Centru mobil de donare de sânge în trei parcuri din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În trei parcuri din Bucureşti va fi amplasat câte un „Centrul mobil de donare”, în perioada 27 iulie – 03 august 2013. Autocarul „medicalizat” este dotat cu echipamentele medicale necesare pentru recoltarea probelor de sânge, iar persoanele care doresc să se înscrie ca donatori vor putea fi testate pe loc.

Acţiunea se desfăşoară în cadrul campaniei „Donează o şansă la viaţă!”, care militează pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice. Mai exact, doritorilor li se vor lua probe de sânge şi vor putea afla gratuit ce grupă de sânge şi ce tip de Rh au.

La faţa locului vor fi instalate corturi publicitare şi de prim ajutor, unde cei interesaţi vor primi informaţii despre donarea de celule stem şi vor fi oferite gratuit servicii medicale de măsurarea tensiunii arteriale, pulsului şi glicemiei.

Evenimentele vor avea loc în perioada 27 iulie 2013 - 3 august 2013, zilnic între orele 10.00 şi 18.00, în următoarele locaţii:
Parcul Herăstrău – intrarea Charles de Gaulle: sâmbătă 27 iulie 2013, luni 31 iulie 2013, miercuri 31 iulie 2013
Parcul Al. I. Cuza (IOR) – parcarea de pe Bd. Liviu Rebreanu: duminică 28 iulie 2013, marţi 30 iulie 2013, joi 1 august 2013
Parcul Tineretului – intrarea Şincai: vineri 2 august 2013, sâmbătă 3 august 2013

Până în prezent, un număr de 5 vieţi au fost salvate în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti. În perioada imediat următoare, 7 pacienţi pentru care au fost validaţi donatori compatibili urmează să fie salvaţi. U

Un număr de 14 de pacienţi care au nevoie de un transplant  de celule stem hematopoietice şi care nu au donator compatibil în familie, aşteaptă să aibă o şansă la viaţă!

Viziunea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este ca toţi pacienţii din România care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit să facă această intervenţie într-unul din centrele de transplant din ţară.

Cum şi cine se poate înscrie ca donator

În cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice şi nu au fost identificaţi donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească donatori compatibili pentru el. Salvarea vieţii acestor pacienţilor depinde de furnizarea în mod eficient şi responsabil de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil.

Persoanele sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. După o informare completă asupra donării de celule stem şi după semnarea unui formular de consimţământ privind decizia de a a deveni donator de celule stem hematopoietice, persoanele interesate vor completa un chestionar medical şi li se va recolta o probă de sânge pentru analize, conform legislaţiei în vigoare, şi pentru determinarea profilului tău HLA.

Odată înscris în Registru va deveni membru al Registrului Naţional al Voluntarilor de Celule Stem Hematopoietice.

Scopul campaniei ”Donează o şansă la viaţă!” este de a creşte gradul de conştientizare publică şi profesională a donării onorifice de celule stem hematopoietice ca mijloc de a ajuta pacienţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite