galben de vânt, timp ce judeţele Mureş şi Sibiu se află, tot sub Cod galben de vânt, până la ora 20.30. În cele trei judeţe se vor semnala intensificări ale vântului ce vor depăşi la rafală 60 – 65 de kilometri pe oră.

De asemenea, jumătatea de nord a judeţului Ilfov (zona localităţilor Baloteşti, Otopeni, Voluntari, Găneasa şi Moara Vlăsiei) se află, până la ora 19.40, sub Cod galben vreme rea, fiind anunţate descărcări electrice, grindină şi intensificări ale vântului de peste 55 de kilometri pe oră.

Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Române precizează că traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ploaie torenţială pe autostrada A3 Bucureşti -  Ploieşti, iar între kilometrii 12 şi 40 vizibilitatea scade sub 100 de metri.

Şoferii sunt sfătuiţi să circule cu viteză redusă şi să mărească distanţa în mers între autovehicule.

Până la ora 17:30, judeţele Constanţa şi Tulcea, în special zona costieră, au fost sub Cod galben de vânt, fiind semnalate intensificări ale vântului ce au depăşit la rafală 55 - 60 km/h.

Între orele 13:00 şi 19:00, pe arii relativ extinse în judeţele Mehedinţi şi Dolj, (inclusiv municipiile Drobeta Turnu Severin, Băileşti şi Bechet) local în sudul judeţelor Gorj şi Vâlcea (inclusiv municipiul Drăgăşani) se vor semnala intensificări ale vântului ce pot atinge la rafală 60-70 km/h.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 2 martie, ora 20.00 — 3 martie, ora 16.00, se vor semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării.

Vizate sunt râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş (judeţele Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mare şi afluenţii săi din judeţul Bistriţa Nasăud, afluenţii Timişului din bazinul superior şi mijlociu, Bârzava, Moraviţa, Caraş (judeţele Caraş Severin şi Timiş).

Precipitaţii mixte în toată ţara

De asemenea, până la ora 18.00 este valabilă o informare de ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului şi precipitaţii mixte. În cursul zilei de marţi, 3 martie, vântul se va intensifica temporar în majoritatea zonelor, la rafală vitezele vor depăşi local 50 de kilometri pe oră, iar la munte, în special în Munţii Banatului şi pe va crestele Carpaţilor Meridionali sufla tare, cu peste 70 de kilometri pe oră.

Pe aceeaşi temă:

METEO De joi, vremea se răceşte în toată ţara, fiind aşteptate lapoviţe şi ninsori

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza meteo pentru perioada 2 – 15 martie, potrivit căreia, în prima săptămână vom avea parte de temperaturi mai ridicate decât în mod normal în cea mai mare parte a ţării, însă în acest weekend va fi rece. Începând cu 5 martie vremea se va răci, iar în perioada 5 – 7 martie, dar şi în ziua de 10 martie se vor semnala precipitaţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite