Record de temperatură la Miercurea Ciuc: termometrele au scăzut la minus 9,2 grade Celsius. La Bâlea Lac, minus 12 grade şi strat de zăpadă de doi metri
0Meteorologii au înregistrat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, minus 9,2 grade Celsius la Mircurea Ciuc, record de temperatură pentru oraşele din Transilvania, cel puţin din 1961 până acum. S-au mai înregistrat minus 9 grade Celsius la Întorsura Buzăului şi minus 7 grade la Sfântu Gheorghe, iar în zona montană au fost minus 12 grade la Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă a trecut de doi metri.
Reprezentanţii Centrului Meterologic Regional (CMR) Transilvania Sud Sibiu, care se ocupă de prognoza meteo din Transilvania, au declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că în noaprea de vineri spre sâmbătă s-a înregistrat un record de temperatură la Miercurea Ciuc.
„S-au înregistrat minus 9,2 grade Celsius. Noi deţinem o arhivă a temperaturilor înregistrate în zona pe care o deservim, care este din 1961. De atunci şi până acum, în noaptea de 21 spre 22 aprilie, nu s-au mai înregistrat temperaturi atât de scăzute. Am comparat doar noaptea respectivă, nu toată luna aprilie. Recordul de până acum a fost de minus 6,2 grade Celsius, la Miercurea Ciuc”, a precizat meteorologul de serviciu din cadrul CMR Sibiu.
Potrivit acestuia, s-au mai înregistrat minus 9 grade Celsius la Întorsura Buzăului şi minus 7 grade la Sfântu Gheorghe.
În zona montană, la Bâlea Lac, s-au înregistrat minus 12 grade Celsius, iar stratul de zăpadă a ajuns la 207 centimetri. La Păltiniş, stratul de zăpadă măsoară 29 de centimetri.
Potrivit meteorologilor, vremea începe treptat să se încălzească, iar în perioada 25 - 27 aprilie vom avea temperaturi mult peste normalul acestei perioade.
Cea mai scăzută temperatură din această primăvară
Cea mai scăzută temperatură înregistrată în această primăvară în Harghita a fost consemnată sâmbătă dimineaţa la Miercurea Ciuc, unde mercurul termometrelor a coborât până la minus 9 grade Celsius.
Meteorologul Paşol Adrian, de la Centrul Meteo Regional Sibiu, a declarat că această valoare s-a consemnat între orele 04,00 şi 05,00, după care a început să crească uşor. Şi în celelalte localităţi harghitene s-au înregistrat temperaturi scăzute. La Odorheiu Secuiesc şi Joseni s-au înregistrat minus 4 grade Celsius, la Topliţa au fost minus 3 grade, iar la staţia de munte Bucin s-au măsurat minus 5 grade Celsius, potrivit Agerpres.
Meteorologul Adrian Paşol a spus că temperaturile au scăzut pe fondul unui cer senin, al stratului de zăpadă şi al presiunii ridicate. Potrivit sursei citate, în următoarele zile se va încălzi uşor, iar spre mijlocul săptămânii viitoare se vor înregistra temperaturi apropiate de valorile normale ale perioadei.
Minima absolută a lunii aprilie în Harghita s-a înregistrat în anul 1978, când la Miercurea Ciuc s-au consemnat minus 14,4 grade Celsius. Cea mai ridicată temperatură a lunii aprilie în judeţ s-a măsurat în 2012, când la Miercurea Ciuc au fost 28,8 grade Celsius.