Cazul bebeluşilor din Argeş. Ministerul Sănătăţii ar trebui să publice vineri rezultatele anchetei de la Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriciu Achimaş-Cadariu, la Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Patriciu Achimaş-Cadariu, la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, aşteaptă vineri rezultatele anchetei de la Spitalul de Pediatrie Piteşti, după ce a transmis Corpului său de Control că are termen limită până pe 4 martie pentru a face lumină în cazul bebeluşilor din Argeş, infectaţi cu bacteria E.coli.

Deşi ancheta epidemiologică şi controalele făcute de cei din Direcţia de Sănătate Publică în colaborare cu inspectorii sanitar veterinari au indicat brânza de vaci ca fiind o posibilă sursă de contaminare, ultimele analize au arătat că bacteria ucigaşă nu exista în cele două ferme de la care se aproviziona Lactate Brădet, producătorul din Argeş al cărui nume a fost vehiculat de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

În urma scandalului, două hipermarketuri cer acum analiză specifică pentru E.coli de la producătorii care vin să vândă produse lactate.

Între timp, micuţii cu sindrom hemolitic uremic internaţi în Bucureşti, patru la număr, se simt mai bine şi au o stare de sănătate favorabilă, după cum a informat Ministerul Sănătăţii.

În spitalele din judeţul Argeş mai sunt internaţi vineri 43 de copii care prezintă scaune diareice, cu trei mai puţin decât în urmă cu o zi, nemaifiind necesar niciun transfer la unităţi medicale din Bucureşti, au anunţat reprezentanţii Instituţiei Prefectului.

Iohannis: „Urmăresc cu atenţie şi cu îngrijorare evoluţia cazului”

De altfel, joi, preşedintele Klaus Iohannis a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni că este „preocupat” şi îngrijorat de situaţia bebeluşilor din Argeş.

Concret, şeful statului a spus că urmăreşte cu atenţie evoluţia acestui caz dramatic. „M-am informat fiindcă tema mă preocupă. Am avut două discuţii cu ministrul Sănătăţii şi aştept în continuare să primesc un raport pe această temă. Urmăresc cu aceeaşi îngijorare cu care urmăriţi şi dumneavostră evoluţia şi sper ca autorităţile competente să îşi facă treaba bine şi să găsim toate răspunsurile”, a declarat Iohannis.

Referitor la modul în care a fost gestionată situaţia de către Guvern, Iohannis a spus că nu poate spune dacă este sau nu mulţumit. „Mă preocupă, mă interesează şi urmăresc cu atenţie şi cu un pic de îngrijorare evoluţia”, a conchis el.

Bâlbele autorităţilor, continue

La aproape o lună de la apariţia primului caz de sindrom hemolitic uremic, la Spitalul de Pediatrie din Argeş, autorităţile nu au reuşit încă să depisteze sursa de contaminare. Şi, cu toate că se ştie că bacteria care i-a ţintuit în patul de spital pe bebeluşi este o formă agresivă de E.coli, oficialii din sistem nu pot spune încă de unde a fost luată. De altfel, un specialist în alimentaţie publică declara zilele trecute pentru „Adevărul” că este aproape imposibil ca bacteria să fi fost luată din brânză.

„Se întâmplă ceva în zona aceea, apa ar fi singura sursă comună tuturor copiilor. Mai există E.coli în brânzeturi şi, este important de ştiut că nu există aliment care să nu conţină microorganisme. Esenţial e ca acestea să se încadreze în limitele admise. În caz contrar, apar într-adevăr riscuri pentru oameni, în special pentru bătrâni şi pentru copii, care au un sistem imunitar fragil. Anchetele au fost făcute foarte târziu. Este nevoie de o persoană care să integreze cele două echipe, de la Ministerul Sănătăţii şi de la ANSVSA”, au declarat pentru „Adevărul”, specialişti în bioresurse alimentare.

Aşadar, „trebuie mers pe lanţ pentru a putea fi descoperită sursa de contaminare. Şansele de a o descoperi sunt foarte mici. „Dacă nu toţi copiii au mâncat brânză, atunci nu are cum să fie acest aliment sursa de contaminare”, a conchis specialistul. Reamintim că trei micuţi au murit deja în acest caz şi alţi peste 40 sunt internaţi în prezent în diverse spitale din Argeş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite