Articol publicitar

Cea mai mare comunitate a supravieţuitorilor de cancer din Europa este în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
little people

​Pentru tinerii care au învins cancerul, experienţa tratamentului oncologic în copilărie sau adolescenţă continuă să aibă un ecou şi în viaţa lor de adult. Modul în care acest ecou se va manifesta, însă, depinde foarte mult de cum vor reuşi să-şi creeze un mediu în care să se simtă din nou ei înşişi şi să-şi reamintească continuu de curajul şi puterea care i-a adus până în punctul prezent.

"Temerarii"  reprezintă un sprijin moral esenţial în traiectoria lor personală, la reîntoarcerea în ritmul societăţii. De 10 ani.

Asociaţia Little People înfiinţa acum 10 ani “Temerarii”

Nu doar provocarea de a învinge cancerul este o luptă care se dirijează foarte mult din psihic, ci şi provocarea de a te reintegra în societate. Dintr-o preocupare pentru starea lor de bine, indiferent că au trecut câteva zile de la finalitatea tratamentelor sau că au trecut câţiva ani, echipa de la Little People - singurul ONG din ţară care oferă zilnic sprijin psiho-social în cele mai importante spitale onco-pediatrice din România -, a creat grupul “Temerarii” cu scopul de a-i apropia pe tinerii care au supravieţuit în lupta cu cancerul într-o singură comunitate.

De fapt, se poate spune la fel de bine că ei înşişi au creat-o - dincolo de a-i alege numele, poate cea mai mare reuşită a Asociaţiei Little People este faptul că tinerii îşi asumă responsabilitatea pentru acest grup şi iau decizii împreună - un indicator cât se poate de onest pentru a evalua dacă simt apartenenţa la această comunitate sau nu. Reuşesc în cadrul grupului să organizeze ieşiri la film, la evenimente culturale, concerte, întâlniri pentru diferite jocuri, petreceri, tabere. Ca să vă faceţi o idee de această comunitate şi cu ajutorul cifrelor, la două întâlniri pe care le-au pus la cale Little People pentru ei anul trecut, au participat 383 tineri supravieţuitori de cancer.

little people

Anul trecut, Little People a ajutat 1764 de copii bolnavi cu cancer. Reuşita echipei - specialişti, psihologi şi voluntari - este de a transforma energia care are ca sursă empatia şi dorinţa de a face bine într-un angajament solid de a oferi un serviciu zi de zi de asistenţă psiho-socială pentru toate familiile din România ale căror copii au acest diagnostic. Povestea “Temerarii” este povestea acestei reuşite. Cei care s-au vindecat au puterea de a insufla curaj, grijă şi bunăvoinţă noilor generaţii de copii şi tineri angrenaţi în lupta cu cancerul şi de a le servi drept model şi sprijin moral. 

Uite că de la ideea iniţială la unul dintre cele mai active grupuri de sprijin reciproc din Europa în rândul adolescenţilor şi al tinerilor adulţi afectaţi de cancer “Temerarii” -  au trecut 10 ani.

Proiectul Little People a pornit din iniţiativa lui Katie Rizvi, stabilită de 21 de ani în România după ce a dobândit experienţă în consilierea copiiilor victime ale războiului civil din fosta Iugoslavie. Vizita la Institutul Oncologic din Cluj în 1996 a convins-o că e loc de o mai mare implicare în spitalele din România. În colaborare cu Departamentul de Psihologie de la Universitatea Babeş-Bolyai, Katie a fondat alături de soţul ei, Shajjad Rizvi, Asociaţia Little People şi s-au dedicat îmbunătăţirii vieţii copiilor şi a tinerilor din spitale diagnosticaţi cu cancer.

Deşi în prezent colaborează cu 10 spitale importante de onco-pediatrie din ţară şi din Republica Moldova (din Cluj, Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Chişinău), Little People sunt în plin proces de implementare a unor servicii standardizate de suport psiho-social în toate unităţile de tratament din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite