Strângere de fonduri. Maraton în pădurea Băneasa pentru cercetarea în domeniul cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maraton pentru strângerea de fonduri destinată cercetării în domeniul oncologiei FOTO Adevărul
Maraton pentru strângerea de fonduri destinată cercetării în domeniul oncologiei FOTO Adevărul

Sâmbătă, 7 septembrie, va avea loc un maraton pentru strângerea de fonduri destinate cercetării medicale vizând combaterea cancerului. Linia de pornire şi de sosire a maratonului se află în faţa Şcolii Americanedin Bucureşti. Cei aproximativ 750 de participanţi vor parcurge un traseu de 5 kilometri prin pădurea Băneasa. Banii adunaţi în urma acestei manifestări vor ajunge la institutele medicale de profil, specializate în tratarea cancerului.

În ultimii 12 ani au fost strânşi peste 140.000 de euro pentru sprijinirea luptei împotriva cancerului în ţara noastră, bani care au fost donaţi asociaţiei locale Pavel şi Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală. 

„Prin intermediul Maratonului Speranţei Terry Fox, Şcoala Americană Internaţională din Bucureşti (AISB) vrea să atragă atenţia asupra importanţei de a-i ajuta pe ceilalţi. Din acest motiv, în fiecare an, continuăm să îi implicăm pe elevi în acţiuni umanitare al căror scop este atât ajutorarea celor în nevoie, cât şi educarea elevilor în spiritul grijii faţă de semeni, responsabilităţii şi principiilor sănătoase de viaţă”, a explicat David Ottaviano, directorul şcolii americane. 

Maratonul speranţei implică întreaga comunitate, de la elevi şi profesori la personalul administrativ, părinţi, ambasade şi companii. 

„Prin implicarea în astfel de acţiuni elevii dobândesc noi cunoştinţe şi abilităţi, stabilesc contacte cu comunităţi din afara AISB şi îşi asumă riscuri care îi ajută să se formeze ca adulţi responsabili de societatea în care trăiesc”, a completat Ottaviano.

De altfel, evenimentul se desfăşoară la nivel mondial, participanţi din toată lumea având ocazia să se alăture luptei împotriva cancerului prin sprijinirea cercetării medicale şi găsirea celor mai inovatoare modalităţi de combatere a acestuia.

Peste 500.000 de români suferă de cancer 

În România trăiesc peste 500.000 de bolnavi de cancer, din care 100.000 fac chimioterapie sau radioterapie. Numărul este, de fapt, mai mare, dar statistici oficiale nu există pentru că nu avem screening pe cancer. În plus, pacienţii vin în stadiu avansat la medic, atunci când costurile sunt deja mari. În ceea ce priveşte radioterapia, deficitul major e pe radioterapie, pentru că în România este acoperit doar 10 – 12% din necesar.

Referitor la accesul pacienţilor la medicamente noi, acesta ar putea fi posibil din această toamnă. Mai precis, peste 1.200 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare pentru obţinerea unor tratamente oncologice scumpe, valoarea acestora fiind de 15 milioane de lei.

„Sunt 5.200 de bolnavi cu cancer care primesc tratamente scumpe aprobate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, 1.200 de bolnavi sunt pe lista de aşteptare pentru a obţine un tratament scump. Pentru desfiinţarea listelor de aşteptare am avea nevoie de 15 milioane de lei”, a declarat Buşoi.

Pe aceeaşi temă:

Tratamentul bolnavilor de cancer nu mai poate fi asigurat de sistemul de sănătate

Multe din spitalele publice româneşti nu au aparate adecvate de radioterapie, cu toate că 100.000 de pacienţi din cei 500.000 care suferă de cancer sunt nevoiţi să se supună unor astfel de proceduri medicale. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine că poartă discuţii pentru susţinerea radioterapiei.

Autorităţile europene au aprobat un tratament pentru cancer mamar ce poate fi administrat în cinci minute, faţă de tratamentul standard de o oră şi jumătate

Autorităţile sanitare europene au aprobat o nouă formulă a medicamentului injectabil Herceptin, folosit în tratarea cancerului mamar, iar datorită acestei îmbunătăţiri, medicamentul va putea fi administrat în maxim 5 minute, spre deosebire de tratamentul standard care putea dura până la 90 de minute. Anunţul a fost făcut luni de grupul farmaceutic elveţian Roche, care produce medicamentul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite